Twee weken geleden was het zover. Ons kleine meisje werd één jaar. Een mijlpaal in haar mini-mensen leventje, voor haarzelf, voor ons als ouders en voor de mensen om ons heen. 

Zwanger

Toen ik zwanger was bespraken we geregeld hoe we om willen gaan met babyspullen. We waren om dat moment erg tevreden met minder spullen in huis en met de rust en het overzicht dat dit gaf. Natuurlijk waren er nieuwe spullen nodig maar we besloten de ‘baby-uitzet lijstjes’ met een korreltje zout te nemen. Zoals met andere spullen in ons huis, wilden we ook hier bewuste aankopen doen. Soms werd ik wat beïnvloed door de zwangerschapshormonen, maar gelukkig kon Jurre me meestal scherp houden. 

Om het milieu en kosten te besparen, besloten we veel tweedehands te kopen of items op te knappen die we al hadden. Voor haar kamertje is geen enkel meubel nieuw gekocht. De commode is mijn oude ladekast, de rotan stoel uit de studeerkamer bleek ideaal voor nachtvoedingen, haar wiegje vond ik voor 4,95 bij de kringloop en knapte ik op en ook haar ledikant heeft me bij de kringloop nog geen 20 euro gekost.

Evie’s kledingkast werd een combi van marktplaats, duurzame mooie merkjes en basics van bijvoorbeeld de Hema. In eerste instantie kocht ik geregeld bij een marktplaats verkoper nog een ander prima item ‘voor erbij’ om verzendkosten te besparen. Maar toen dit vaak weinig werd gebruikt ben ik hiermee gestopt. Hierdoor zijn de kledinghangers in haar kastje gehalveerd. 

Speelgoed kochten we niet voor ze geboren werd. We kregen hier al wat van en ik maakte een aantal items zelf; een boxmobiel, babygym, rammelaar en knuffeldoekje. 

Alles een eigen plek 

Toen Evie eenmaal geboren werd kwamen geregeld lachende opmerkingen; ‘nu kunnen jullie je huis niet meer zo netjes houden’ of ‘wacht maar, een baby neemt je hele huis over’. Nu, een jaar verder, kan ik zeggen dat dit me alles meevalt. Nu Evie de hele kamer doorgaat moeten we soms wat meer rechttrekken tussendoor, maar omdat ze niet met veel tegelijk speelt, is dat altijd zo gedaan. Ik kan me voorstellen dat als Evie gaat lopen er iets meer ‘chaos’ kan ontstaan, maar ook dan is dit met een geminimaliseerd huishouden zo weer opgeruimd.

Net als met andere spullen, heeft Evie’s speelgoed nu ook één vaste plek. Beneden hebben we één kratje staan met items waar ze graag mee speelt. In haar kledingkast staat nog zo’n kratje met speelgoed waar Evie nu nog te klein voor is of wat we afwisselen met wat er nu staat. Bij deze twee kratjes blijft het. Past het niet meer? Dan kijk ik kritisch wat er weg kan. 

Evie-minimalisme-speelgoed

De grote dag

Terug naar Evie’s verjaardag. In de aanloop er naar toe was ik geregeld met andere moeders in gesprek. De vraag was steeds ‘wat geef ik mijn kind voor zijn/haar verjaardag?’ Omdat ik er van overtuigd ben dat Evie beter leert spelen met minder speelgoed, wilde ik niet allerlei speelgoed ons huis laten binnenglippen. We besloten een lijstje te maken en op de uitnodiging te vermelden dat we Evie vooral willen verwennen met aandacht.

Het feit dat anderen zo hun best hebben gedaan om Evie jarig te laten voelen, was ons zoveel meer waard dan een berg cadeaus had kunnen betekenen.

Op het lijstje zetten we een aantal praktische dingen, die we zelf anders al zouden aanschaffen. Zo kreeg Evie een slaapzak, pyjama en bodylotion die net op was. Ook gaven we op het lijstje als mogelijkheid iets te geven wat je zelf niet meer gebruikt. Hierdoor kreeg Evie twee cadeautjes die iemand anders niet meer nodig had. Daarnaast gaven we de optie om een uitje te geven. Een vriendin van mij neemt Evie daardoor binnenkort mee naar de kinderboerderij. Leuk voor Evie, en zelf een middagje vrij! Een win-win situatie. 

Natuurlijk kreeg Evie ook wat speelgoed van visite. Maar dan wel speelgoed dat duurzaam gemaakt is en meerdere doelen kan dienen, zoals een stapeltoren.Ook erg leuk waren de zelf opgeknapte cadeau’s. Mijn broertje knapte een loopfietsje van de kringloop op. Mijn moeder stak het oude hobbelpaard van mijn vader in een nieuw jasje. Een extra waardevol cadeau, omdat mijn vader een half jaar geleden is overleden. 

Het feit dat anderen zo hun best hebben gedaan om Evie jarig te laten voelen, was ons zoveel meer waard dan een berg cadeaus had kunnen betekenen. En nog belangrijker, Evie had door dat het om haar ging en heeft de hele dag gelachen en geklapt. 

Tipi tent 

Om het huis aan te passen aan onze actieve dreumes, hebben we wat baby speelgoed geminimaliseerd en vervangen door het speelgoed dat ze voor haar verjaardag kreeg. Ook is de box uit de kamer verdwenen. Ze speelde er nog amper in en ik vond het een grote ‘sta-in-de-weg.’ Mochten we de box missen als Evie gaat lopen, kunnen we hem altijd weer even terug zetten.

Op de plaats van de box staat nu ons cadeau aan Evie te shinen. De tipi tent die ik zelf maakte. Het uitkiezen van de stof en de uurtjes achter de naaimachine hebben me zoveel meer voldoening bezorgd dan het bestellen van een tipi tent online kan doen. En als ik zie hoe leuk Evie het vindt om in de tent ‘kiekeboe’ te spelen, dan weet ik dat ze heel tevreden en blij is. En dat willen alle ouders toch!

Hoe houd jij het speelgoed van je kind op orde?

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.