Je hebt het misschien wel voorbij zien komen op onze Instagrampagina. Twee weken geleden deed ik mee aan een 10×10 challenge. Aan wat voor challenge? Een challenge om jezelf uit te dagen creatiever met minder kleren om te gaan. Helemaal passend binnen een minimalistische mindset natuurlijk. 

Het werkt als volgt. Je kiest 10 items uit je kledingkast inclusief schoenen. Accessoires en ondergoed reken je niet mee. Gedurende 10 dagen ga je alleen deze 10 items dragen. Je draagt geen enkele dag hetzelfde maar maakt 10 verschillende combinaties. Je kan dit om verschillende redenen doen:

 • Je wilt nieuwe combinaties ontdekken
 • Je wilt je eigen stijl beter leren kennen
 • Je wilt uitproberen of een capsule wardrobe iets is voor jou
 • Je meer uit je kleding wilt halen die je al hebt
 • Of je (een tijdje) geen nieuwe items wilt kopen

Je huidige kleding nieuw leven inblazen, in plaats van nieuwe kleding kopen!

Voor mij bevalt mijn capsule wardrobe erg goed, maar ik merk dat ik snel geneigd ben om dezelfde combinaties te maken. Voor mij ging het in deze challenge dus vooral om mezelf uitdagen in creatiever met mijn kleding omgaan. Als ik mijn kleding op nog meer manieren dragen kan, heb ik mogelijk nog minder nodig. En kan ik als ik op vakantie ga, nog lichter inpakken. 

Selecteren kun je leren

Terug naar de eerste stap. Het maken van de selectie. Een belangrijke stap om even bij stil te staan, want je wilt je wel lekker voelen in de kleding die je 10 dagen gaat dragen. Vergeet niet om je agenda en het weer te checken zodat je je kleding hierop kan afstemmen.

Ik ben begonnen door eerst een paar favorieten uit de kast te trekken die niet mogen ontbreken: mijn spijkerbroeken, zacht vest, streepjes t-shirt en Veja sneakers. Het is fijn om grotendeels voor items te gaan, die je al graag draagt. Bijvoorbeeld 8 van de 10 stuks. Daarnaast kan je dan items kiezen, die je juist meer zou willen dragen. Zo koos ik naast items waarin je mij kan uittekenen ook voor een jurk en blazer die ik vaker zou willen dragen. De jurk is mijn lievelingsjurk maar draag ik eigenlijk maar op EEn manier. De blazer heeft al meerdere ontspulrondes overleefd, maar is toch niet iets waar ik snel naar grijp. 

Ook heb ik gelet op hoe goed de items te combineren zijn. Passen de kleuren goed bij elkaar? Kan ik items over elkaar dragen? Een item dat ik niet minstens op 3 manieren dragen kan, is niet handig in een 10×10 challenge. Over de kleuren heb ik niet lang nagedacht. Alles in mijn kast is in dezelfde soort tinten. Ik ben geen kleurenkenner, maar vond het allemaal prima bij elkaar passen. Eigenlijk deed ik dit dus ook wel een beetje zoals ik alles doe: op gevoel. 

En zo ontstond er een selectie van 10 items. En van het kijken naar mijn gevulde kledingrek, werd ik gelijk enthousiast. 

De selectie: 1 t-shirt, 1 longsleeve, 1 trui, 1 vest, 1 blazer, 1 jurk, 2 spijkerbroeken, 1 paar sneakers, 1 paar laarzen. 

De 10 (11) dagen

De eerste dagen was het natuurlijk makkelijk, alle combi’s zijn dan nog mogelijk. Deze dagen waren voor mij werkdagen. En omdat ik op een behandelgroep met kinderen werk, hol ik aardig heen en weer op een dag. Ik ging dus voor makkelijk zittende kleding en laagjes. Op dag 5 had ik mijn blazer al 2 keer gedragen, in combinaties die ik nog niet eerder gemaakt had. Op dag 6 was het zaterdag en droeg ik mijn jurk. Daarmee had ik alle items inmiddels gedragen. Met nog maar 4 dagen te gaan moest ik mezelf toen pas echt gaan uitdagen met creatieve combinaties. 

Voor de zondag had ik mijn jurk met een trui bedacht. In dit plan had ik even wat minder rekening gehouden met mijn dreumes die graag kleffe koekjes eet op schoot. Die jurk moest dus in de was. De dagen erna waren weer werkdagen, niet geschikt voor een zwierige jurk. Gelukkig kon ik met mijn andere items nog genoeg combi’s maken. Omdat ik de jurk als item had gekozen die ik op andere manieren wilde dragen, besloot ik er nog een bonusdag aan toe te voegen. Op dag 11 droeg ik dus mijn jurk met trui. 

En dit bracht het mij 

Vooraf klonk het lastiger dan ik het in de praktijk vond. Met een goede kleding selectie, ben je eigenlijk al op de helft. Maar een challenge was het zeker hoor! Ik moest bewust nadenken over de kleding die ik koos, omdat ik dezelfde combi niet nog eens dragen kon. Daarnaast zou ik buiten de challenge geneigd zijn bijvoorbeeld de blazer op 1 manier te dragen en hem daarna terughangen in de kast. Doordat ik deze nu 3 keer wilde dragen, kwam ik op combinaties die ik eerder niet zou maken. En die bleken verrassend leuk! Als het een challenge geweest was van 14 dagen, denk ik dat dat ook wel haalbaar geweest was. Het bevestigde nogmaals hoe weinig je eigenlijk nodig hebt en het voelt goed om meer uit de kleding te halen die je hebt. Je huidige kleding nieuw leven inblazen, in plaats van nieuwe kleding kopen! 

Ik ga in een ander seizoen zeker nog eens een 10×10 challenge doen. Zou jij dat ook eens willen doen? Hier nog wat tips:  

 • Zorg dat je vooraf je doel duidelijk voor ogen hebt. Je stijl beter leren kennen of nieuwe combinaties ontdekken bijvoorbeeld. 
 • Wees niet te streng voor jezelf. Lukt 10 items niet, is 12 ook prima. Het gaat erom dat je creativiteit in jezelf opzoekt. 
 • Kies niet alleen maar favorieten, maar kies juist ook een paar items die je meer zou willen dragen.
 • Ga voor items die snel weer schoon en netjes zijn. Een blouse tussendoor een paar keer strijken is bijvoorbeeld niet aan mij besteed. 
 • Maak foto’s, zo zie je je stijl beter dan in de spiegel. In de spiegel kijk je naar je outfit. Op een foto naar wat die outfit voor jou doet. 
 • En onthoud; mensen slaan jou op, niet je exacte outfit. Een ander heeft helemaal niet door dat jij al 10 dagen dezelfde kleding draagt. 
The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.