Minimalistisch leven creëert ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk staan er minder spullen in je zicht en in de weg. Figuurlijk omdat je minder met deze spullen ‘moet’. Waar ik het in deze blog over ga hebben is hoe minimalisme financiële ruimte creëert en hoe jij dit ook kan ervaren. 

Begin met het begin: ontspullen

Ontspullen is de eerste stap op weg naar een minimalistisch leven. Je doet letterlijk en figuurlijk afstand van de ballast van de overbodige spullen om je heen. Deze overbodige spullen kunnen voor anderen nog wel van (grote) waarde zijn. Gooi deze spullen dus nooit direct weg maar probeer ze eerst te verkopen. Toen wij de 30 dagen ontspul challenge van the Minimalists deden verkochten we de duurdere dingen op Marktplaats, kleding op Vinted en de overige spullen op een kofferbakverkoop in de buurt. 

Alles wat we verdienden stopten we, figuurlijk, in een spaarpot. Hierdoor gaven we dit geld niet zomaar weer uit aan boodschappen of andere alledaagse kostenposten. Wij investeerden een deel van dit geld in een goede blender om gezonde smoothies te kunnen maken. Maar je kan deze opbrengsten natuurlijk ook gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek of studieschuld en zo dus wat financiële vrijheid te kopen.

Ontspullen is de eerste stap op weg naar een minimalistisch leven.

Na het wegdoen van alle overbodige spullen zul je misschien ervaren dat de opslagbox die je hebt gehuurd helemaal niet meer nodig is. Yes, die kosten kun je alvast wegstrepen. Of je ervaart zelfs dat je kleiner kunt wonen omdat je niet een aantal kamers in je huis hebt gevuld met spullen ‘voor erbij.’ 

Na het ontspullen bekeken wij onze tijdsbesteding en doorlopende uitgaven. Heb je een  tijdschriftenabonnement die je eigenlijk nooit leest? Opzeggen! Die tweede auto waarvan je je nu realiseert dat je hem eigenlijk nooit gebruikt? De deur uit! Een tv-abonnement met 235.549 zenders waarvan je eigenlijk alleen NPO 1, 2 en 3 gebruikt? Die kan wel wat minder en goedkoper! 

Financiële doelen stellen

Na het ontspullen heb je op een natuurlijke wijze al ruimte aangebracht in je leven. Waarschijnlijk ook al financieel omdat je nooit meer zoveel spullen wilt kopen zonder er goed over na te denken. 

Wil je een stapje verder gaan met het creëren van financiële ruimte? Begin dan met het stellen van financiële doelen. Ik schreef hier eerder al een uitgebreide blog over. Met een doel voor ogen is het makkelijker om bewust te kiezen voor minder. Daarnaast komen er bij meer inzicht in je financiën ook bepaalde kostenposten naar voren die een stuk lager kunnen. Wij stapten onder andere over van auto- en inboedelverzekering, mobiele telefoon en tv-provider. Zonder deze financiële doelen en inzicht hadden we deze keuzes nooit gemaakt. 

Keuzes beperken

Naast het maken van bewuste keuzes die jou helpen richting jouw financiële doelen, helpt het ook om keuzes te beperken. Herken dat bepaalde spullen die je koopt eigenlijk overbodig zijn. Je hebt geen drie verschillende shampoos nodig. Je hoeft niet iedere week drie zakken chips bij de boodschappen te halen. De nieuwste iPhone heb jij echt niet direct nodig als je al een goed werkende telefoon hebt.

Beperk je keuzes en kies bewust de extra’s die je wel wilt hebben. Als jij helemaal gelukkig wordt van een auto met te gekke gadgets, koop die auto dan. Als dit bijdraagt aan jouw (financiële) doelen is dat helemaal goed! Maar heb je de focus op het aflossen van je studieschuld zoals ik nu heb, is het niet logisch om een spiksplinternieuwe auto te kopen. 

Niet kopen maar …

De afgelopen jaren hebben we veel spullen weggedaan maar soms heb je van die spullen die je af en toe toch nodig hebt. Je kunt deze spullen houden voor dat ene moment. Daar hebben wij niet voor gekozen. Je kunt ze namelijk ook lenen of delen met iemand die hem wel vaker gebruikt. De klopboor en afkortzaag liggen altijd voor het grijpen bij Sannes moeder en bij Sannes opa en oma staat een aanhanger klaar om te gebruiken. 

Boeken kopen wij ook nooit meer sinds we een bieb abonnement hebben. Deze €50,- per jaar heb je er al uit wanneer je drie boeken hebt gelezen die je anders had willen kopen. Boeken die we niet kunnen vinden bij de bieb, zoeken we eerst tweedehands voor we besluiten een nieuw exemplaar aan te schaffen. Naast dat het financieel een goede deal is, stapelen de gekochte boeken zich ook niet op in de boekenkast. En dat scheelt naast geld, ook weer ruimte.

Consuminder

Door te minimaliseren kan je ervaren dat minder echt meer is. Minder spullen, minder consumeren, minder ballast voor het milieu tegenover meer rust, meer tijd, meer tevredenheid en meer vrijheid. Los van de financiële voordelen is dat al zoveel waard! 

Hoe helpt minimalisme jou om financiële ruimte te creëren?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.