Een geminimaliseerd huis. Je weet precies wat je hebt en waar het ligt. Je ervaart rust in je huis en hebt overzicht. Niks meer aan doen zou je denken! Maar dan komt het aan op het bijhouden. Op het voorkomen dat je huis opnieuw volstroomt. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Minimaliseren is veel meer dan het afstand doen van spullen. Het gaat om het leren maken van keuzes. Om het ontdekken wat belangrijk voor je is en je tijd en energie daarin steken. Om het anders kijken naar je koopgedrag en hier veranderingen in aanbrengen. Om bewustwording van je impact op het milieu en die actief proberen te verminderen. 

Hoe het begon

Toen wij gingen minimaliseren, merkte ik al snel wat het me opleverde. De rust en voldoening die het gaf, waren me veel meer waard dan de waarde van de spullen die ons huis verlieten. Ik kan haast zeggen dat het verslavend werkte. Als je je keuken hebt aangepakt en elke dag tevreden je ontbijtje maakt in je lievelingsschaaltje, wil je dat tevreden gevoel in je hele huis ervaren.

Start waar je nu zit

Zo ging het hier ook. We begonnen met de ruimtes waar we het meeste tijd doorbrachten. Zo verplaatsen we ons naar de kamers waar we minder zijn en vervolgens naar de zolder en de schuur. 

Als jij wilt beginnen met minimaliseren, kan ik je ook aanraden te beginnen met een ruimte waar je vaak tijd doorbrengt, zoals de keuken of de woonkamer. Zo zie je snel resultaat van je acties en ervaar je de voordelen die je daarna door je hele huis toepassen kan. 

Ben je alle ruimtes door geweest? Dan kom je op een punt dat het voor je het gevoel ‘klopt.’ Je huis past bij wie je bent en de spullen om je heen dragen bij aan wat jij behalen wilt. Maar net zoals je leven continu in beweging is, veranderen je bezittingen met je mee. Een geminimaliseerd huis is dus niet een statisch vaststaand iets. 

Het gaat niet om minder spullen

Minimaliseren is veel meer dan het afstand doen van spullen. Het gaat om het leren maken van keuzes. Om het ontdekken wat belangrijk voor je is en je tijd en energie daarin steken. Om het anders kijken naar je koopgedrag en hier veranderingen in aanbrengen. Om bewustwording van je impact op het milieu en die actief proberen te verminderen. 

Wanneer je weet wat je belangrijk vindt, weet je ook wat niet aan jouw leven bijdraagt. Die spullen laat je dan makkelijker links liggen. En als je weet hoe vervuilend bepaalde producten zijn, zal je je aankopen bewuster en steeds duurzamer gaan doen.

Bewuste aankopen

Het eerste punt dat mij helpt om ons huis geminimaliseerd te houden is dan ook het veranderen van mijn koopgedrag. Jaren terug was winkelen één van mijn hobby’s. Als ik me verveelde of niet lekker in mijn vel zat, kocht ik geregeld iets voor een kortstondig geluksgevoel. Bij het minimaliseren bleken de spullen die ik het snelst had gekocht, ook de spullen te zijn die het snelst mijn huis weer verlieten. Ik wilde die miskopen niet meer doen voor mezelf, maar ook zeker niet voor het milieu. Nu koop ik veel minder en koop ik bewust. Ik houd bijvoorbeeld een lijstje bij in mijn mobiel als ik bepaalde kledingitems nodig heb. Daar zoek ik dan gericht na. Zo kostte het me bijna een half jaar tot ik een fijne, duurzame trui kon afstrepen van dit lijstje, maar nu is het wel eentje waar ik het liefst elke dag in loop. 

Ga reclame uit de weg

Overal om je heen is reclame. Scrollend door je Instagram. Fietsend langs een bushokje. In je inbox. Maar ook je vrienden, collega’s of familie die je iets aansmeren. Voor je het weet, weet je niet meer of je iets zelf echt wilt hebben of dat je dat bent gaan geloven door je omgeving. Als jij iets nodig hebt, kan je het zelf wel vinden. Daar heb je de reclamefolders niet voor nodig. En dus plakten wij die nee – nee sticker op de brievenbus, kijken we weinig live televisie met bijbehorende reclameblokken en dwaal ik niet meer door de winkelstraat als ik niet lekker in mijn vel zit. 

Stop met sparen

Spaart u ook zegeltjes, bonuskaart of airmiles?’ Aanvullend op de producten die je rechtstreeks worden aangesmeerd, zijn de spaaracties ook eindeloos. De spaaracties hebben altijd als doel jou als consument te verleiden tot meer aankopen. We vertellen onszelf dat we een gratis badhanddoek hebben gekregen, maar vergeten voor het gemak dat we daarvoor vier overbodige flessen shampoo hebben gekocht. 

Ook mijn portemonnee houd ik graag overzichtelijk. Dus heb ik weinig klantenkaarten en zeg ik ‘nee’  tegen alle zegeltjes en gratis producten die me worden aangeboden. 

Blijf kritisch op je bezit

Er is een ding dat zeker is, en dat is dat alles altijd verandert. Zo ook jouw leven en daarmee jouw bezittingen. Ook een geminimaliseerd huis heeft af en toe bijschaving nodig. Maar als je weet wat je hebt, kost het je niet veel tijd om je spullen langs te lopen. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft op je bezittingen. 

Elk seizoen stel ik mijn capsule wardrobe samen. Op dat moment loop ik langs alle kleding uit mijn kast en de kleding van het andere seizoen uit een bak op zolder. Heb ik eerder een twijfelgeval in mijn kast laten hangen en heb ik het drie maanden later nog steeds niet aan gehad? Dan weet ik dat ik er afstand van kan doen. 

En de huisgenoten dan?

Ik hoor vaak om me heen dat iemand zijn huis wel overzichtelijker wil maken, maar zijn of haar partner geen afstand van spullen kan doen. In eerste instantie dachten Jurre en ik hier ook niet precies hetzelfde over. Dat werd anders toen we het boek ‘Weg Ermee’ lazen en allebei de voordelen gingen inzien van minimaliseren.

Je hoeft niet precies op één lijn te zitten met je huisgenoten om je huis overzichtelijk te houden, zolang je maar een systeem aanbrengt. Zo weten alle huisgenoten waar iets teruggelegd moet worden en hoeveel ruimte er voor bepaalde spullen is. Met je kind kan je bijvoorbeeld afspreken dat hij of zij één kist met speelgoed heeft. Is deze vol, dan moet er iets uit.

Met een dreumes die naar de opvang gaat, merken ook wij dat daarmee de toevoer aan spullen toegenomen is. Elke week is er wel weer een kindje jarig of neemt afscheid, met bijpassende cadeautje als gevolg. Ook op deze cadeautjes ben ik kritisch. Evie heeft één speelgoedkratje beneden, en één in haar kast waarmee we afwisselen. Ook hier geldt vol = vol. 

Tijdwinst

Het klinkt misschien alsof het bijhouden van een geminimaliseerd huis je veel tijd kost. Maar het is eerder andersom. Als je het één keer grondig aanpakt en goed voor ogen hebt hoe jij het liefste woont, gaan bovenstaande tips eigenlijk vanzelf! Kan je de overgebleven tijd mooi steken in iets wat je het liefste doet!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.