Beknibbelen betekent volgens de Van Dale letterlijk: “kleingeestig op iets bezuinigen”. Wij hebben dit woord omarmt om 1x in de zoveel tijd onze variabele kosten 1 maand drastisch terug te dringen. Beknibbelen klinkt gewoon lekker. We doen het niet kleingeestig maar bezuinigen doen we zeker. 

Vorig jaar oktober deden we dit voor het eerst. In een eerdere blog beschreef ik deze beknibbel maand al eens. Oktober is voor ons een ideale maand om te beknibbelen. De verjaardagen zijn achter de rug en de feestdagen staan nog niet voor de deur. 

Waarom beknibbelen?

Een maand lang beknibbelen zorgt voor twee voordelen. Aan de ene kant houd je door het beknibbelen meer geld aan het einde van de maand over. Waardoor je dus extra kunt sparen. Mocht je een concreet spaardoel hebben, zal je merken dat bezuinigen nog makkelijker gaat.

Daarnaast leer je of je met minder inkomen ook nog steeds rond kunt komen. Zou je het bijvoorbeeld kunnen redden met  70% van je inkomen? Dit is het bedrag dat je waarschijnlijk zult krijgen als uitkering mocht je om wat voor reden dan ook je baan verliezen. 

Hoe begin je?

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je je terugkerende variabele uitgaven al redelijk in kaart hebt gebracht. Denk hierbij aan boodschappen, uitjes, extra’s, tanken en in ons geval onze dochter Evie. Voor al deze potjes hebben wij standaard een budget gereserveerd iedere maand. Zodat we vooraf weten hoeveel we kunnen sparen. 

Omdat we dit overzicht al hebben kunnen we voor onze beknibbelmaand per categorie bekijken wat we echt minimaal nodig hebben. Zo brachten we ons boodschappenbudget flink naar beneden en is ons uitjes en extra’s budget ook tot een minimum afgenomen. 

Kies vervolgens een periode waarin je zeker weet dat er niet hele grote variabele kosten aan zitten te komen. Als je bijvoorbeeld een verjaardagsfeest geeft, is je extra’s budget waarschijnlijk al snel overschreden voor de rest van de maand. 

Maak aan het begin van de maand de balans op en maak het bedrag wat je extra kunt sparen direct over naar je spaarrekening zodat je niet meer uitgeeft dan je doel is.

Tips om te beknibbelen

Nu je weet dat je wilt beginnen en waarom je dat wilt is het tijd om je nog wat extra tips te geven. Zodat je die beknibbelmaand goed doorkomt. 

  • Houd al je uitgaven goed bij: om de drie dagen pak ik m’n SNS bank app erbij en check ik wat we hebben uitgegeven. Dit zet ik vervolgens in een spreadsheet waarbij de verschillende potjes worden gevuld. Zo heb ik direct een goed overzicht over welke potjes wel heel snel vollopen en waar nog ruimte is.
  • Besparen op boodschappen: kies in je beknibbelmaand eens (wat vaker) voor een goedkopere supermarkt. Het aanbod is hier meestal wat minder uitgebreid maar je houdt een stuk meer geld over. 
  • Maak een weekmenu: boodschappen zijn in ons geval de grootste kostenpost. Daarom is hier ook het meeste te winnen. Door een weekmenu te maken en in 1x de weekboodschappen te doen besparen we geld omdat we minder vaak de kans hebben om impulsaankopen te doen. Dit doen wij normaal gesproken ook altijd.
  • Plan leuke uitjes die geen geld kosten. Beknibbelen betekent niet dat je niks leuks meer kan doen, je moet alleen wat creatiever zijn. Een avondje uiteten past waarschijnlijk niet in je strakke budget. Dus nodig bijvoorbeeld vrienden uit om een spelletje te komen spelen. Of maak een boswandeling met je eigen thermoskan koffie. Net zo gezellig en ontspannend maar dan met een stuk minder kosten.
  • Probeer deze maand eens wat extra spullen te verkopen. Loop een rondje door je huis en bepaal of je al jouw spullen nog wel echt nodig hebt. Deze maand is een uitgelezen kans om alles nog eens tegen het licht te houden. De opbrengsten van de verkoop van spullen zetten wij overigens direct door naar de spaarrekening. Anders geef je het zomaar weer eens uit. 

Aan het einde van de maand maken we de balans op en maken we het bedrag wat nog over is, over naar de spaarrekening. Is een benibbelmaand ook wat voor jou? En waar kan jij het meeste op besparen?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.

Laatste berichten van Jurre (toon alles)