Vorige week vlogen de aanbiedingen om je oren tijdens black friday week. Eerst was dit alleen een begrip in Amerika, toen duurde het daadwerkelijk één dag. Nu is het overgevlogen naar Nederland en wordt er minstens een hele week aan gewijd. Het zal je vast niet verbazen dat wij geen voorstander zijn van deze massaconsumptie acties. 

Dus jij hebt niks gekocht Sanne? Nee, dat heb ik wel. Een trui en blouse van een fijn merk. Geen impulsaankoop maar iets dat al een tijd op mijn lijstje stond. Wanneer ik dan iets koop, zoek ik gericht op dit item en bekijk ik andere categorieën kleding bewust niet. Zo voorkom ik dat ik iets ‘voor erbij’ koop, waar ik achteraf niet blij mee ga zijn. 

Patronen in koopgedrag 

Een lijstje maken doe ik bewust sinds wij begonnen met minimalisme. Ik ontdekte dat ik geregeld iets kocht als ik minder lekker in mijn vel zat. En dat ik dan vooral gevoelig was voor aanbiedingen. Letterlijk niet meer zo vaak in winkels komen en je uitschrijven voor nieuwsbrieven hielp al om impulsaankopen te bedwingen. Maar vooral de bewustwording zorgde voor verandering. 

Welke patronen herken jij als het gaat om jouw koopgedrag?

  • Je koopt iets omdat het een goede aanbieding is
  • Je doet aankopen als je minder lekker in je vel zit of afleiding nodig hebt
  • Je koopt vaak items ‘voor erbij’ 
  • Je verlaat zelden de stad zonder iets nieuws
  • Je gaat winkelen ter vermaak
  • Je bent vaak op zoek naar het kortstondige geluksgevoel dat kopen je geeft

Vermijd reclame

In één of meerdere van bovenstaande gevallen, kan het helpend zijn om net zoals ik deed te proberen reclame te beperken. Dat moet je bewust doen want reclame is overal. Dus schrijf je uit voor nieuwsbrieven, plak een nee-nee sticker op je voordeur, schroef je social media gebruik terug en kijk gericht tv in plaats van te zappen. Doe je aankopen bewust door bedenktijd in te lassen en een lijstje bij te houden. 

Zorg voor jezelf

Als het gaat om de redenen gericht op vermijdingsgedrag van hoe het echt met je gaat; zorg extra goed voor jezelf. Ga na waarom je niet lekker in je vel zit in plaats van dit te onderdrukken met koopgedrag. Kies voor lange termijn geluksgevoel door dingen te doen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een warme douche nemen, een fijne wandeling maken, muziek luisteren of bellen met een vriend(in).

Het kan ook zijn dat je het juist heel lastig vindt om aankopen te doen:

  • Je kent je eigen stijl en smaak niet goed
  • Je koopt vaak wat voor gezinsleden maar nauwelijks voor jezelf
  • Je wilt graag duurzamer leven en vindt het lastig om aankopen te doen die hierbij passen
  • Je wilt eerst iets bereiken voor je iets mag kopen van jezelf. Bijvoorbeeld eerst 5 kilo afvallen, voor je kleding gaat kopen waar je je lekker in voelt

Gun jezelf meer 

In bovenstaande gevallen, gun jezelf mooie aankopen waar jij blij van wordt. Zoals een fijne kledingkast met kleding die jou past in plaats van kleding die jij zou moeten passen. Ontdek je eigen stijl door je favorieten in je kast te vergelijken. Wat valt daarin op? Waar voel jij je lekker in? Houd een lijstje bij van de aankopen die je wilt doen. Want met kopen is niet zoveel mis, zolang je het maar bewust doet!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.