Je kunt op twee manieren rijk worden. Je helemaal uit de naad werken en steeds meer geld verdienen of je doet het wat rustiger aan en geeft een stuk minder uit dan erin komt. Ik kies liever voor dat tweede. Dan kan ik enerzijds vier dagen werken in plaats van vijf zodat ik meer tijd heb met Evie en anderzijds houd ik meer geld over aan het einde van de maand.

Zoals ik eerder beschreef ben ik mede omdat ik merkte dat schulden energiezuigers zijn mijn studieschuld versneld aan het aflossen. Hiervoor hoefde ik niet meer geld te gaan verdienen maar gaf ik (een stuk) minder uit dat erin kwam. In deze blog geef ik vijf concrete bespaartips die ook jij kunt toepassen. Wat je doel van besparen ook is. Of het nou is om je hypotheek sneller af te lossen, een dag minder te gaan werken of je jouw spaarrekening wilt laten groeien. Wanneer je dit doel voor ogen hebt, wordt het makkelijker om besparingen door te voeren. Je weet immers waar je het voor doet. 

1. Inzicht en automatisch sparen

Eigenlijk begint het allemaal met inzicht. Maak een overzicht met je inkomsten, vaste lasten en variabele lasten. Dat kan heel simpel in Excel. Zorg dat je inzicht krijgt in wat je ongeveer uitgeeft aan variabele lasten zoals boodschappen, kleding en uitjes. Bepaal op die manier wat het bedrag is dat jij maandelijks nodig hebt en hoeveel je apart kan zetten. Wacht niet met apart zetten tot het einde van de maand. De kans is dan groot dat je niet meer veel apart te zetten hebt. Boek voor de dag na het ontvangen van je salaris een automatische overboeking in van je lopende rekening naar je spaarrekening. Wat er overblijft op je lopende rekening, heb je die maand te besteden. 

Je herkent vast wel dat je leeft naar wat je te besteden hebt. Ben je bijvoorbeeld meer gaan verdienen de afgelopen jaren, is de kans ook groot dat je ook meer bent gaan uitgeven. Dat hoeft niet zo te zijn. Behoud je vaste maandbedrag en spaar extra wat je nu meer verdient. 

2. Besparen op je energierekening

Maandelijks zijn er een hoop ‘vaste’ kosten. Kosten die iedere maand even hoog zijn en vaak automatisch worden afgeschreven. Je betaalt ze eigenlijk zonder dat je het doorhebt. Maar juist op deze vaste kosten kun je vaak vele euro’s per maand besparen. En als je die euro’s per maand keer 12 doet houd je aan het einde van het jaar toch een mooie som geld over. 

Eén van die vaste kosten is de energierekening. Online kun je makkelijk energieaanbieders vergelijken dus hier kun je makkelijk op besparen. Na een aantal jaar Greenchoice zijn wij vorig jaar overgestapt naar Vandebron. Naast dat dit een stuk goedkoper is, is Vandebron ook nog eens beter voor het milieu. De stroom is groen, en het gas wordt gecompenseerd. Twee belangrijke voorwaarden voor mijn energieleverancier. Tijdelijk kun jij nu ook profiteren van de scherpe prijs van Vandebron door op deze link te klikken. Je krijgt dan namelijk tot €150,- extra korting. Niet alleen goed voor de portemonnee maar ook nog eens goed voor het milieu! 

3. Schrap overbodige abonnementen

Naast op de energierekening kun je op nog veel meer maandelijks terugkerende kosten besparen. Heb jij echt 103.534 belminuten per maand nodig? Heb je wel alle verzekeringen nodig of kunnen ze niet goedkoper? En misschien heb je wel tijdschriften- of kranten abonnementen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Zeg ze op of stap over! Ook met een paar euro besparing in de maand is dit samen jaarlijks toch een mooie besparing. 

4. Investeer in kwaliteit

De titel lijkt tegenstrijdig. Maar toch kan je door te investeren in kwaliteit geld besparen. Wanneer je investeert in duurzame spullen van goede kwaliteit gaan deze langer mee dan je je geld besteedt aan goedkope en slechte spullen. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop. Je kunt hierbij denken aan huishoudelijke apparaten (die dan ook vaak minder stroom verbruiken), een fiets, meubels of aan kleding. Zo hebben wij bewust gekozen voor kwaliteit van onze boxspring, koffiezetapparaat en fiets. Spullen die we de aankomende jaren zeker niet hoeven te vervangen waardoor ze ‘goedkoper’ worden dan spullen van mindere kwaliteit. 

5. Ontspullen

Naast het minder uitgeven aan spullen zal het ook uiteindelijk geld opleveren wanneer je minder spullen hebt. Door te gaan ontspullen ontdek je wat je echt belangrijk vindt. En zal je merken dat je een stuk minder nodig hebt dan je van te voren denkt. Dat handige dingetje voor in de keuken voor het geval dat zal je voortaan in de winkel laten liggen. Een fijne besparing en je bespaart er ook nog eens ruimte in je keukenla mee! Wanneer je zo ver ontspult dat je kleiner zou kunnen wonen of wanneer de opslagruimte niet meer nodig is bespaar je ook nog eens direct door te ontspullen! 

Met bovenstaande vijf bespaartips weet ik zeker dat jij tientallen euro’s per maand kunt besparen. Ik ben benieuwd naar jouw bespaartips en waarom jij wilt besparen.

Dit artikel bevat een affiliate link. Door op de link te klikken krijg niet alleen jij korting bij Vandebron maar ook wij.

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.