Ons minimalisme avontuur begon in 2018, een jaar voor we ouders werden van onze oudste dochter. De focus lag op dat moment nog op onszelf, op samen meer uit ons leven halen. Toen ik zwanger was, werden we geconfronteerd met de massaconsumptie rondom zwangeren en baby’s. Daar begon het bewust keuzes maken in aankopen voor onze dochter. 

Los van de aankoop van spullen, spraken we over hoe we ons leven wilden vormgeven als gezin. Minimalisme hielp ons richting te geven aan ons leven als jong gezin. We dachten niet alleen na over wat belangrijk was voor onszelf, maar ook voor ons kind en ons als gezin.

Onze thema’s

Wat we voor onszelf en ons gezin belangrijk vinden is samen te vatten in 3 thema’s:

  • Rust: Ons huis moet een plek zijn waar we allemaal kunnen opladen en in het nu kunnen zijn zonder een overdaad aan prikkels. 
  • Vrijheid: We willen de vrijheid ervaren (zowel fysiek als financieel) om makkelijk op pad te kunnen gaan samen. We willen samen herinneringen maken. Ons huis moet ons niet thuis en bezig houden. 
  • Duurzaamheid: We willen bewust consumeergedrag meegeven aan onze kinderen en goed zorgen voor onze spullen en de natuur om ons heen.

Inmiddels hebben we 2 dochters van ruim 4 jaar en 20 maanden. Bij elke fase komen nieuwe uitdagingen. Maar vasthouden aan bovenstaande thema’s, maakt minimalistisch leven een stuk makkelijker. Nu merken we goed wat minimalisme onze kinderen biedt. 

Deze 6 voordelen merken wij op door minimalistisch te leven met jonge kinderen:

1. Tevredenheid

We leven in een tijd waarin volop wordt gestreefd naar meer met de gedachte dat dat beter is. Gelukkig stappen steeds meer mensen uit de ratrace van meer-sneller-beter. Streven naar minder, en daarmee meer rust, tevredenheid, ruimte en vrijheid voor wat echt belangrijk is. Hoe mooi zou het zijn als dat de standaard is van de generatie van onze kinderen? 

Minimalisme helpt je te focussen op wat je al hebt en daar dankbaar voor te zijn. We zijn zelf veel meer tevreden dan jaren terug. We zien ook tevredenheid bij onze kleuter, die intens kan genieten van kleine dingen en weinig bezig is met meer willen.

2. Zelfstandigheid

Door bewust minder spullen te hebben en deze spullen een vaste plek te geven, ontstaat overzicht. Wij merken dat onze kinderen hierdoor zelfstandig speelgoed pakken en opruimen. De kleuter natuurlijk beter dan de dreumes, maar de dreumes doet wel enthousiast mee! Ook meehelpen met taakjes gaat beter als ze weten wat waar ligt, zoals tafeldekken of de wasmachine uitruimen. Onze kleuter zit nu in de fase waarin ze zelf haar kleren wilt uitzoeken. Doordat de kast overzichtelijk is, is dat ook voor haar goed te doen. 

3. Bewustwording duurzaamheid

Van eindeloos consumeren wordt niemand beter en gelukkiger. En de negatieve impact van spullen op het klimaat (en daarmee de toekomst van onze kinderen) is enorm. 

Als er iets kapot ging, zei onze oudste dochter vroeger geregeld: ‘oh dan kopen we een nieuwe!’ We hebben haar op haar niveau uitgelegd dat alle spullen gemaakt moeten worden en dat we niet alles opnieuw kunnen en moeten kopen. We geven haar mee om goed voor haar spullen te zorgen. Ik betrek haar bewust bij het uitzoeken van speelgoed of te kleine kleding. Ze zegt dan: ‘dit mag nu naar een ander kindje die het nodig heeft.’

4. Tijd en aandacht

‘A child’s best toy is a parent on the ground.’ Een mooie uitspraak die staat voor wat het meest waardevol is voor kinderen: een ouder die tijd en aandacht voor je heeft en probeert vaker aanwezig te zijn in het moment. 

Niet alles belonen met cadeautjes maar vaker iets leuks doen samen, hoe klein ook, is een veel meer bewuste manier van aandacht geven. Dit kan natuurlijk ook zonder minimalistisch te leven. Maar door minder afleidingen, merk ik dat ik het makkelijker vind echt aanwezig te zijn. Resultaat is veel herinneringen maken samen en weinig vragen van onze dochters om cadeautjes of spullen als we in een winkel zijn.

5. Ontprikkelen

Het leven gaat al snel genoeg, zeker buiten de deur. Thuis bewust rust creëren om prikkels los te kunnen laten, is voor kinderen misschien wel nog belangrijker dan voor onszelf. Wij doen dit door vrije momenten niet vol te plannen met afspraken. Door ons huis rustig en overzichtelijk te houden. En door vaak naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken.

6. Leren wat belangrijk voor je is

Als je zelf gaat minimaliseren, maak je ruimte voor wat je echt wilt doen in je leven. En zo werkt het voor kinderen ook. Niet op eenzelfde manier, maar door jouw mindset geef je hen wel mooie waarden mee. Als ze niet zomaar alle spullen krijgen, kiezen ze bewust voor waar ze echt blij van worden. En als de agenda zich niet automatisch vult met afspraken, blijft er meer ruimte voor wat je kinderen het liefst doen. 

Er is geen slecht moment te beginnen

Misschien heb je minimalisme ook al omarmd met, of voordat je kinderen kreeg. Super fijn, dan merk je bovenstaande voordelen vast ook! Zo niet, weet dat er geen slecht moment is om te beginnen. Zolang je helder hebt wat je jezelf en je gezin wilt meegeven, kan je het niet fout doen! Weet dat je je kind niets ontzegd door minimalistisch te leven. Minder is echt meer, niet alleen voor onszelf, ook voor onze kinderen. 

Waar wil jij ruimte voor maken binnen jouw gezin? 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.