Een harde bons op de deur, een brief op de deurmat en spanning voor pakjesavond. Dat zijn de dingen die bij mij zijn blijven hangen als ik terugdenk aan Sinterklaas. Terwijl de meeste mensen zich druk maken om cadeaus is het de sfeer die je jaren later nog kan terughalen. Deze sfeer willen we Evie ook graag meegeven. 

Minimalisme draait voor mij om het maken van bewuste keuzes en teruggaan naar de essentie. Sinterklaascadeaus passen hier wat mij betreft prima in. Mits ze bewust worden gekocht. In deze blog neem ik jullie mee in ons eerste Sinterklaasfeest met Evie waarbij we minimalisme niet uit het oog willen verliezen. 

Schoencadeautjes

Het Sinterklaasfeest begint zodra Sinterklaas in het land is en tegen iedereen zegt dat je je schoen mag zetten. Bij ons staan schoencadeautjes voor samen zingen, elkaar verrassen, de spanning en het Sinterklaasjournaal kijken. Het gaat ons niet zozeer om het cadeau zelf. Het cadeau dat we geven, is klein en praktisch. Zoals bijvoorbeeld nieuwe sokken die we anders ook zouden kopen. 

Het is inderdaad minimalistischer om geen schoencadeautjes te doen maar wanneer je goed nadenkt over wat je anders toch wel zou hebben gekocht zie ik geen problemen. Je kunt ook een belevenis, ervaring of uitje in de schoen doen wanneer je geen spullen wilt kopen. 

Een sfeervolle pakjesavond

Een pakjesavond met een zak vol cadeaus zal het niet worden. De focus zal bij ons liggen op gezellig samenzijn en eten met een klein clubje familie. Natuurlijk komen er wel cadeaus aan te pas maar alleen cadeaus die we anders ook hadden gekocht of al een tijd in ons hoofd hebben. We hebben op dit moment nog niks klaar staan maar voor Evies verjaardag gaven we haar bijvoorbeeld een slaapzak, spenen en tweedehands speelgoed. 

Vervangen van huidig speelgoed

Sinterklaas, Kerst of een verjaardag van jouw kind zijn ook goede momenten om speelgoed te vervangen. Kijk eens kritisch samen met jouw kind welk speelgoed weg kan omdat er al een tijd niet meer mee is gespeeld. Hierdoor kan er een ander kindje blij mee worden gemaakt.

Kijk anders naar je inkopen

Wil je Sinterklaas ook bewuster vieren zonder bergen cadeaus? Ik kwam online het volgende lijstje tegen waardoor je het aantal cadeaus kunt beperken en kunt structuren voor jouw kids.

  • Iets wat ze willen hebben

Dit is de makkelijkste. Iets wat jouw zoon of dochter altijd al had willen hebben. Om welk speelgoed vraagt hij of zij al maanden? Dan is dat jouw cadeau in deze categorie. Deze hoeft dan ook niet perse nuttig te zijn omdat een minimalistisch Sinterklaas draait om de essentie. En in dit geval is dit waarschijnlijk een essentieel cadeau voor jouw kind.  

  • Iets om te lezen

Iedere dag sluiten wij de dag van Evie af met een verhaaltje. Een rustmoment voor Evie en ook nog eens goed voor haar taalontwikkeling. Lezen en voorlezen is sowieso voor elke leeftijd heel goed. En daarom is dit ook zeker een goede toevoeging voor een bewust Sinterklaasfeest.

  • Iets om te dragen

Hierbij kun je denken aan een nieuwe pyjama of nieuwe rompers. Of wanneer je kids iets ouder zijn een nieuwe spijkerbroek of trui. Deze items ben je vaak toch al van plan om te kopen en dan is het voor je kids extra leuk dat ze deze nuttige cadeaus ook kunnen uitpakken in plaats van dat de spullen direct vanuit de winkel of webshop de kast in gaan. 

  • Iets wat ze nodig hebben

Dit lijkt een beetje op het vorige punt maar het betreft nu geen kleding. Misschien zijn ze bijna uit hun schoenen gegroeid of wordt het tijd voor een nieuwe slaapzak, rugzak of dekbedovertrek. Spullen die je normaal gesproken ‘gewoon’ zou kopen worden nu opeens speciaal!

Koop alleen wat je nodig hebt: negeer dat leuke kassakoopje

Heb je besloten wat je wilt kopen? Koop dan alleen deze cadeaus en niet meer dan dit. Dus wanneer je een ‘wel geinig cadeautje voor erbij’ bij de kassa ziet liggen negeer je dit ‘leuke kassakoopje’. Jij weet immers al dat je kids genoeg hebben aan bovenstaand! En vergeet niet juist in deze tijd, kleine ondernemingen te steunen door je aankopen daar te doen. Succes met jouw bewuste Sinterklaas inkopen!

Ik ben erg benieuwd hoe jij dit jaar Sinterklaas aanpakt en of je nog tips hebt!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.