Afgelopen week waren we op vakantie op het fijne plekje van de foto hierboven. Een kleiner huis dan we zelf hebben en weinig spullen mee, dat beviel ons opnieuw erg goed. 

Onlangs keek ik het KRO-NCRV programma 100 dingen waarin de families van Xander de Buisonjé en Danny de Munck, de 100 dingen challenge aangaan. Een maand lang leven met slechts 100 spullen. Van meubels tot boeken en van bestek tot kleding. 100 spullen per persoon en later zelfs 100 spullen per gezin.

Dat klinkt rigoureus en dat is het ook. Maar in dit programma wordt opnieuw duidelijk dat de meesten veel meer spullen hebben dan nodig is. 

Dit hebben wij al eerder ervaren toen wij in aanraking kwamen met minimalisme, meer dan 30 dagen gingen ontspullen en meer dan 750 spullen weg deden. Het gaat wat mij betreft niet om het aantal, maar om welke spullen je echt nodig hebt, waar je echt blij van wordt of welke spullen een diepe emotionele betekenis voor jou hebben. Daarom ben ik zelf nooit het overige gaan tellen omdat al mijn spullen van waarde zijn voor mij. Maar dit programma triggerde mij toch om eens op te schrijven welke 100 spullen ik zou houden, wanneer ik een maand aan de 100 dingen challenge zou meedoen. 

100 dingen challenge

Bij de 100 dingen challenge is het de uitdaging om maximaal 100 dingen te bezitten. Het gaat hierbij om gebruiksvoorwerpen en niet om voedsel en toiletartikelen bijvoorbeeld. Van mes tot bank en van bed tot schoenen. Spullen die je gezamenlijk gebruikt zoals een tafel of wasmachine hoeft maar bij 1 van de personen op de lijst. Dus dat soort spullen kunnen Sanne en ik samen verdelen. Dat scheelt toch weer een hoop. Ik streef zelf niet naar maximaal 100 dingen bezitten maar zou het wellicht voor een bepaalde tijd wel eens willen ervaren. 
Kleding en sportspullen is voor mij de grootste categorie met 38 spullen. Mede omdat ik hardloop en squash waar je toch echt wel bepaalde spullen voor ‘nodig’ hebt. Denk aan hardloopschoenen, sportkleding en een squashracket. 

Naast deze grote categorie vult de keuken zich ook al snel met een bord, bestek, koffiezetapparaat en blender voor gezonde smoothies. Oja en je hebt natuurlijk van die drinkflessen nodig waar je de smoothie in bewaart… 

Als je alles bij elkaar optelt ga je al snel richting de 100 dingen die je in de Westerse samenleving ‘nodig’ hebt. We leven echt in een maatschappij waarin er van je wordt verwacht dat je veel bezit. Gelukkig ben ik daar al een stuk minder mee bezig door minimalisme. Maar met al die Westerse hobby’s kan het toch nog snel gaan. 

Doen of niet?

We zijn er nog niet over uit of we ook echt daadwerkelijk een maand met 100 spullen per persoon gaan leven. Want de conclusie gaat waarschijnlijk toch worden: het is wel heel kaal met zo weinig spullen. En wat moeten we vaak wassen. Maar het zet je wel aan het denken en het zorgt ervoor dat je toch nog eens kritisch naar je spullen gaat kijken. Voegen ze echt waarde toe? Of heb ik ze eigenlijk niet nodig? 

Daarnaast verwacht ik dat het onze dankbaarheid nog meer zal vergroten en dat we ons extra gaan realiseren hoe goed wij het hebben.

Wat vind jij? Zullen wij de 100 dingen challenge een maand lang aangaan? En wat mag er niet ontbreken op jouw 100 dingen lijst?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.