Vorige week hebben jullie kunnen lezen welk effect het ontspullen op ons heeft gehad. Vandaag lees je meer over de veranderingen die zijn voortgekomen uit het ontspullen en onze kijk op minimalisme. 

Minder afleiding 

Minimalisme betekent voor mij terug naar de essentie. In spullen, maar ook in tijd en aandacht. Om meer aandacht te kunnen besteden aan de dingen die er voor mij toe doen, wilde ik minder afleiding in mijn leven.

Eén van de eerste dingen die ik deed toen ik in aanraking kwam met minimalisme was overbodige apps op mijn telefoon verwijderen. Voor de apps die ik wel waardevol vond, zette ik notificaties uit en stelde ik een tijdslimiet in. Daarnaast schreef ik me uit voor diverse nieuwsbrieven die ik nooit opende van bedrijven waar ik nooit iets kocht. Ik had eerder niet de moeite genomen om me uit te schrijven en dacht dat komt later wel. Maar toch werd ik iedere keer afgeleid door een notificatie van deze nieuwsbrieven. 

Minimalisme betekent voor mij terug naar de essentie. In spullen, maar ook in tijd en aandacht.

Door deze kleine veranderingen trilt m’n telefoon een stuk minder op een dag door notificaties waar ik niks aan heb. Die telefoon trilt nu sowieso een stuk minder omdat ik mails niet meer direct binnen zie komen maar alleen wanneer ik mijn Gmail app open. Ik lees nu nog maar een aantal keer per dag (eigenlijk nog steeds te vaak) mijn email en niet meer direct wanneer ik de mail binnen krijg. Wanneer je een mail of andere notificatie ontvangt ben je direct afgeleid van datgene wat je aan het doen was. En wil je direct weten wat er in de mail, WhatsApp of andere notificatie staat. Terwijl hetgeen waar je op dat moment mee bezig was, waarschijnlijk waardevoller is. 

Tijdens mijn werk heb ik drie momenten per dag in mijn agenda gepland om emails te lezen en te beantwoorden. Hierdoor werk ik een stuk efficiënter en ben ik minder snel afgeleid. Over hoe ik minimalisme nog meer toepas in mijn werk ga ik later zeker een blog over schrijven! 

Niet meer standaard voor de tv

De televisie is in de Nederlandse huishoudens het middelpunt van de woonkamer. Omdat hij op een prominente plek staat gaat hij automatisch ook vaak aan. Zonder dat er echt iets te zien is. Ik keek al niet heel veel reguliere tv maar vooral Netflix of Uitzending Gemist. Nu ik me bewuster ben van mijn tijd kijk ik niet meer zoals ik wel eens deed drie, vier afleveringen achter elkaar. Van te voren denk ik dan ‘ah lekker even niks’ omdat ik moe ben maar achteraf voelde ik me alleen nog maar leger en vermoeider. Nu kijk ik maximaal één à twee afleveringen en ga daarna weer wat anders doen zoals een boek lezen of even in de tuin rommelen. Helaas zitten we nog bijna een jaar aan ons tv-abonnement vast maar we overwegen heel serieus om het daarna op te zeggen. Spannend hoe dat zal bevallen. 

Meer bewustwording en duurzamere keuzes

De tijd die ik niet meer voor de tv doorbracht gebruikte ik onder andere om boeken te lezen gericht op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke groei. Eén van de boeken die voor veranderingen zorgde was ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Hierin beschrijft ze duidelijk welke industrieën direct en vooral indirect de meeste impact om het milieu hebben. 

Doordat je ontdekt dat je keuzes in de winkel leiden tot een kettingreactie tot aan de producent van de grondstoffen heb ik veel meer het gevoel gekregen dat persoonlijke duurzamere keuzes niet voor niets zijn. 

Hierdoor ben ik onder andere naar mijn vorige werk met de trein gegaan in plaats van de auto, eet ik geen vlees meer en ben ik me nog bewuster van de spullen die ik koop. Een extra motivatie om door te blijven gaan met ontspullen en minimalisme nog meer te omarmen in mijn leven.

Doordat minimalisme bij mij voor minder afleiding en meer bewustwording heeft gezorgd ervaar ik meer rust en tijd voor de dingen die ik echt belangrijk vind; in de natuur zijn, sporten en blijven groeien. 

Waar zou jij meer tijd voor willen maken?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.