De meeste mensen vinden een opgeruimde en overzichtelijke omgeving prettig. Veel van die mensen zijn bezig met opruimen. Maar lang niet allemaal slagen ze erin om ook echt overzicht te creëren. Opruimen kan nogal overweldigend voelen. Waarom en hoe het wel aan te pakken, lees je hier.

1. Je wilt teveel in één keer

Jarenlang heb je spullen verzameld. Met verhuizingen ging al je bezit mee en werd dit steeds meer uitgebreid. Ineens ben je klaar met die volle zolder en uitpuilende kasten. Vanuit frustratie wil je het liefst in één dag de hele zolder leegruimen. Eenmaal bezig valt de hoeveelheid je tegen en ben je er al klaar mee voor je begint. 

  • Ga dus stap voor stap aan de slag. De spullen in je huis zijn daar niet in één dag terecht gekomen en hoeven dus ook niet in één dag de deur uit. Begin met een klein projectje. Bijvoorbeeld een keukenla of je sokken verzameling. Kies vooral voor iets wat je dagelijks ziet zodat je steeds ervaart hoe prettig het is dat het opgeruimd is. Laat dit projectje een succeservaring zijn zodat je motivatie voelt voor andere plekken in je huis.

2. Je begint met het lastigste

Grote kans dat je bent begonnen met een plek waar spullen zich makkelijk opgestapeld hebben, zoals een zolder of rommelkamer. Ook een grote kans dat hier spullen staan met emotionele waarde zoals een doos vol jeugdherinneringen. Laat dit nou net de lastigste categorie spullen zijn om uit te zoeken. 

  • Begin met spullen waar je makkelijker beslissingen over kan nemen. Denk aan je kleding, je keukenspullen of voorraadkast. In ieder geval op een plek waar je makkelijk kan bedenken wat je echt graag gebruikt en wilt houden. Zie dan wat er dus weg kan.

3. Je focust op wat je weg moet doen, in plaats van op wat je wilt houden

Misschien denk jij wanneer je gaat opruimen wel; ‘Het staat hier zo vol, al die troep moet weg.’ Grote kans dat je je dan gefrustreerd voelt. Jezelf als doel stellen dat er bijvoorbeeld drie dozen spullen je huis uit moeten, is een stuk lastiger dan je favorieten uit te zoeken en het overige weg te doen. 

  • Begin vanuit wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Opruimen vanuit frustratie is een stuk lastiger en minder bevredigend dan opruimen met een positief doel voor ogen. Richt je dus op je doel. Waarom wil je opruimen? Hoe zou je je voelen als je dat hebt gedaan? Vergroot dat gevoel uit en ga dan aan de slag.

De spullen in je huis zijn daar niet in één dag terecht gekomen en hoeven dus ook niet in één dag de deur uit.

4. Je ruimt op met je hoofd in plaats van met je hart

Wat voor jou belangrijk is, is heel persoonlijk. De prijs, van wie je iets hebt gekregen en of je het misschien ooit nog nodig gaat hebben, verandert daar niks aan. Pas als je echt gaat luisteren naar je gevoel, kan je goede keuzes maken over wat je wilt houden en wat weg kan. 

  • Als je echt stilstaat bij wat belangrijk voor je is, weet je vaak prima wat je wilt houden en wat weg kan. Je laat je alleen tegenhouden door gedachten vanuit het verstand. Merk die gedachten vanuit je verstand op (‘ja maar die trui was zo duur’) en ga vervolgens weer terug naar je gevoel (‘maar ik voel me er niet lekker in). 

5. Je ruimt op per kamer

De meeste mensen ruimen op per kamer of per kast. En vaak liggen niet alle spullen van dezelfde categorie bij elkaar. Kleding ligt bijvoorbeeld in je kledingkast, maar ook in dozen op zolder of opgestapeld bij de was. Boeken liggen bij de bank, in de boekenkast of op je nachtkastje. Ruim je per ruimte op, kom je spullen uit dezelfde categorie steeds weer tegen en heb je geen overzicht gecreëerd. 

  • Breng eerst alle spullen van één categorie bij elkaar. Dus als je je kleding uitzoekt, pak je ook alles van zolder, de kapstok en de wasmand voor je begint. Dan heb je overzicht, zie je wat je echt hebt en kan je goed vergelijken. Berg een categorie vervolgens dan ook op één vaste plek op zodat je het overzichtelijk kan houden. 

6. Je bent aan het kriskras opruimen

Wanneer je spullen geen vaste plek hebben, kom je tijdens het opruimen waarschijnlijk spullen tegen die ergens anders horen. Het is dan verleidelijk om deze spullen heen en weer naar andere ruimtes te brengen. Het risico is dat je dan steeds afgeleid raakt en gaat opruimen op andere plekken. Resultaat is dat je op meerdere plekken in huis spullen overhoop heb gehaald en weinig hebt opgeruimd.

  • Leg spullen die op een andere plek horen op een stapel bij elkaar. Laat het hier liggen tot je klaar bent met je opruimproject. Ga het daarna pas terugleggen en blijf elke keer bij alleen de categorie of plek die je aan het opruimen bent.

Herken je jezelf in één of meerdere van de bovenstaande punten? Hopelijk heb ik je dan kunnen motiveren aan de slag te gaan met een opruimklus!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.