Wie voor het eerst in aanraking komt met minimalisme, denkt vaak vooral aan minder bezitten. Als je denkt aan minder kan dat beklemmend voelen. Alsof je jezelf beperkingen oplegt. En beperkingen leggen we onszelf niet graag op. Dus begin je er misschien niet aan. 

Terwijl het zoveel makkelijker is als je het omdraait. In plaats van het gevoel te hebben dat je alles moet minderen, vraag je jezelf eerst af waar je méér van wilt ervaren in je leven. Wij kwamen uit op rust, focus, groei en vrijheid. En wat we minder wilden was afleiding van deze doelen. Afleiding zat hem voor ons in spullen en in te volle agenda’s en to do lijstjes. En toen we dat duidelijk voor ogen hadden, bleek minderen helemaal niet zo lastig. Het ging vooral om ruis wegnemen.

Kies voor wat je belangrijk vindt in tijd, spullen, aandacht en energie.

Ruis wegnemen kan letterlijk, door je kasten open te gooien en alle inhoud door je handen te laten gaan. Begin met je favorieten en meet de andere spullen daaraan af. Je voelt vanzelf wanneer je het gevoel hebt dat er geen ruis meer in je huis is. Dat is niet van de één op de andere dag. Je moet jezelf erin trainen om echt kritisch naar je bezittingen te kijken dus vooral in het begin stuur je dit geregeld bij. 

Maar dan komt er nog een belangrijk ander onderdeel wat bij minimalisme vaak vergeten wordt. Het wegnemen van ruis in je hoofd. Natuurlijk wordt je hoofd al rustiger als je huis rustiger is. Maar er zit ook zeker een taak in het beperken van afleidingen en to do’s. Kijk dus kritisch naar je agenda, naar je sociale contacten, verplichtingen, tijdsbesteding en schermgebruik. Ook hier valt veel ruis weg te nemen wat veel rust oplevert. Kies dus voor wat je belangrijk vindt in tijd, spullen, aandacht en energie. 

Minimalisme is een rode draad geworden in ons leven. In elk onderdeel in ons leven proberen we bewuste keuzes te maken. En zo gingen balletjes rollen die blijven rollen. We veranderden ons koopgedrag, gingen vegetarisch eten, maakten meer duurzame keuzes, gingen meer besparen, gingen beter voor onszelf zorgen en over onszelf leren. Ontwikkelingen die voor ons logischerwijs volgden na zo bewust naar ons leven te kijken. 

Minimalisme is misschien niet de weg voor iedereen. Maar iedereen wil graag bewust omgaan met zijn tijd en aandacht. Zoek het middel dat daarin werkt voor jou. Misschien is dat minimalisme, misschien meditatie, misschien mindful leven of misschien begin je vanuit duurzamer willen leven. Als het maar jouw weg is. 

En als je dan eenmaal die weg bewandelt, weet dan dat er geen eindpunt is. Je verandert mee net zoals jouw leven mee verandert. En stapje voor stapje kom je dichterbij jouw ideale leven. Daar zijn wij ook nog niet, er valt nog genoeg te leren. Maar de weg er naar toe is minstens zo mooi. 

Over wat minimalisme voor ons inhoudt en heeft gebracht, had ik een tof interview met de meiden van Lifehack de Podcast. Je luistert hem hier terug.

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.