Simpel. ‘Wat een simpele ziel.’ ‘Ik word hier helemaal simpel van.’ 
In eerste instantie roept het woord simpel vaak geen positieve associaties op. Simpel kan worden opgevat als dommig en onnozel. Als eenvoudig en saai. 

Tegenwoordig kijk ik anders naar simpel. In een wereld vol afleidingen en keuzes, is simpel iets moois om naar te streven. Eenvoud en overzicht, tevreden zijn met wat je hebt, dankbaar voor de mensen om je heen, trots op wat je bereikt hebt en op wat je nog gaat bereiken. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.

In een wereld vol afleidingen en keuzes, is simpel iets moois om naar te streven.

Voor het nieuwste van het nieuwste ben ik nooit erg gevoelig geweest. Mijn iphone 5 werkt nog steeds prima, een taart schept ook prima op met een spatel, voor op de blauwe maandagen dat ik mijn buikspieren wilde trainen, was het vloerkleed alles wat ik nodig had.

Zo ook met een afwasmachine. Dit leek ons een luxe, maar zo’n groot apparaat dat veel water verbruikt en die nooit zo snel afwast als we zelf doen, bleek toch niet zo voordelig. Daarnaast hebben we weinig servies en bestek, te weinig om de vaatwasser mee te vullen.
Om dezelfde reden hebben we geen droger. Een wasrek op zolder is voldoende. 

Er zijn zoveel items die inspelen op het tegenovergestelde van simpel. In de keuken vindt je ze volop; eiersnijder, eierscheider, champignonborstel, courgette-slicer, pastapers, poffertjespan, snijplankhouder, ijsblokjestang. Voor je weet is je keuken een tell-sell reclame geworden. Met lades gevuld met gadgets die stof liggen te vangen.

De oplossing? Simpel. 
Minder spullen, meer effect.
Met een bamboe snijplank, goede pannenset en scherp mes kom je een heel eind. 

Dat is waarom minimalisme zo goed werkt voor mij. Zo kan ik me focussen op een simpel en tevreden leven. 

Want hoe fijn is thee uit je lievelingsmok. Een goed gesprek met een vriendin. Een boswandeling in je eentje terwijl de zon door de wolken prikt. Samen met je kind eindeloos kiekeboe spelen. De geur van verse croissantjes in de ochtend. 

En dus streef ik naar simpel.

Naar genoegisgenoeg-simpel
Naar ikheballetijd-simpel
Naar nooitmeerwatkwijt-simpel
Naar ikweetwatikwil-simpel
Naar tevredenenblij-simpel

Waar denk jij aan bij het woord ‘simpel’?

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.