De eerste maand van 2022 zit er bijna op. Een maand waarbij velen van ons vol goede moed starten met goede voornemens en het stellen van nieuwe financiële doelen. Een paar weken terug deelden we dat ons spaargeld het afgelopen jaar 2,5x is verdubbeld, en kregen we meerdere vragen hier een blog over te schrijven. 

Laatst hebben wij een avond geblokt om over onze zoals wij het noemen ‘financiële shizzle’ te praten. Hieronder vallen onder andere het stellen van spaardoelen, het opnieuw bekijken van het maandbudget en onze prioriteiten voor het nieuwe jaar.

Eén van onze prioriteiten is natuurlijk de baby. We hebben ingeschat hoeveel geld we nog zouden moeten uitgeven voor het kamertje van de baby en voor de grote meiden kamer van Evie. Omdat wij allebei een bonus hebben gekregen konden we dit spaarpotje direct vullen.

Daarnaast is een grote verandering dat ik mijn studieschuld afgelost heb waardoor ik niet meer iedere maand €225,- naar DUO hoef over te maken. 

Financiële doelen en FIRO

Ons grootste financiële doel is om financieel vrijer te kunnen leven. Zonder dat we rekening hoeven te houden met geld. In de tussentijd willen we ook kunnen genieten van bijvoorbeeld een mini pensioen of lange vakantie. Dus aan de ene kant besparen we waar dat kan en zetten dit op onze spaarrekening. Maar aan de andere kant geven we geld uit aan belevenissen waar we erg blij van worden. Deze combinatie werkt voor ons nu goed. Maar we wilden meer. We wilden een concreter FIRO doel. Niet retire early (FIRE) maar retire often. Dat lijkt ons wel wat. Een week of zes met z’n (dan) vieren genieten in een mooi huis in de Spaanse zon wanneer het in Nederland nat en koud is. Daar is toch al snel €10.000,- voor nodig dus daar gaan we dit jaar voor sparen! 

Voorkom leefstijlinflatie

Meer salaris is niet meer uitgeven maar meer sparen. Het is aantrekkelijk om wanneer je een loonsverhoging krijgt door een promotie dit extra geld uit te geven. Maar het is juist de kans om meer te kunnen sparen. Je hebt namelijk al een tijd gewoon prima kunnen leven met minder uitgeven. Je hoeft echt niet je hele salarisverhoging naar je spaarrekening over te zetten. Mag natuurlijk wel 😉 maar als je twee derde doet ben je al goed op weg! Dit hebben wij ook gedaan. Onze maandelijkse budgetten werkten qua uitgaven voor ons nog goed. De kinderopvang is iets duurder geworden, en door een wat uitgebreidere dekking is onze zorgverzekering ook duurder geworden. Maar voor de rest hoeven we niks te verhogen. Dus wat overblijft kan mooi naar de spaarrekening.

Indexbeleggen

Naast sparen, beleggen wij ook iedere maand voor onze en Evie’s toekomst. Over een lange periode want indexbeleggen is niet voor de korte termijn. Dat was nu nog minimaal met €100,- per maand. Maar dat konden we verhogen doordat we meer vrije ruimte hebben tussen wat we iedere maand binnenkrijgen en wat we uitgeven. Dat is dus nu opgehoogd naar 250,- per maand. Dat lijkt niet eens zoveel, maar telt zich behoorlijk op over de jaren heen en zeker met het verwachte rendement.

Overzicht in spaardoelen 

Sinds een jaar sparen wij iedere maand voor ons droomhuis. Dat droomhuis in het groen zijn we nog niet tegengekomen. Maar als we hem tegenkomen dan willen we hem natuurlijk wel kunnen betalen! Daarnaast maakten we iedere maand geld naar onze spaarrekening over om duurdere aankopen van te kunnen betalen. Maar ook de jaarlijks terugkerende kosten zoals gemeentebelastingen, ANWB lidmaatschap en de biebpas gingen uit dit potje. Achteraf gezien niet echt overzichtelijk. 

Daarom hebben we een aantal extra spaarpotjes gemaakt voor jaarlijkse kosten, FIRO, baby en Evie. Met ieder automatische overboekingen waardoor het vullen van deze potjes allemaal automatisch gaat. 

Elkaar uitgaven gunnen  

Ik ben fan van de natuur. En daarom wilde ik nu graag lid worden van Natuurmonumenten. En dan kies ik natuurlijk niet voor de meest goedkope optie van €3,- per maand maar wil ik dat ook Evie meteen lid wordt van OERRR. Deze €7,50 per maand vond ik een aantal jaar geleden echt zonde. Want ik wilde zo weinig mogelijk uitgeven. Maar nu ik weet wat ik belangrijk vind wil ik hier graag geld aan uitgeven. En omdat Sanne weet dat ik hier blij van wordt vindt zij het ook prima dat dit van onze gezamenlijke rekening af gaat. 

Sanne koos wat duurdere vitaminesupplementen tijdens haar zwangerschap met een maandelijks abonnement. Een abonnement dat we een aantal jaar ook duur hadden gevonden. Maar nu gunnen we elkaar deze uitgaven. Ze dragen namelijk bij aan onze doelen. 

Al met al ziet 2022 er voor ons financieel gezien goed uit:

  • We zitten nu op een spaarpercentage van 28% (begin vorig jaar was dit nog 18%). 
  • We hebben onze maandelijkse beleggingen verhoogd van 100,- naar 250,-.
  • We hebben onze spaardoelen geconcretiseerd en de spaarpotjes geautomatiseerd.
  • We starten dit jaar vrij van slechte schulden.
  • We hebben genoeg ruimte ingebouwd om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. 
  • Zowel Sanne als ik kan extra ouderschapsverlof opnemen rondom de geboorte van ons tweede kind.

Zo bouwen wij door naar nog meer financiële vrijheid! Wat zijn jouw financiële doelen voor 2022?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.