Deze zomer zijn wij drie weken in Zweden geweest. Wat een prachtige plekken hebben we gezien! Uitgestrekte bossen, meren om elke hoek, glooiende bergen en rode houten huisjes. Stiekem zijn we allebei een beetje verliefd op Zweden geworden. En niet alleen op de natuur maar ook zeker op de manier van leven. Het voelde voor ons rustiger, meer in contact met de natuur en met meer oog voor elkaar.

Een leven in balans

Dat bleek helemaal passend bij de Zweedse levenskunst ‘Lagom.’ ‘Lagom’ laat zich niet letterlijk vertalen maar staat voor: niet te veel, niet te weinig maar precies genoeg. Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen als een manier om je leven meer gelukkig en in balans in te richten. Nu we zelf in Zweden waren, konden we zelf ervaren hoe dit eruit ziet en wat dit voor ons kan betekenen. En wat blijkt, het past heel goed bij onze minimalistische levensstijl. Want waar sommigen bij minimalisme denken aan de focus op steeds minder, ligt de focus juist op terug naar de essentie. Een leven in balans met voldoende tijd, rust en aandacht voor wat je graag doet in je leven. ‘Lagom’ leven sluit daar mooi op aan.

Lagom in de praktijk 

Als je ‘Lagom’ leeft, zoek je het ideale punt tussen wat voor jou te weinig en te veel is. Het gaat dus om balans. Balans in alles wat je doet, hebt en bent. 

Het leven gaat vaak snel en de mogelijkheden om alles uit het leven te halen zijn eindeloos. Dat kan resulteren in stress en het zoeken van geluk buiten jezelf. Terwijl geluk in jezelf zoeken een veel duurzamere manier is die meer voldoening geeft. 

Een mooi begrip, dat nog wel wat vertaling nodig heeft. Want hoe ziet ‘Lagom’ leven er dan uit in de praktijk? 

Thuis

Een huis dat zowel praktisch als mooi is, met kwalitatief goede spullen die je dienen en waar je blij van wordt. Geen overvloed aan spullen, maar precies genoeg om de dingen te kunnen doen die jij graag doet. Los van je bezit gaat het ook over hoe je je leven inricht. Hoe overzichtelijk en opgeruimd ben je in je hoofd, bijvoorbeeld in je agenda en je administratie? Om stress te verminderen is hier structuur in aanbrengen ook wenselijk.

Werk

Werk waar je voldoening uit haalt, waarmee je een bijdrage kan leveren is erg belangrijk. Maar genoeg vrije tijd is minstens zo belangrijk. Er is dan ook genoeg ruimte voor pauzes (denk aan de Zweedse ‘Fika’) en een goede balans met je prive leven (denk aan de lange verlofregelingen in Zweden). Een werknemer in balans is meer waard dan puur een hardwerkende werknemer.

Gezondheid

Hier ligt zowel de focus op een gezond lijf met voldoende beweging, als op een gezond hoofd dat in balans is. Die beweging hoeft hem niet te zitten in 4x per week naar de sportschool. Een dagelijkse wandeling in de buitenlucht zou juist meer ‘Lagom’ zijn. Als je zelf in balans bent, kan je meer genieten en heb je meer te geven. 

Voeding

In de keuken betekent ‘Lagom’ voeding die je voedt en waar je van geniet, in gematigde porties maar ook hier weer: precies genoeg. Zo natuurlijk mogelijk kwalitatief goed voedsel is belangrijk, maar er wordt ook zeker (met mate) genoten van minder gezond voedsel.

Als het even kan, wordt er snel (buiten) gegeten met familie of vrienden. Het delen van de maaltijd en het gemeenschapsgevoel dat hierbij hoort, is minstens zo belangrijk als de maaltijd zelf. In elk natuurgebied vind je dan ook volop openbare grill plaatsen waar wij zelf ook van genoten hebben!

Gedrag

Voldoende tijd hebben voor jezelf maar ook verbonden zijn met je familie en vrienden. ‘Lagom’ gedrag is jezelf niet belangrijker maken dan de ander en open staan voor elkaar. Bescheidenheid past hier ook bij, opscheppen en uitsloven wordt niet zo gewaardeerd. Tevredenheid, verbondenheid en iets voor een ander doen juist wel. 

Hoeveel rust zou het geven als je precies genoeg hebt, genoeg bent en genoeg doet?

Precies genoeg 

Het Zweedse Lagom is dus aardig gematigd in de positieve zin van het woord. Een leven in balans met precies genoeg. Klinkt goed toch? Want hoeveel rust zou het geven als je precies genoeg hebt, genoeg bent en genoeg doet? Het volgende vind ik dan ook een mooie affirmatie: ‘ik heb genoeg, ik doe genoeg, ik ben genoeg.’ 

Een kanttekening aan ‘Lagom’ kan zijn dat men zich hierin te bescheiden kan opstellen. Je kan denken dat je vooral niet te veel moet opscheppen of je kop boven het maaiveld moet uitsteken. Als je hierdoor je ambities niet volgt, zou een ‘Lagom’ houding je juist kunnen tegenwerken. 

Wat wij erg gewaardeerd hebben in Zweden en meenemen aan ‘Lagom’ leven hier is in ieder geval: het besef dat we genoeg hebben en genoeg doen, de rust en ruimte voor jezelf en voor anderen en het veel in contact met de natuur zijn. 

Hoe zit dat voor jou, heb jij behoefte aan meer balans? En zou je daarin wat van de Zweden kunnen leren?

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.