Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een nieuwe maand waarin we nog steeds veel tijd in ons huis doorbrengen. Een mooi moment om de ruis en losse eindjes in je huis te minimaliseren. 

Ik heb gemerkt dat er een aantal categorieën zijn die vaak langer dan nodig in je huis ronddwalen. Het zijn de losse eindjes, de spullen die steeds jouw aandacht vragen, waar je iets mee moet of een schuldgevoel door krijgt. Energiezuigers noem ik het. En als er iets is dat we kunnen gebruiken in deze gekke tijd is het wel energie en rust.

Als je op zoek bent naar minder ruis en meer rust in je huis, zijn dit goede categorieën om eens onder de loep te nemen. Van welke categorie doe jij makkelijk afstand als het niet meer belangrijk voor je is? En wat houd je langer vast dan je zou willen?

Als je kijkt naar wat belangrijk voor je is, gaat het altijd over het nu.

‘Als dit-dan dat’ categorie

Hier vallen een heleboel onvervulde dromen of doelen onder. ‘Als ik 10 kilo afval, dan staat die broek me weer fantastisch.’ Misschien komt dat moment ook als je er actief mee aan de slag gaat. Misschien komt dat moment wel niet en voel je je steeds vervelend als je je beseft dat het je ‘nog steeds niet’ is gelukt. 

Als je kijkt naar wat belangrijk voor je is, gaat het altijd over het nu.
Als je iets wilt houden, neem dan je overtuiging kritisch onder de loep. Ga je er bijvoorbeeld echt voor om 10 kilo af te vallen, maak dan ook een concreet plan. Of realiseer je dat dit misschien niet haalbaar is en maak een ander blij met je oude broek.

‘Voor het geval dat’ categorie

Ook hier gaat het over de verhalen die je jezelf vertelt. Je hebt bijvoorbeeld servies in huis voor het geval dat je een kerstdiner voor 20 man gaat organiseren. Dat kerstdiner is al jaren niet gebeurd, maar je vertelt jezelf dat dit ook niet kan als je je servies mindert. Als je hier kritisch naar kijkt, zie je dat je prima servies kan lenen als je toch meer mensen over de vloer krijgt. Een basisuitzet is dus voldoende. 

De ‘voor het geval dat’ categorie zie je ook vaak in koopgedrag. Winkels spelen daarop in door je te doen laten geloven dat het handig is om in huis te hebben. Het ligt dichtbij de kassa zodat je het snel nog even mee kan pikken: batterijen, lampjes, shampoo in de aanbieding. Allemaal dingen die je op het moment dat je ze nodig hebt, waarschijnlijk nieuw koopt omdat je niet meer wist dat het al in je kast lag. 

‘Zo was ik vroeger’ categorie

Elke fase in je leven brengt nieuwe passies en bezigheden met zich mee. Soms houden we vast aan dingen omdat ze iets zeggen over hoe we vroeger waren. Jurre heeft vroeger bijvoorbeeld keyboard les gehad en al jaren stond er bij ons een keyboard met lesboek op zolder. Na de eerste ontspulronde kwam het besef dat het zonde is dat het daar stof staat te vangen. Het keyboard ging een verdieping lager en Jurre probeerde af en toe eens weer wat te spelen. Echt lol kreeg hij er niet meer in, waardoor het snel weer in de weg stond. Inmiddels hebben we het hele pakket verkocht en kregen we er ruimte en wat geld voor terug.

‘Gekregen dus bewaren’ categorie

Deze spreekt wel voor zich. Veel mensen vinden het lastig om afstand te doen van de spullen die ze gekregen hebben maar die niet (meer) belangrijk voor ze zijn. Misschien werd aan jou vroeger ook wel verteld dat je een gegeven paard niet in de bek moet kijken, dat voelt ondankbaar. Maar intussen ligt het weggestopt in de kast en bedenk je steeds dat je het eigenlijk zou moeten gebruiken.

De gever heeft het jou gegeven met het idee dat je er gebruik van maakt, niet om jouw kasten te vullen. Als je er niet blij van wordt, kan het beter benut worden door iemand anders. Ook als je iets wat je gekregen hebt wegdoet, kan je het gebaar van de ander alsnog waarderen. Onze ervaring is ook dat er veel begrip is als je aangeeft dat je geen behoefte hebt aan meer spullen. 

‘Hier moet ik nog wat mee’ categorie

Hier gaat een boel energie aan verloren. Het zijn de taken die niet op je To Do lijst staan maar door je huis verspreid liggen. Denk aan kleding met gaten erin, een kapot gevallen schaal die je nog wilt lijmen, de bestelde foto’s die nog in een fotoalbum moeten. Hieronder vallen ook de dingen die je klaar hebt liggen om naar de kringloop te brengen maar waar je nog niet aan toegekomen bent. Kortom, je moet er nog wat mee en dat geeft je geen goed gevoel.

Inventariseer al deze taken en plan het in in je agenda. Het schrijven van deze blog was ook gelijk een goede reminder voor mezelf om een broek te laten inkorten en een gat in mijn trui te repareren. 

Overtuigingen

Minimalisme helpt je niet alleen kritisch te kijken naar je bezittingen, maar ook vooral naar je overtuigingen. Klopt het dat je dit echt nodig hebt en het belangrijk voor je is, of houd je vast aan iets dat ooit was? Als je iets zonde vindt om weg te doen, bedenk je dan dat het vooral zonde is als het niet gebruikt wordt. Misschien heb je ergens veel geld voor betaald en verdien je dat niet terug als je het verkoopt. Maar de rust die je ervoor terugkrijgt als je loslaat wat niet meer belangrijk voor je is, kan veel meer waard zijn dan dat.

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.