Zoals jullie in onze vorige blog hebben gelezen, kwamen wij op kampeervakantie in aanraking met minimalisme. Dennis Storm waarschuwde in zijn boek ‘Weg Ermee’, het niet te lezen op vakantie omdat je dan direct naar huis zou willen om alles aan te pakken. Onze handen gingen inderdaad jeuken. Op vakantie pakten we aan wat we aan konden pakken. Zo ‘ontspulden’ we onze mobiel van apps die we onze afleiding niet waard vonden en schreven we ons uit voor bepaalde nieuwsbrieven. Maar het echte werk qua ontspullen kwam natuurlijk thuis pas. We konden niet wachten om de inzichten die we hadden opgedaan, thuis toe te passen. 

We gaan even twee jaar terug in de tijd. Naar het moment dat wij terugkwamen van vakantie en begonnen met ontspullen.

Vol met ideeën en nieuwe energie kwamen we thuis. En zoals dat bij ons gaat, pakken we iets gelijk aan als het in ons hoofd zit. Maar waar begin je met ontspullen? Gewoon maar alles verzamelen wat je niet meer wilt? En welke vragen moet je jezelf dan stellen? We besloten blogs te gaan lezen om inspiratie op te doen. Zo kwamen we uit bij The Minimalists met hun 30 day minimalism game. Je kent het misschien wel. Op dag één doe je 1 ding weg, op dag twee 2 en dus op dag dertig 30. Aan het einde van de rit heb je dan 465 spullen ontspuld. Dat aantal vonden we best heftig. We besloten maar gewoon te zien hoever we kwamen.

De mancave als ontspulplek

Eén kamer in ons huis, de mancave, hadden we tot ‘ontspulplek’ gebombardeerd. We hadden hier 3 verhuisdozen neergezet; verkopen, kringloop/tweede leven en weggooien. Al snel kwam er een een 4e doos bij, waarin we alvast wat spullen verzamelden die later ontspuld gingen worden. We probeerden ons te houden aan de aantallen per dag, maar als je bijvoorbeeld je kledingkast uitzoekt op dag 1 en je hebt 11 shirts die je niet meer blij maken, ga je die andere 10 niet in je kast laten hangen. Dit werd dus de voorraaddoos, bedoeld voor de moeilijke dagen. 

Die moeilijke dagen kwamen eigenlijk niet. We begonnen zoals Marie Kondo aanraadt met onze kledingkasten. Ik (Sanne) deed dit al regelmatig. Meestal gingen er dan een stuk of 5 dingen uit, maar al snel kwamen daar ook nieuwe dingen voor terug. Met de hele berg op bed bleek ik 151(!) kledingstukken te hebben. Enorm veel en ik schrok daar ook best van, wat een spullen, wat een werk. Ik begon met het kiezen van de ‘zeker weten’ items en legde die apart. Er waren ook aardig wat kledingstukken die zeker niet terug hoefden te komen. De twijfel stapel heb ik allemaal aangetrokken, met kritische hulp van Jurre en ook daar ging nog veel van weg. Uiteindelijk heb ik toen bijna de helft van mijn kledingstukken ontspuld; 71 stuks. De 80 items die teruggingen, daar was ik toen heel blij mee. Ondanks dat Jurre vooraf wat minder kleding had dan ik ging er bij hem ook nog heel wat weg, vooral t-shirts, blouses en sportkleding. Met onze kledingkasten hadden we dus al aardig wat ‘voorraad.’

Zo gingen we alle ruimtes in ons huis door. De keuken bleek ook een aardige voorraad onnodige spullen te bezitten. Dingen die we dubbel hadden van toen we allebei op onszelf woonden, en een ratjetoe aan koffiemokken en theeglazen. 

Opruimflow

Doordat de kledingkast en keuken zo soepel gingen, raakten we in een ‘opruimflow’. We voelden steeds beter aan waar we blij van werden en hadden lol in het ontspullen. 

Ter motivatie hielden we een notitie bij van het aantal spullen dat we ontspulden. Op dag 17 bleek dat we met de voorraad al bij de 465 waren. Het aantal wat in eerste instantie behoorlijk onhaalbaar leek. Omdat het voor ons nog niet ‘af’ voelde, zijn we gewoon doorgegaan tot dag 30. Aan het einde van de maand waren er 735 spullen die ons niet meer blij maakten. 

Je kan je voorstellen dat de ‘mancave’ inmiddels best vol was komen te staan. Omdat er veel spullen waren die we een tweede leven wilden geven of te koop hadden gezet, stond dit er nog even in die dagen. De rest van het huis voelde rustig en overzichtelijk, maar die kamer was nog aardig vol. We besloten ons in te schrijven voor een kofferbakverkoop. Daar verkochten we een groot deel van de spullen en achteraf brachten we de rest naar de kringloop. 

En hoe staat het er nu voor?

Doordat we zo lang actief bezig waren met de spullen in ons huis, ontdekten we pas hoeveel spullen we onbewust om ons heen verzameld hadden. Spullen waarvan we eigenlijk niet meer wisten dat we ze hadden, spullen die je hebt ‘voor het geval dat’, spullen die je bewaart  omdat je het hebt gekregen. Dat onbewuste binnensluipen van spullen, bewust maken was voor ons een eye-opener. We gingen hierdoor anders naar spullen en naar ons koopgedrag kijken. Daarover in een latere blog meer. 

Dat onbewuste binnensluipen van spullen, bewust maken was voor ons een eye-opener.

De afgelopen twee jaar zijn er nog aardig wat spullen uit ons huis gegaan. Nooit meer zo rigoureus als toen, omdat er nooit meer zoveel spullen binnenkomen. Maar we kunnen nu wel zeggen dat het een proces is waarin je kritisch blijft kijken en steeds dichterbij je ideaal komt. Je ideaal waarin je van alles wat je nog hebt, ook echt blij wordt.

Aan de slag met ontspullen

Voor ons werkte de 30 day minimalism game goed omdat je dagelijks met je spullen bezig bent. Door een maand lang kritisch naar je spullen te kijken, merk je dat dit erin sluipt, als een nieuwe gewoonte. Er zijn nog veel meer challenges die je kunnen helpen als je wilt ontspullen. En zonder challenge ontspullen kan natuurlijk ook prima. Zolang je je maar focust op de dingen waar je blij van wordt. 

Door een maand lang kritisch naar je spullen te kijken, merk je dat dit erin sluipt, als een nieuwe gewoonte.

Maak het vooral niet te groot voor jezelf. Wij zijn types die als we beginnen, gelijk een hele kamer op zijn kop zetten. Niet altijd handig misschien, want dan moet je het ook afmaken. Het is ook prima om alleen te beginnen met het uitmesten van een keukenla. Grote kans dat je daarna in een opruimflow terecht komt en meer wilt aanpakken. 

Het bijhouden van het aantal was voor ons een motivatie, maar het gaat natuurlijk niet om het aantal spullen. Het gaat om de spullen die je houdt, dat dat de spullen zijn waar jij blij van wordt. Om het gevoel dat het ‘klopt’ en om de rust die dat geeft. 

En dat gevoel gunnen we jou ook! 

Laat je het ons op Instagram of in een reactie weten als je ook aan de slag gaat? 

The following two tabs change content below.

Sanne en Jurre

Hi, wij zijn Sanne en Jurre, al jaren een stel en sinds een paar jaar steeds meer gericht op minimalisme. Wij schrijven wekelijks over minimalisme, persoonlijke groei en geluk.

Laatste berichten van Sanne en Jurre (toon alles)