Maar spullen weggooien is toch helemaal niet duurzaam? 

Een kritische vraag die geregeld gesteld wordt als je gaat minimaliseren. En het klopt. Weggooien is niet duurzaam en niemand is gebaat bij overvolle containers en bergen afval. De natuur zeker niet. Veel mensen gebruiken dit als argument om hun spullen maar te houden onder het mom van ‘zonde om weg te gooien.’ Terwijl de meest duurzame spullen, de spullen zijn die goed gebruikt worden. 

Schaarste en overvloed 

Er was een tijd waarin er schaarste was en we van generatie op generatie leerden om vast te houden aan ons bezit. Maar daar zijn we niet meer. Nu is er overvloed. Op een positieve en negatieve manier. Positief is dat mogelijkheden eindeloos zijn. We leven in een tijd waarin informatie en kennis voorhanden is om nieuwe dingen te kunnen leren en te doen.

Negatief is dan weer de overvloed in keuzes, waar we massaal overspannen van raken. En de overvloed in spullen met bijbehorende onrust in je leven en impact op het milieu.

Samen hebben we véél meer dan genoeg.

Sneeuwbaleffect 

Terug naar de mening dat spullen weggooien zonde is. Wat is het alternatief? Het in je kast laten liggen en nooit gebruiken? Grotere of meer kasten gaan kopen omdat je ruimtegebruik hebt? Misschien zelfs verhuizen omdat je huis uit zijn voegen barst? 

Ik kan me voorstellen dat de link tussen grotere huizen kopen en geen afstand doen van spullen misschien overdreven klinkt. Maar het is wel wat we massaal doen. We gaan mee in de ratrace van groter en beter en staan weinig stil bij wat we echt willen.

Zie minimaliseren als een moment om schoon schip te maken, letterlijk én figuurlijk. Als je het grondig aanpakt zal je zien dat je kritisch kijkt naar je overtuigingen. Je beseft je dat je niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. En je weet waar jij je geluk wél uithaalt.

En dan is er een grote kans dat je andere veranderingen doorvoert. Je past je koopgedrag aan en doet niet meer mee aan de hectische en vervuilende consumptiemaatschappij. Misschien wil je wel juist kleiner gaan wonen in plaats van groter. Je wilt beter zorgen voor jezelf en de natuur en maakt keuzes die daarop aansluiten.

Inspireren

Voor je het weet ben je een druppel op een gloeiende plaat. Mensen om je heen raken geïnteresseerd in de veranderingen in jouw leven en je enthousiasme werkt aanstekelijk.

Dat merken wij ook met onze blog. Het is voor ons een heel fijne manier om ons enthousiasme rondom minimalisme met anderen te delen. We zien dat het aanslaat en zijn daar super dankbaar voor. Daarnaast leren wij ook elke dag weer van anderen die ons inspireren binnen deze thema’s. 

Tweede leven

Wat doe je dan wel met de spullen die je wegdoet? Zorg dat ze zoveel mogelijk een tweede leven krijgen. Focus je op wat je ervoor terugkrijgt: rust, ruimte en energie. Dus maak je niet druk als je niet het geld ervoor krijgt wat het je gekost heeft. Zie het juist als een les. Die spullen van die kwaliteit, hoef jij niet meer in je leven. Pas daar je koopgedrag op aan.

En daarnaast: geven geeft energie. Geef je oude fiets gratis aan een asielzoeker die hem veel beter kan gebruiken dan jij. Geef oude babykleertjes aan een moeder en kindje die het niet zo breed hebben. Zo kan je delen in jouw overvloed en hoeft de ander niks nieuws te kopen. Zij blij, jij blij. Want samen hebben we veel meer dan genoeg.

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.

Laatste berichten van Sanne (toon alles)