Een minimalist een cadeau geven klinkt misschien tegenstrijdig. Maar dat is het zeker niet. Minimalisme betekent niet dat je tegen spullen bent. Het betekent dat je bewust kiest voor wat voor jou essentieel is. In de praktijk is dat een stuk minder dan vóór de minimalistische leefstijl. Cadeaus geven omdat het zo hoort, of gewoon ‘voor de leuk’ is zonde van je tijd, geld en energie. Maar wat geef je dan wel? In deze blog geef ik je tips.

Wees duidelijk naar je omgeving

Het is voor mij een ideaal moment om in het thema cadeaus te duiken, gezien ik over 1,5e week 31 word. Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat het belangrijk is om duidelijk te zijn naar je omgeving. Het kan voelen alsof je ondankbaar bent als je aangeeft dat je geen cadeaus hoeft of een lijstje maakt. Maar als je met je omgeving deelt wat minimalisme je brengt en ze dit aan je zien, is hier alleen maar begrip voor. Vaak inspireert het anderen ook weer om bewuste keuzes te maken in het geven en ontvangen van cadeaus. 

Dus ook voor deze verjaardag deel ik mijn wensen met mijn omgeving. Dit deden wij ook heel gericht met de eerste verjaardag van ons dochtertje. Ouders zullen herkennen dat de toestroom aan cadeaus dan nog wel eens groter kan zijn. Hoe we daarmee omgingen kan je lezen in deze blog

Cadeautips voor minimalisten

Goed, terug naar jou. Misschien ben jij op zoek naar een cadeau voor een vriend of vriendin die bezig is met minimalisme. Of misschien wil je zelf een toestroom van cadeaus beperken en gerichter aangeven wat je wilt. Zoek het dan in één of meerdere van deze categorieën. 

1. Een experience

Een dagje uit, een hotelovernachting of kaartjes voor jouw favoriete band wanneer het weer kan. Met een experience geef je een belevenis cadeau die geen plek inneemt in je huis en daardoor een ideaal cadeau is voor een minimalist. Daarnaast krijg je een betere band met je partner, vriend of vriendin wanneer je zo’n experience samen beleeft in plaats van dat je een fysiek cadeau geeft. Je geeft letterlijk jouw tijd en aandacht cadeau.

2. Iets persoonlijks

Spullen met emotionele waarde zijn het meest waardevol. Over deze spullen is echt nagedacht. Het gaat niet om een bepaalde grootte of een bepaald bedrag, het gaat om het gebaar. Denk aan de chocoladetaart waarvan je weet dat je moeder die zo lekker vindt, een fotoboek van mooie herinneringen samen voor je beste vriend(in), of iets zelfgemaakts zoals een sieraad, tas of schilderij. Zolang het maar met jou en de ontvanger te maken heeft. Je kan ook een persoonlijke twist aan een experience geven, bijvoorbeeld door een wellness-avond thuis te organiseren.

3. Een dienst

Iedereen vindt het fijn om hulp te krijgen bij iets waar hij zelf niet goed in is, of beter in wilt worden. Gebruik jouw talenten om een ander te helpen. Dat kan op heel veel manieren. Ben jij een Handige Harry en is de jarige dat niet? Geef je klushulp cadeau. Is je vriend jaloers op jouw talent voor mountainbiken? Neem hem mee naar het bos voor een lesje. Leuk voor de ontvanger, en leuk voor de gever. 

Het mooiste wat je iemand kan geven is je tijd en aandacht.

4. Eten, drinken & consumables

Eten en drinken doen we iedere dag en is ook nog eens erg lekker. Een mooie combinatie om te dienen als cadeau. Met een lekkere fles wijn, borrelhapjes, kaas of speciaal biertje combineer je het feestelijke van een cadeau met het praktische van eten en drinken. Daarnaast kun je ook de favoriete body lotion of shampoo als cadeau geven van een fijn duurzaam merk. Zelf zijn wij fan van Lush en Rituals.

5. Geef geld

Als minimalist ben ik niet tegen spullen maar kies ik juist voor spullen van goede kwaliteit met oog voor duurzaamheid. Deze spullen zijn meestal duurder dat de minder duurzame variant maar gaan ook veel langer mee. Daarom is geld geven voor een groot cadeau een goed idee omdat je zo een stukje bijdraagt aan wat iemand echt graag wilt hebben. 

6. Goede doelen

Er is ook een kans dat de ontvanger aangeeft zelf al genoeg te hebben en helemaal niks te willen. Mogelijk kan het geld dat anders gebruikt zou worden voor een cadeau, nu wel gegeven worden aan een goed doel gekozen door de jarige. Daar maak je niet alleen de jarige blij mee, maar ook vooral het gekozen goede doel. Bij sommige goede doelen krijg je ook nog een kaartje die je weg kunt geven. 

Tijd en aandacht

Zoals je ziet zijn er genoeg cadeau opties voor minimalisten. Spullen die waarde toevoegen zijn altijd welkom en wat van waarde is, dat bepaalt de ontvanger. Vaak willen mensen graag een ander wat geven vanuit hun eigen gevoel van iets goed doen voor een ander, zonder te kijken naar of dat de wens is van die persoon. Wees dus vooral duidelijk naar elkaar. Voel je niet verplicht om een cadeau te vragen. En voel je ook niet verplicht om een cadeau aan iemand te geven.
Het mooiste wat je iemand kan geven is je tijd en aandacht. 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.