Het afgelopen jaar heb ik al verschillende blogs geschreven over het onderwerp geld & financiën. Een onderwerp waar ik me steeds meer mee bezig ben ga houden. Door minimalisme ben ik een stuk meer onder m’n stand gaan leven. Simpelweg omdat ik minder koop en minder ‘nodig’ heb. Dus wat ga ik/wij doen met dit ‘overgebleven’ geld? Daar vertel ik in deze blog meer over. 

Nog even een kleine disclaimer: ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn eigen verhaal. Bekijk vooral zelf jouw eigen situatie en welke risico’s bij jou passen. 

Begin met een spaarbuffer

De afgelopen jaren hebben wij onze spaarbuffer flink gespekt door financiële meevallers zoals een 13e maand of gift 1-op-1 door te zetten naar onze spaarrekening. Daarnaast sparen we structureel maandelijks. Net als een van de andere vaste kosten wordt er een bedrag van €700,- maandelijks direct na het ontvangen van ons loon afgeschreven. 

Wij zijn nu op een punt aangekomen dat de spaarbuffer comfortabel genoeg voelt om rond te gaan kijken hoe ons geld ook geld kan gaan opleveren. Want van die 0,02% spaarrente zullen we in nog geen 1000 jaar financieel vrij zijn.  

Klein begin

Ik begon zelf al kleinschalig met crowdlending via Lendahand. Een platform voor projecten in onder andere Afrika en Zuid-Amerika. Via via zag ik een mooie kortingscode voorbij komen waardoor je direct €25,- extra rendement krijgt, op een investering van €25,-. Die heb ik maar snel gepakt en de eerste terugbetaling + rente is inmiddels binnen. Ik heb nu ook zo’n kortingscode voor een eerste investering. Gebruik E9PW-UQH6-474D in de checkout en je krijgt €25,- korting. En ik ontvang ook €25,- om weer te investeren, zo helpen we elkaar 🙂 

Evie’s toekomst

Wij zetten maandelijks weg wat we voor Evie krijgen van de overheid: kinderbijslag en kindgebonden budget. Samen zo’n €100,-. Een mooi bedrag wat we naar een spaarrekening op haar naam overmaakten. Daarnaast storten we af en toe extra’s bij financiële meevallers. Nu we ons wat meer aan het verdiepen zijn in beleggen hebben we besloten om dit bedrag niet meer op een spaarrekening te gaan zetten maar te gaan beleggen. Ook hier hebben we eerst een buffer op haar spaarrekening aangelegd waar wij ons goed bij voelen, een soort basisbedrag los van de beleggingen. 

Een groot voordeel voor mij is het gemak en de zekerheid van een spaarrekening. Ik was op zoek naar een vergelijkbaar gemak maar met meer rendement. Geld dat echt voor Evie’s toekomst werkt. Uiteindelijk kwamen we mede door een podcast van ‘Tips van Tom’ terecht bij Meesman Indexbeleggen. Hierbij nemen zij al het werk uit handen en wordt er ook nog eens belegd in een mandje aandelen verdeeld over de hele wereld. Waardoor het risico ook lager is dan wanneer ik zelf bedrijven zou gaan selecteren. Dat blijft voor mijn gevoel toch een soort van gokken. 

De eerste betaling hebben we inmiddels gedaan en we staan nu al op €0,50 verlies;) maar geen paniek. Sowieso voorlopig niet. Indexbeleggen doe je niet voor de korte termijn maar voor minimaal een jaar of 10. Over ruim 16 jaar is Evie 18 en hebben we een heel mooi bedrag bij elkaar gelegd met hopelijk een flink rendement. 

Minder werken, meer vrijheid

Ons doel is om dit maandelijkse bedrag van €100,- in de loop van de tijd te gaan uitbreiden. In december heb ik mijn studieschuld versneld afgelost en komen er op die manier €225,- aan maandelijkse kosten te vervallen. 

Met onder andere dit geld willen we meer weg gaan zetten zodat we uiteindelijk nog minder kunnen gaan werken. Zonder dat dit ten koste gaat van onze maandelijkse inkomsten. Zo creëren we nog meer vrijheid voor de dingen die we echt belangrijk vinden. Zoals genieten van ons gezin, de natuur en vrienden & familie. 

Voor ons is de huidige combinatie tussen rendement en risicospreiding met een spaarbuffer en indexbeleggen ideaal. Maar wellicht voel jij je fijner bij een grotere spaarbuffer of durf je meer risico’s te nemen door eerder te gaan beleggen.   

Wanneer we concrete vervolgstappen hebben gezet laat ik het weten via onze blog en ons Instagram account. In de tussentijd ben ik altijd benieuwd naar hoe jij de weg bewandeld naar financiële vrijheid. Waar je moet je zeker wel je geld in stoppen en waarin ook zeker niet? Laat het weten in een reactie.

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.