Minimalisme in de koelkast? Jurre waar heb je het over? Ik zal het snel duidelijk maken. 

Na het ontspullen in huis volgde er als vanzelfsprekend een volgende stap in het bewuster maken van keuzes. Keuzes met betrekking tot tijdsbesteding, werk, geld en eten. Over dat laatste onderdeel ga ik in deze blog meer vertellen. Hoe hebben wij minimalisme toegepast in de koelkast?

Het gaat natuurlijk in deze niet alleen maar om de koelkast maar om alles wat je eet. De spullen in de keuken waar we van- en mee eten zijn nu onze favoriete borden, mokken, bestek en pannen. Simpelweg omdat we de rest hebben weggedaan.

Geen vlees

En wat eten we dan vanaf die favoriete borden? Twee jaar geleden aten we geregeld vlees. Het was echt niet elke dag maar toch zeker wel 4 tot 5 dagen in de week. Toen ik het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn las kwam ik tot de ontdekking dat de productie van vlees één van de grootste vervuilers is. Vlees staat op de tweede plek achter spullen, maar daar hadden we het overbodige de deur gelukkig al uit gedaan. 

Het leek me erg moeilijk om van 5 keer in de week vlees eten naar 0 te gaan. Daarom bedachten we om minder vlees te gaan en vaker te kiezen voor vleesvervangers of andere vegetarische maaltijden. Maar binnen twee weken kwamen we al nooit meer thuis met vlees. Simpelweg omdat we ondervonden dat er zo veel lekkere alternatieven zijn. En daarnaast hielp het mee dat je bij iedere hap van je hamburger de stem van Babette Porcelijn hoort die je vertelt dat er 1800 liter water nodig is om een hamburger van 120 gram rundvlees te kunnen maken.

Weekboodschappen

Weekboodschappen doen, dat lijkt best ouderwets. Maar waarschijnlijk heb je in deze tijd sowieso minder zin om vaak naar de supermarkt te gaan. Wij doen al bijna twee jaar alle boodschappen voor de week in één keer. Vooraf besluiten we wat we gaan eten de rest van de week. De dag staat niet vast, het gerecht wel. Daarnaast zijn er een aantal dingen die we altijd op ons lijstje hebben staan zoals noten, rozijnen en fruit. 

We doen dit om verschillende reden.

  • De kosten; door gericht boodschappen te doen en alles in 1 keer te halen, besparen we geld. Minder vaak in de supermarkt betekent ook minder impulsaankopen. 
  • Minder voedselverspilling; door ons aan een menu te houden, kopen we geen dingen die we niet gebruiken en hoeven we zelden iets weg te gooien wat niet meer goed is. Als we toch groenten over hebben, pureren we het tot een hapje voor onze dochter. 
  • Tijd; boodschappen doen is niet perse onze hobby en als we kunnen kiezen om minder tijd in de supermarkt door te brengen, gaan we daar zeker voor. 

Tips voor je weekboodschappen

Nu wij al een behoorlijke tijd weekboodschappen doen hebben we een paar slimmigheden toegepast. Zo zorgen we er altijd voor dat we minimaal van één maaltijd twee dagen kunnen eten. Dit scheelt niet alleen in de tijd om te koken maar het scheelt ook geld omdat een grote pan nasi waar je twee dagen van kunt eten vaak minder kost dan twee maaltijden los. 

Daarnaast zorgen we er voor dat we altijd een makkelijke maaltijd hebben zoals bijvoorbeeld couscous. Een maaltijd die in een kwartiertje op tafel staat. Gezond en lekker zodat je niet naar langs de snackbar hoeft als je haast hebt. Vaak hebben we ook een makkelijk klaar te maken maaltijd klaar liggen in de vriezer. Niet alleen handig om snel te kunnen koken maar dit bederft ook nog eens niet snel. 

Je zult merken dat sommige tips en keuzes in de keuken beter bij jou passen dan andere maar ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om duurzamere keuzes te maken. 

Wat is jouw ultieme tip voor duurzamere keuzes in de koelkast en keuken?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.