Rust. Een woord dat me jaren geleden een stoffig en saai gevoel gaf. Al heb ik er altijd wel behoefte aan gehad. Van nature ben ik iemand die prikkelgevoelig is, veel opslaat en nadenkt. Tot rust komen is dan extra belangrijk om in balans te blijven. 
Die rust vind ik in de eerste plaats thuis. Thuis betekent voor mij een plek waar je binnen stapt, de dag van je af kan laten glijden en kan ontspannen. Minimaliseren in ons huis heeft mij veel rust gebracht. In ons huis zijn de afgelopen jaren steeds minder prikkels en afleidingen gekomen.

Interieur vind ik al jaren leuk en sinds 5 jaar deel ik mijn interieur op Instagram. Een leuke hobby die mij veel inspiratie en leuke contacten opgeleverd heeft. Maar zoals je eerder kon lezen bleef de veranderdrang en kwam de rust nooit. Als ik terug kijk door mijn Instagram feed, word ik onrustig van de hoeveelheid ‘prulletjes’ die ik op dat moment in huis had. Grappig is, dat ik ook geregeld opmerkingen van trouwe volgers krijg die het opvalt dat ons huis zoveel rustiger oogt nu. 

Rust in huis

Er zullen altijd nieuwe trends zijn, nieuwe kleurenpaletten, en ‘hippe hebbedingetjes’. Het is haast niet bij te houden. Maar je persoonlijke stijl, die verandert niet zo snel. Door te ontspullen kwam ik erachter wat mijn persoonlijke stijl is; Fris, licht, natuurlijke tinten en materialen met verschil in structuur en een vleugje vintage. Ik heb geen geclusterde groepjes aan accessoires meer in huis en er zijn genoeg lege plekjes die ik niet meer opvul. Als ik nu om mij heen kijk, straalt ons huis rust, warmte en onze persoonlijkheid uit.

Naast dat ons huis nu rust voor mij uitstraalt, heeft minimaliseren in ons interieur voor mij nog meer voordelen. 
De spullen die ik heb, komen nu beter tot hun recht. Ze zijn niet meer verstopt achter andere accessoires en mijn lievelings vaas staat nu altijd in de kamer, mét of zonder bloemen. 

Er zullen altijd nieuwe trends zijn, nieuwe kleurenpaletten, en ‘hippe hebbedingetjes’. Het is haast niet bij te houden. Maar je persoonlijke stijl, die verandert niet zo snel.

Ons huis voelt persoonlijk. Omdat de spullen die over zijn gebleven, spullen zijn waar we blij van worden, past ons huis nu veel meer bij wie we zijn. Ook hebben we wat persoonlijkheid toegevoegd in de vorm van foto’s en gekregen spullen die ons dierbaar zijn. 

Met minder spullen, is het een stuk makkelijker om je huis opgeruimd en georganiseerd te houden. Ik weet nu precies wat we hebben en waar dit ligt. Rolmaat? Laatje links boven. Notitieboekje en pennen? Tweede laatje van rechts. Opruimen kost een stuk minder tijd als je wat je hebt gebruikt, gewoon terug legt op de plek waar het hoort. En schoonmaken is een stuk minder werk als je niet eerst moet opruimen voor je kan beginnen. Een win-win situatie.

Hoe kan jij ook meer rust in je huis creëren?

Begin eens opnieuw

Mocht je nu op de bank zitten en het gevoel hebben dat het nog niet helemaal klopt, kan het verleidelijk zijn om nieuwe spullen te kopen en juist meer toe te voegen. Doe dit niet en probeer het volgende.

Wat ons betreft een leuke manier om rust in je huis te vinden is er een die wij al een aantal keer hebben gedaan de afgelopen jaren. Haal alle kleine meubels en accessoires uit de kamer en verzamel ze bijvoorbeeld in je gang of bijkeuken. Laat alleen de grote meubels staan. Staan deze zoals je ze wil hebben? Ga dan naar je ‘winkeltje’ van spullen van jezelf. Pak het item wat je het meest aanspreekt en plaats het terug. Laat je eventuele huisgenoot hetzelfde doen. Doe dit met alle items die voor jouw gevoel je lievelingsitems zijn. Tussendoor check je of het voor je gevoel nu klopt. Grote kans dat er aardig wat spullen overblijven die geen toegevoegde waarde meer hebben. Als deze spullen ook in een andere ruimte niet tot hun recht komen, kan je deze ontspullen.

Denk eens na wat voor jou het belangrijkste doel in je huis is.

Ken je persoonlijke stijl

Maak een moodboard aan op Pinterest. Ga naar de meubelboulevard (zonder portemonnee) en kijk wat je aanspreekt. Wat valt je op? Welke kleuren kies je? En welke vormen en materialen? Houd je aan deze stijl en ga alleen mee in trends als dit binnen jouw persoonlijke stijl past.

Denk groot

Vaak zijn we geneigd niet voor grote items te kiezen, vooral als we klein wonen. Maar wanneer je langs een wand meerdere kleine meubels hebt staan, oogt dit al snel onrustig. Net als het verschil tussen een dienblad vol met potjes en vaasjes, ten opzichte van een grote vaas. Als je rust wilt creëren, kan je dus beter gaan voor één groot wandmeubel, dan een opsomming van tv-meubel, kratje, ladekastje, tafeltje. Of ga bijvoorbeeld voor 1 grote plant, in plaats van kleine plantjes verspreid door je kamer. 

Kleur bekennen

Ik hoor geregeld dat mensen hun muren wit houden omdat ze bang zijn dat het anders druk wordt. Om toch wat kleur aan te brengen wordt er dan gekozen voor kussentjes, vaasjes en andere kleine items die kleur toevoegen. Of een muur wordt gevuld met verschillende prints die wel kleur toevoegen, maar ook onrustig kunnen ogen door de hoeveelheid contrast.

Bij ons zijn op de benedenverdieping geen witte muren te bekennen en boven ook nauwelijks. De kleuren die in ons huis op de muren zitten zijn natuurlijke en warme kleuren, in een kleurenpalet dat op elkaar aansluit. Persoonlijk vind ik dat een muur dan niet meer nodig heeft dan één eyecatcher. Daarnaast ogen de gekleurde accessoires minder druk, als deze als het ware omarmt worden door de muurkleur. 

Spullen met een doel

Zorg dat de items die in je huis staan een doel dienen. Dus bijvoorbeeld niet zoals ik jaren deed, kussentjes voor de sier in een mand naast de bank bijvoorbeeld. Leg alleen de kussens neer waar je het lekkerst bij zit én die mooi staan.

En over een doel gesproken. Denk eens na wat voor jou het belangrijkste doel in je huis is. Wil je tot rust komen en zoek je ontspanning? Houd het rustig en investeer in een comfortabele bank. Wil je geïnspireerd worden? Geef je boekencollectie een mooie plek. Wil je dagelijks terugdenken aan je mooiste reizen? Bundel je souvenirs en foto’s in een pronkkastje. 

Je huis is jouw eigen plekje, maak er wat moois van!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.