Sinds afgelopen zomer ben ik de gelukkige eigenaar van een moestuin. Een eigen stukje grond op een moestuincomplex. Nou ja, meestal gelukkig dan. Want toen het onkruid een halve meter hoog stond en dat over 80m2, was het wel even slikken. Gelukkig kreeg ik goede hulp en helpt het seizoen mee met het voorkomen van onkruid.

Nu is het tijd om de moestuin voor te bereiden en een gelukkige moestuinierder te worden. Want dat gaat gebeuren. (Moes)tuinieren maakt gelukkig. 

1. In de natuur zijn geeft energie

Het is algemeen bekend dat in de natuur bewegen energie geeft. Wandelen door het bos, fietsen door de duinen of tuinieren in eigen tuin of moestuin. Je bent in beweging en je pakt ook nog eens onder andere vitamine D mee.

Vraag jezelf maar eens af. Voel jij je beter of slechter na een rondje hardlopen of wandelen door het bos? Als je over de drempel bent gestapt van geen zin, ervaar je nadat je terugkomt een euforisch gevoel. Precies daarom is bewegen in de natuur zo goed. 

En nog specifieker voor (moes)tuinieren. Je schoffelt niet alleen je tuin maar ook je geest. 

WIST JE DAT: 

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat er zelfs een bacterie in tuinaarde zit, de mycobacterium vaccae, die het serotonineniveau in onze hersenen doet toenemen? Daardoor gaan we ons positiever en ontspannender voelen en helderder denken. Je inhaleert het al als je de aarde een beetje omwoelt.

2. Kinderen ontprikkelen in de moestuin

Ik heb Evie, onze 4 jarige dochter, al een paar keer meegenomen naar de moestuin. Hoe druk ze voor de rest ook kan zijn, in de moestuin is ze altijd rustig en lekker bezig. Met het leggen van een paadje van stenen, onkruid wieden of harken. Er is altijd wat te doen. Wat ze met veel plezier en rustig doet. Zo leert Evie ook hoe groenten groeien. Van een zaadje tot iets wat je kunt eten. En dus niet dat groenten uit de supermarkt komen. 

3. Gezond, biologisch eten

Wanneer je je eigen groenten verbouwt bepaal je zelf welke bestrijdingsmiddelen je wel en vooral welke je niet gebruikt. Dus je eet veel makkelijker biologisch en gezond. Daarnaast eet je automatisch mee met het seizoen. Want er groeien nou eenmaal geen tomaten in maart en aardbeien in december.

Een zakje moestuinzaad is meestal net zo duur als 1 portie groente. Terwijl je uit zo’n zakje misschien wel het tienvoudige haalt. Als het niet meer is. Een moestuin is dus ook nog eens goed voor de portemonnee.

Al met al genoeg reden om lekker aan de slag te gaan in de moestuin. Het kost wel wat tijd maar dit haal je er qua gezondheid en plezier zeker uit. 

Je kunt ook starten met een moestuinbak in de voor- of achtertuin. Daar zijn wij ook mee begonnen. 

Begin jij volgend jaar ook met moestuinieren?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.