We kennen allemaal voorbeelden van het ordenen van je kledingkast. Ik deed het vroeger geregeld en vond het leuk om te doen. Alles op bed gooien om vervolgens in nette stapeltjes terug te leggen. Alles past precies, stapeltjes gesorteerd op soort of kleur. Je kijkt ernaar met een tevreden gevoel. Vervolgens trek je je lievelingsoutfit aan, waarvan je eigenlijk vergeten was dat je hem had. Maar als snel beland je in je haastige ochtendroutine en trek je het onderste shirt uit de kast. Binnen een week is je systeem weg. Te veel spullen, te weinig overzicht. Je huis opruimen zonder eerst eens flink te ontspullen, dat is een garantie dat je steeds blijft opruimen.

Impuls aankopen

Je herkent het vast wel. Dat je spullen in huis hebt liggen, die misschien niet bij je passen maar waarin je mee bent gewaaid. Dat kan iets kleins zijn zoals een rokje dat bij een vriendin zo goed staat, maar waar jij je niet lekker in voelt. Of iets groters zoals een vloerkleed in hippe trendkleuren, waarvan je als je het eenmaal in huis hebt, niet zo goed begrijpt wat daar nou zo hip aan is. Jaren terug gebeurden dit soort miskopen mij geregeld. Vervolgens lag het stof te vangen en wanneer ik eens wilde opruimen, vond ik het zonde het rokje weg te doen omdat ik het nog nauwelijks gedragen had. Ik wurmde mezelf er weer in, voelde me er niet lekker in, legde het achterin in de kast tot ik het weer tegenkwam met een opruimronde. Deze spullen had ik niet omdat ze echt bij mij pasten. Maar omdat ik me had aan laten praten dat ik het nodig had, het zo praktisch leek of omdat het handig was ‘voor erbij’. 

Terug naar twee jaar geleden. Toen we met de 30 day minimalism game gingen ontspullen en er meer dan 700 spullen ons huis verlieten in een maand tijd. Wat het bracht was rust, overzicht, weten wat ik heb. Maar het bracht meer. Het besef dat ik het anders wil doen. Dat ik me niet wil laten leiden door de consumptiemaatschappij, dat ik zorg wil dragen voor een betere wereld, dat ik mijn tijd bewuster wil gebruiken en dat ik wil blijven leren en optimaliseren. 

Deze spullen had ik niet omdat ze echt bij mij pasten. Maar omdat ik me had aan laten praten dat ik het nodig had, het zo praktisch leek of omdat het handig was ‘voor erbij’

In de eerste maanden na het ontspullen, volgden een aantal veranderingen. Deze week vertel ik je over het effect op mijn koopgedrag en hoe ik bewuster ben gaan leven.

Het veranderde mijn koopgedrag 

Ontspullen kost best wat tijd. Letterlijk al je spullen door je handen laten gaan, keuzes maken, herinneringen ophalen, spullen fotograferen, spullen verkopen, ritjes naar de kringloop, kasten opnieuw indelen. Dat doe je niet even in één weekendje. Tenminste, wij niet. Mijn ervaring is dat het ook goed is dat het tijd kost. Ik besefte me dat het zoveel werk was, omdat alleen ik zelf zoveel spullen verzameld had. Je eigen koopgedrag zorgt ervoor dat je er nu zo druk mee bent. Ook als je niet ontspult is dit het geval. Alle spullen die je hebt moet je ordenen, opruimen, repareren en met je mee verhuizen.

Het gevoel dat ik had na het ontspullen was zo fijn, dat wilde ik behouden. Dat je precies weet wat je hebt, deze spullen goed benut en nooit meer iets kwijt bent. Ik wilde mijn koopgedrag niet alleen aanpassen voor de voordelen in ons huis, maar ook voor de voordelen voor het milieu. De consumptiemaatschappij waarin het nooit genoeg is en er altijd wel iets nieuws is en zogenaamd beters is, gaf geen voldoening.  

Sinds deze inzichten kom ik minder vaak in kleding- en interieurwinkels. Als ik toch ga winkelen, doe ik dit met een boodschappenlijstje zodat ik minder in de verleiding kom andere dingen te kopen. Als ik toch verleid word, maak ik een foto van het artikel zodat ik er thuis nog eens over na kan denken. Vaak koop ik het dan niet. Natuurlijk zijn er momenten dat ik de neiging heb iets te kopen waarvan ik weet dat ik het eigenlijk niet nodig heb. Het helpt mij om niet naar een winkel te gaan als ik wat chagrijnig ben of geen fijne dag heb gehad. Er zijn dan andere dingen die me meer voldoening geven, zoals bewegen, buiten zijn, goed gezelschap en muziek. Daarnaast stel ik mezelf natuurlijk de vraag of ik iets echt nodig heb. Is het een aanvulling op wat ik al heb? Ben ik er over een maand nog steeds blij mee? Ga ik het vaak gebruiken? En helpt het mij dichterbij de doelen die ik wil behalen? Een voorbeeld: wij zouden graag kleiner willen wonen. Het helpt dan niet om grote apparaten aan te schaffen die slechts één doel dienen, zoals een sinaasappelpers. Behalve als ik elke ochtend sinaasappelsap zou willen drinken. In dat geval had de sinaasappelpers een ereplaats op ons aanrecht gekregen.

Doelgerichter leven

Ontspullen bleek niet alleen stil staan bij de spullen die ik had, maar ook vooral stil staan bij hoe mijn leven er op dat moment uitzag. Op zich had ik het goed voor elkaar. Fijne relatie, lieve vrienden en familie om me heen, goede baan en een mooie koopwoning. Maar sommige dingen leken haast automatisch te gaan. Precies ‘zoals het hoort’. 

 Opleiding – stage – baan

Studio – appartement – koopwoning

Deze keuzes waren bewust en ik was er ook blij mee. Maar ik besefte me ook dat mijn leven zich als vanzelf leek uit te stippelen. Toen we ons huis kochten, bespraken we met de hypotheekadviseur de toekomst. We verwachtten meer te gaan verdienen en dan na een jaar of 10 te verhuizen van onze rijtjeswoning naar een twee onder één kap woning. Maar wilde ik dat eigenlijk wel? Ik besefte me dat ik vooral gelukkig werd van rust, ruimte en overzicht. Thuis tot rust komen. Een vakantiegevoel zonder op vakantie te zijn. De tijd en vrijheid om nieuwe dingen te kunnen doen en ontdekken. Dichterbij en meer in de natuur. En ik besefte me dat ik wilde blijven leren. 

Maar sommige dingen leken haast automatisch te gaan. Precies ‘zoals het hoort’. Opleiding – stage – baan. Studio – appartement – koopwoning.

Daarbij werd ook duidelijk waar ik niet gelukkig van werd. Van het vooruitzicht van meer bezitten, meer moeten verdienen, groter wonen, meer uitgeven, meer nodig hebben, meer onderhouden, nog meer moeten verdienen en nog meer uitgeven. In tegenstelling tot toen we ons huis kochten drie jaar terug, werken we nu juist allebei een dag minder. 

Deze veranderingen brachten bewustwording en energie. Ik werd me steeds meer bewust van de opties die open liggen, de keuzes die ik maken kan en van de doelen die ik wil bereiken in mijn leven. 

Volgende week vertellen we waar ontspullen nog meer effect op had. 

Heb jij na ontspullen ook zo’n sneeuwbaleffect ervaren? Of misschien door een andere aanpassing in je leven? Laat het ons weten in een reactie!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.