Begin dit jaar deelden we dat we een nieuw huis hebben gekocht. Inmiddels is het zover, dit weekend kregen we de sleutel! In deze blog nemen we jullie mee in hoe we naar onze verhuizing toewerken.

Ons nieuwe huis kochten wij al afgelopen november. In december verkochten we ons huidige huis. Genoeg tijd dus om de verhuizing voor te bereiden. Zoals jullie weten houden wij van overzicht aanbrengen. Niet alleen in ons huis en bezit, maar ook zeker in ons hoofd. Dat betekent dus dat we al op tijd zijn begonnen met plannen en voorbereiden. We hebben hierin allebei ons eigen stukje. We brachten overzicht aan in onze financiën, de klussers en klussen die we zelf doen, keuzes rondom het interieur en natuurlijk ook in ons bezit.

Financiën

Het overzicht in financiën begon al ruim voor de koop van ons nieuwe huis. Op het moment dat we begonnen te dromen, begonnen we ook te rekenen. We keken daarin vooral naar wat we aan hypotheek willen in plaats van wat we aan hypotheek kunnen betalen. Een belangrijk verschil, omdat financiële ruimte ons veel waard is. Zo kwamen we tot de conclusie dat we niet meer hypotheek willen betalen dan we in ons huidige huis doen. We wonen bijna 6 jaar in ons huidige huis en zijn in die periode meer gaan verdienen en meer gaan besparen. Onze financiële vrijheid is dus toegenomen en die willen we graag behouden. 

Naast de huidige hypotheek, hadden we eigen geld dat we in een woning wilden stoppen en een verwacht bedrag qua overwaarde van ons huidige huis. Met dit bedrag zijn we op zoek gegaan naar een nieuw huis. Het was ons doel om groener en vrijer te wonen, op een plek waar we ons meer thuis voelen zonder onze financiële ruimte op te geven. We beseffen ons goed dat hoe dankbaar we mogen zijn dat dit gelukt is. Enerzijds is het mazzel hebben, bijvoorbeeld met het moment van aankoop van ons huidige huis. Anderzijds hebben we de afgelopen jaren ook veel gedaan om meer financiële vrijheid in ons leven te brengen en werpt dat nu zijn vruchten af.

Naast de hypotheek, is Jurre ook los gegaan in Excel met de kosten van de aankoop van het huis, de verkoop van ons huidige huis, de klussen die we gaan doen en overige kosten. Zo hebben we een goede schatting van wat de verhuizing ons gaat kosten. Daarnaast heeft hij ook vast berekend hoe onze maandlasten eruit zien vanaf de verhuizing. Zo weten we bijvoorbeeld ook vast hoeveel ruimte er overblijft om te sparen en te beleggen. 

Klussen

Het nieuwe huis is in de basis al heel mooi, maar nog niet helemaal naar onze smaak en wensen. Zo zijn er boven nu 2 ruime slaapkamers maar willen wij liever 3 kleinere slaapkamers. Ook vervangen we de vloeren, wordt er gestukt, komt er een maatwerkkast en kan het huis wel wat warmte en kleur gebruiken. 

Natuurlijk investeren we ook in het verduurzamen van ons nieuwe huis. Er ligt al vloerverwarming in het nieuwe huis, maar de vloer is niet geïsoleerd. Dat is het eerste wat wij gaan doen. Ook vervangen we het koken op gas voor koken op inductie. Daarnaast worden zonnepanelen op ons dak geplaatst. Ook zijn we nog aan het kijken naar de mogelijkheden voor een (hybride) waterpomp. Jurre heeft de klussen en de klussers zo ingepland dat we elkaar niet in de weg lopen. 

Interieur

Interieur is echt mijn ding, dus maakte ik de moodboards en een overzicht van wat we nodig hebben. Ook maakte ik op schaal een schets van alle ruimtes en de inrichting hiervan. Dit doe ik niet alleen om een beeld te krijgen van de kamer, maar vooral om miskopen te voorkomen. 

Ik begon bijvoorbeeld met de slaapkamers van onze dochters. Wanneer ik iets voorbij zag komen dat hier bij zou kunnen passen, legde ik het eerst naast het moodboard en de schets om zeker te weten of het zou passen qua stijl en maat. Zo heb ik een maand lang Marktplaats advertenties van meidenkasten in de gaten gehouden tot ik er 2 vond die perfect pasten in de kamers van onze meiden. De kasten heb ik zelf opgeknapt, verstevigd en een nieuwe kleur gegeven en staan nu klaar voor hun nieuwe kamers. 

Voor de woonkamer hebben we alleen keuzes gemaakt in wat direct nodig is zoals een vloer, bank en eettafel. Decoratie schaf ik bewust niet aan, omdat ik veel aankleding snel onrustig vind en we eerst willen kijken hoe wat we al hebben in ons nieuwe huis staat. Een interieur moet ook groeien.

Spullen

Een verhuizing is een goed moment om weer eens grondig naar je bezittingen te kijken. Een groot voordeel van geminimaliseerd leven is dat het niet veel werk is om je bezit langs te lopen. Op zolder hoeven we bijvoorbeeld nauwelijks in te pakken of uit te zoeken, omdat wat daar staat altijd al gesorteerd in een aantal dozen is opgeborgen. Bijhouden kost een stuk minder tijd dan uitzoeken. 

Bij het langslopen van onze spullen, heb ik mezelf als criteria gesteld dat ik voor alles wat mee gaat, ook direct een plek moet weten. Dus spullen die nog geen doel hebben, heb ik verkocht of naar de kringloop gebracht. Zo voorkom ik dat de zolder straks volstaat met ‘uitgestelde beslissingen.’

Ook heb ik vooraf nagedacht over waar spullen in ons nieuwe huis opgeborgen moeten worden. De tweedehands kasten die ik bijvoorbeeld voor onze dochters kocht, pastte ik daarop aan. Daarnaast ontwerp ik met mijn broer een maatwerkkast, die precies past bij de spullen die we willen opbergen. Slim omgaan met ruimte is in ons nieuwe huis net nog wat belangrijker, omdat we daar minder bergruimte hebben. 

Voor de daadwerkelijke verhuizing hebben we een verhuisbedrijf geregeld, dat scheelt ons tijd en sjouwen. Met kleine kinderen vinden we het gemak hiervan veel waard. We pakken alles zelf in, per ruimte en categorie. Het verhuisbedrijf zorgt dat het op de goede plek komt. 

Drukke tijd

We merken dat op tijd beginnen met het voorbereiden van een verhuizing voor ons goed werkt. We doen elke keer een beetje in de voorbereiding en daardoor is het goed behapbaar. Tot nu toe ervaren we geen verhuisstress en verwachten we dit ook niet met het inpakken van de dozen. 

Toch is het een drukke tijd, waarin we naast ons werk aan het klussen zijn, twee kleine kinderen hebben en een blog proberen bij te houden. We hopen snel weer terug te zijn met een volgende blog en met jullie te delen hoe de verhuizing is gegaan. Hebben jullie in de tussentijd nog gouden verhuistips? We horen ze graag!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.