Geld is belangrijk in het leven. Je koopt of huurt er een huis van, je doet er je boodschappen van en de kleren die je aanhebt hebben je ook geld gekost. 

Dat geld tegenwoordig belangrijk is betekent niet dat het allemaal om geld draait in het leven. Werken om te leven of leven om te werken. Daar ligt een belangrijk verschil voor mij. Ik werk, en verdien geld, om van te leven. Leuke dingen doen met Sanne en Evie, onze hypotheek afbetalen en sparen. Dat is waar ik geld onder andere voor gebruik. 

Financiële vrijheid

Ik ben zelf op zoek naar nog meer financiële vrijheid waardoor ik altijd de keuzes kan maken die ik wil maken zonder ergens aan vast te zitten vanwege het geld. Die financiële vrijheid is mijn weg naar nog meer geluk. Door minimalisme toe te passen in mijn leven is mijn money mindset ook veranderd. Ik denk wel drie keer na voordat ik een broek koop. Ten eerste omdat ik een stuk beter weet wat een spijkerbroek voor (verborgen) impact heeft op het milieu en ten tweede omdat ik me realiseer dat ik een stuk van mijn (financiële) vrijheid en tijd in deze broek steek. Tijd omdat ik uren werk voor mijn geld en financiële vrijheid spreekt denk ik voor zich. 

Deze vernieuwde money mindset zorgt ervoor dat ik een stuk minder ben gaan uitgeven. De eerste en belangrijke stap naar vrijheid en geluk. Je kunt rijk worden op twee manieren. Kei- en keihard werken en vele uren in je baan of onderneming steken waardoor je inkomsten stijgen. Óf je uitgaven drastisch laten afnemen terwijl je evenveel of zelfs minder gaat werken. Ik heb voor dat laatste gekozen. Daarnaast switchte ik van baan waardoor ik zelfs met vier dagen werken nu meer verdien dan eerder met vijf dagen. 

Doordat ik meer financiële ruimte heb ingebouwd door minder uit te geven heb ik de mogelijkheid om een dag minder te werken en die dag samen met Evie te zijn. Mocht ik die ruimte niet hebben ervaren zou het toch een stuk moeilijker zijn geweest om deze keuze te maken!  

Doelen stellen

Wat bij mij goed werkt om bezig te zijn met mijn money mindset is doelen stellen. Wij zijn continue bezig met kijken of we alle spullen die we hebben nog wel van toegevoegde waarde vinden. Zijn ze dat niet? Dan gaan we ze verkopen of naar de kringloop brengen. Het geld wat we verdienen zetten we direct op onze spaarrekening in een apart potje. De afgelopen maanden hebben we een aantal grote dingen verkocht waardoor we voor dit bedrag vloerisolatie konden kopen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. We doen spullen weg die niet van toegevoegde waarde zijn en het verdiende geld investeren we weer ergens in. Het gevaar is wanneer je dit geld op je betaalrekening laat staan het verdwijnt tussen je reguliere uitgaven. Zonde vind ik! 

Tijdens onze eerste ontspulronde in 2018 maakte we ook al een potje met het verdiende geld waar we onder andere goede blender van kochten waar we nog iedere dag plezier van hebben. 

Nog zo’n doel: een ‘beknibbelmaand’

Afgelopen oktober hebben Sanne en ik omgedoopt tot beknibbelmaand. Ik weet trouwens niet eens of beknibbelen echt een woord is… Waar het op neerkomt. Deze maand zouden we alleen geld uitgeven aan wat echt nodig is. We stelden een scherp boodschappen budget. Ons uitjes- en extra’s budget werd ook tot een minimum verlaagd. 

We wilden kijken hoe zuinig we konden leven als het echt nodig was. Voor als we bijvoorbeeld allebei tegelijk onze baan zouden verliezen en nog maar 70% van ons huidige salaris zouden krijgen. Of wanneer we nog meer zouden willen sparen om extra af te lossen op onze hypotheek.

We begonnen de maand met een spreadsheet met onze ‘normaal’ gebudgetteerde uitgaven. Per variabele uitgavenpost bekeken we wat eraf kon en wat we minimaal nodig zouden moeten hebben. We kwamen tot de ontdekking dat we €400,- extra zouden kunnen besparen. Deze €400,- hebben we dan ook direct naar onze spaarrekening gezet naast het reguliere bedrag dat we elke maand sparen. Een maand lang keken we extra kritisch naar het boodschappenlijstje en kochten we voor de rest alleen het nodige. Door deze beknibbelmaand is mijn money mindset nog sterker geworden. Ik heb ervaren dat als we zouden willen of moeten we makkelijk minder uit kunnen uitgeven om meer te sparen. Dit geeft me ook een gevoel van financiële vrijheid, deze kosten hoeven we niet te maken. Een mooie stap richting meer geluk.

Ik ben me ook steeds meer aan het verdiepen in vormen van passief inkomen en andere manieren van inkomsten genereren. Hoe dit voor ons vorm gaat krijgen weet ik nog niet. Misschien heb jij wel de ultieme tip over passief inkomen? Dan hoor ik het graag.

Hoe ga jij om met je financiën en maak je ook een overzicht van je uitgaven? Zou een maand beknibbelen ook iets voor jou zijn?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.