‘Minimalisme dat is niks voor mij.’ Een opmerking die ik geregeld hoor om me heen. Zeker als ik over onze blog vertel. Wanneer ik dan doorvraag naar de reden, gaat dat vaak over het leuk vinden van spullen, of het hebben van een chaotisch karakter. Maar ook dan kan minimalisme iets voor je zijn. 

Ik kan ook genieten van mooie spullen, nog wel meer dan voor minimalisme. En Jurre kan chaotisch zijn, maar is dat door minimalisme juist veel minder. 

Zo merk ik dat er best wat misvattingen zijn over minimalisme. Het zijn de extreme beelden die mensen bijblijven. De beelden van strakke witte huizen, van de prachtig gestylde capsule wardrobes, van de plasticvrije keukens en van mensen die al hun bezit in één koffer kunnen stoppen. Mooie, inspirerende verhalen maar voor velen niet de realiteit. En als dit de maatstaf is, dan haken velen af. 

Ik denk dat de kracht juist zit in de middenmoot. We hoeven niet allemaal een capsule wardrobe na te streven. We hoeven niet allemaal 30 dagen te gaan ontspullen. En onze huizen mogen knus en gezellig zijn (graag zelfs.) En dat is net zo met duurzaamheid. We hoeven niet allemaal veganistisch en volledig plasticvrij door het leven te gaan. Als dat de lat is die we leggen, doen er maar zo weinig mee. En dat is zonde, want het kan velen zoveel bieden om bewuster en minimalistischer te gaan leven. En los wat het elk individu oplevert, is het ook zo belangrijk voor de aarde dat we ons consumptiegedrag kritisch bekijken en aanpassen.

Naast de idealistische verhalen, kan je jezelf ook tegenhouden door de verhalen die je over jezelf vertelt. De beperkende overtuigingen die jou houden op de plek waar je nu bent, en waar je misschien niet wilt zijn. Als jij jezelf vertelt dat je te chaotisch bent om overzichtelijk te leven, zal je nooit overzichtelijk leven. Als jij het hebben van kleine kinderen als reden geeft voor een overdaad aan spullen, zullen jij en je kinderen veel spullen als de standaard zien. En als je vasthoudt aan spullen met de reden dat ze ooit belangrijk voor je waren, of mogelijk ooit weer belangrijk voor je gaan zijn, weerhoudt je jezelf om te leven in het nu. 

Ik ben dus een voorstander van het verlagen van de lat om minimalistisch en duurzaam te leven. Begin klein en zie wat het je brengt. Pak een kast aan, het liefst vandaag nog, en ga eens echt kijken wat je houden wilt. Wat draagt bij aan je leven en wat is ruis? En als je in de winkel bent en je ziet iets ‘voor erbij’ vraag jezelf dan kritisch af of je dit echt nodig hebt en of het jou een blijer mens gaat maken. En als je dan op de terugweg een portie kibbeling haalt, weiger dan dat plastic tasje. En wanneer je ‘s avonds een restje eten over hebt gooi je dat niet in de container maar bewaar je het als lunch voor de dag erna. 

Denk na over wat jij wilt bereiken in je leven, stel doelen en hang ze zichtbaar op in huis. Doe de dingen die jou gelukkig maken en doe ze bewust. Dan ben je al heel goed bezig!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.