Ga je minimaliseren, dan maak je ruimte in je leven. Maar al te vaak houden spullen die ons niet meer van waarde zijn, ons tegen om nieuwe wegen in te slaan. Of ze geven ons minstens onrust die we niet willen in een nieuwe fase in ons leven. 

Er is nooit een slecht moment om te gaan minimaliseren. Er zijn wel momenten die zich er bij uitstek voor lenen. In deze blog beschrijf ik er een aantal en geef ik je tips om aan de slag te gaan.  

Verhuizing

Een verhuizing is hét moment om alles wat je bezit door je handen te laten gaan. Alles wat meegaat moet ingepakt, vervoerd en weer uitgepakt worden om een nieuwe plek te krijgen. Dat is best wat werk. Het is dan ook zonde als je spullen mee verhuist, die eigenlijk niet meer belangrijk of nuttig voor je zijn. Begin dus liever eerder met inpakken zodat je echt kritisch naar je spullen kan kijken. Bedenk je dan ook vooral hoe je wilt dat jouw leven in je nieuwe huis eruit gaat zien. Welke spullen dragen daaraan bij? En welke spullen staan dat in de weg? Bewaar geen spullen om ruimte ‘op te vullen’ maar durf ook kamers leeg te houden als je er nog geen doel voor hebt. Bespaar jezelf inpakstress en geniet van je nieuwe plekje met alleen maar spullen die voor jou van waarde zijn! 

Samenwonen

Een leuke nieuwe fase in je relatie breekt aan op het moment dat je gaat samenwonen. Twee huishoudens worden één dus dat betekent ook vaak een dubbele huisraad. Woonde je allebei al in een eigen huis, is dat wat meer dan wanneer je dozen van de zolder van je ouders verhuist. Maar hoe dan ook, tijd om keuzes te maken!

Toen wij gingen samenwonen hadden we vooral veel keukenspullen dubbel. De keuken die we toen kregen was een stuk groter dan we gewend waren, waardoor we het maken van keuzes uitstelden. Maar dat was zonde omdat we ons vaak ergerden aan twee niet goed werkende staafmixers en een bij elkaar geraapte serviesla. Pas toen ons servies langzaam sneuvelde, wisselden we het in voor één mooi compleet servies. Ook hadden we nog lange tijd twee kledingkasten, voor allebei één. Terwijl toen we gingen minimaliseren, één kast voor ons samen echt voldoende was. We raden je dus vooral aan keuzes te maken aan het begin van het samenwonen, zodat het daarna alleen een kwestie van bijhouden is.

Zwangerschap

Er is haast geen betere reden om te minimaliseren dan wanneer er een lief mini mensje op komst is. Vaak denken we vooral aan de spullen die we nodig hebben voor een baby, terwijl ruimte maken juist nu zo belangrijk is. De eerste tijd met je kindje ben je heel veel thuis en heb je weinig tijd voor jezelf. De tijd die je voor jezelf hebt, wil je niet besteden aan het zoeken naar en opruimen van je spullen. Daarnaast gaat het over wat je je kindje wilt meegeven. Ervaar je zelf rust en focus in je huis, dan straal je dit ook op je kindje uit. En geef je je kindje vanaf jongs af aan mee dat minder meer is, dan is dit ook iets dat voor hen de standaard zal zijn. 

Wij begonnen met minimaliseren in de zomer waarin we besloten voor een kindje te willen gaan. Toen ik een half jaar later zwanger bleek, gaf het zoveel rust en focus dat we al zo bezig waren geweest met wat belangrijk voor ons is in ons huis en in ons leven. Nu met een tweede kleintje op komst, lopen ik en mijn nesteldrang de kasten ook weer na. Nu is dat niet zoveel werk meer, maar vooral een kwestie van bijhouden.

Geen verhuis of samenwoonplannen? En geen kleintje op komst? Dan is er ook nog een reden die voor iedereen geldt: de lente is onderweg!  

Lente

Het ideale seizoen om te gaan minimaliseren is de lente. De langere dagen en zon brengen nieuwe energie met zich mee. Vaak merk je dat ook terug in je huis. Het is niet voor niks dat de voorjaarsschoonmaak zo’n ding is. Het is alleen jammer dat we vaak tijdens die voorjaarsschoonmaak, alles uit de kastjes trekken om het vervolgens weer anders ingedeeld terug te leggen. Dan ben je vooral aan het verplaatsen in plaats van echt opruimen.

Maak van de lente een echt frisse start door niet alleen aan de poets, maar ook aan het minimaliseren te gaan. Kies per moment een categorie aan spullen die je in zijn geheel doorloopt en berg deze categorie vervolgens in zijn geheel op een logische plek op. Op deze manier ga je je hele huis door, van makkelijk zoals je kledingkast en keuken, naar moeilijker zoals je souvenirs en jeugdherinneringen. Laat je vervolgens niet verleiden tot nieuwe onnodige aankopen maar geniet van de rust en ruimte die je in huis hebt gecreëerd! 

Heel veel minimaliseer plezier! 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.