Het is herfst. Het seizoen om letterlijk naar binnen te keren. Om het thuis extra gezellig te maken. Hoewel ik de zomer heerlijk vind, kan ik van de herfst ook erg genieten. De avonden met een kop thee en een kleedje op de bank, boswandelingen maken en stamppot eten. 

Qua kleding is de herfst mijn lievelingsseizoen. Warme kleuren, laagjes en wollen truien, daar word ik blij van. 

Sinds een klein jaar maak ik voor elk seizoen een capsule wardrobe. Ik leg mezelf hierbij geen strakke regels op in aantallen en items die erin moeten zitten. Wel zorg ik dat de items goed te combineren zijn. En het allerbelangrijkste: dat ik de kast open doe en er direct blij van word.

Aan de slag

Ik begin door mijn zomergarderobe uit de kast te halen en op bed te leggen. Op zolder heb ik een opbergbak staan met kleding voor een ander seizoen. Die haal ik naar beneden en leg ik bij de zomerkleren. Van mijn zomergarderobe is zeker de helft ook geschikt voor de herfst. Bijvoorbeeld mijn spijkerbroeken, lange mouwen shirts en een aantal t-shirts. De echte zomer items zoals hemdjes en zomerjurkjes gaan weer in de opbergbak. Vergeleken met voorgaande jaren, viel me het dit keer op dat ik veel minder echte zomeritems heb maar dat ik steeds meer voor items kies die ik het hele jaar door kan dragen. 

Ken je klassiekers

Vervolgens kijk ik wat mijn favorieten zijn. Deze hang ik terug in de kast. Door goed te kijken naar je favorieten, kom je erachter in welke kleuren en stoffen je je fijn voelt. Ik voel me fijn bij warme kleuren en vergrijsde tinten, stoere stoffen en subtiele prints zoals stipjes of streepjes. Op dezelfde manier keek ik ook naar de kleding die ik ontspulde en kwam ik erachter wat mijn miskopen zijn: statische stoffen, kleding die je altijd moet strijken, kriebeltruien en te lage broeken. Deze komen dus niet meer in mijn kast terecht. 

Door goed te kijken naar je favorieten, kom je erachter in welke kleuren en stoffen je je fijn voelt. 

Mijn capsule wardrobe

Nadat de favorieten weer in de kast hangen, vul ik dit aan met een aantal goede basics; bijvoorbeeld mijn wollen vest, spijkerbroek en basic zwart t-shirt. Dan kijk ik of ik nog wat mis. Heb ik bijvoorbeeld voldoende truien voor de koude dagen? Zijn dit allemaal items waar ik me fijn in voel? Matchen mijn shirts goed met de vesten die ik heb gekozen? Kan ik hier eindeloos mee combineren? Toen ik dit allemaal met ja kon beantwoorden, was ik klaar. 

Mijn kledingkast bevat nu 29 items: 
Bovenstuks: 4 jurken, 6 t-shirts, 4 lange mouwen shirts, 4 truien, 2 jasjes, 2 vesten
Onderstuks: 3 spijkerbroeken, 1 stoffen broek, 1 tuinbroek, 2 rokjes
Daarnaast gebruik ik op dit moment 3 tassen, 2 jassen, 1 sjaal en 4 paar schoenen. Dat maakt een totaal van 39 items.

Elk seizoen leg ik alleen in mijn kast wat ik ook echt draag. Op zolder heb ik in de opbergbak ook twee nette outfits, geschikt voor bijvoorbeeld bruiloften. Deze berg ik ook op omdat ik het zelden draag en op deze manier wat ik dagelijks draag in één oogopslag in de kast zie hangen. Zo blijft het overzichtelijk. 

Persoonlijk

Je kledingkast is persoonlijk. Qua stijl, qua aantallen en ook qua soort items dat je kiest. Ik vind het inspirerend om voorbeelden van capsule wardrobes te zien, maar houd me hier niet aan vast. In mijn werk met kinderen is het prettig om laagjes te dragen. Daarom zorg ik voor variatie in t-shirts waar ik vesten of jasjes op dragen kan. Maar misschien werk jij wel op een kantoor waar je dagelijks in een nette blouse verschijnt (als je weer op kantoor mag werken tenminste). Dan zal jouw kledingkast er al heel anders uit zien. 

En nu jij!

Wil je ook een capsule wardrobe creëren? Begin dan met een lege kast en start net zoals ik met je favorieten. Breng goed in kaart waar je je fijn in voelt en welke kleuren, stoffen en items daarbij passen. Dit kan je ook doen door bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest te maken. Ga niet een hele nieuwe garderobe shoppen maar ‘winkel’ in je eigen kledingkast. Mis je nog items? Schrijf deze dan op een wensenlijstje in plaats van direct het internet af te speuren. Mis je dit na een tijdje nog steeds dan kan je het altijd nog aanschaffen, het liefst tweedehands of bij duurzame merken. 

Twijfel je bij bepaalde items of ze nog wel thuishoren in je kast? Doe ze in een opbergbak en kijk of je ze gaat missen. Blijk je ze na een aantal maanden te zijn vergeten? Dan passen deze items blijkbaar niet bij je stijl en kunnen ze weg. 

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om je herfstgarderobe op orde te brengen en heb je net zoals ik zin in de knusse herfstdagen. Mocht je ook aan de slag gaan, deel je het resultaat dan met mij op Instagram?

Op zoek naar meer inspiratie? Luister dan zeker even naar ‘Opgeruimd, de Podcast’ van @netthuis. In de 4e podcast vertelt Merel je alles over het samenstellen van een capsule wardrobe.

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.