In 2021 staat het woord gezondheid voor mij centraal zoals ik eerder deelde via Instagram. En daarom maak ik mijn keuzes met dit woord in gedachten. Zo heb ik na een motivatiedip van een paar maanden het hardlopen weer opgepakt, ben ik meer fruit gaan eten, zoek ik meer de ontspanning van de natuur op en ben ik sinds begin januari koud gaan douchen. 

Dit koud (af)douchen kwam ik weer tegen via het Instagram account van growthinkers. Hij bedacht de Wim Hof challenge, genoemd naar de beroemde iceman. Je begint een week met 15 seconden koud afdouchen, de week erna maak je er 30 seconden van. In week 3 en 4 verhoog je dit naar respectievelijk 1 en 2 minuten. 

Vorig jaar (zomer) heb ik al eens een paar maanden koud afgedoucht maar tijdens de koude wintermaanden heb je toch wel wat extra motivatie nodig. Want dat koude water is dan ook echt ijskoud. 

Waarom zou je koud gaan douchen?

Er zijn vele redenen waarom koud douchen goed voor je is. Ik noem enkele redenen die voor mij ook belangrijk zijn om dit pittige klusje toch elke keer maar weer te doen.

Koud douchen versterkt je weerstand. Zeker in de winterperiode is een sterke weerstand belangrijk voor je gezondheid. Anno 2021 weten we natuurlijk waar een sterke weerstand nog meer goed voor is. Door de koude straal op je lichaam en schok die dat teweegbrengt krijgt je immuunsysteem een boost. Want door die prikkeling maakt je lichaam witte bloedcellen aan. 

Ik stap vol energie de douche uit. Hoe slaperig of moe ik daarvoor ook ben. 

Daarnaast word je van een koude douche alerter en scherper. Wanneer je dieper gaat ademhalen verhoogt dat je zuurstofopname. Hierdoor stijgt je hartslag en gaat je bloed sneller stromen. Ook naar je hersenen. Die extra toevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je alert en scherp begint aan je dag. 

Naast bovenstaande punten zou koud douchen de aanmaak van bruin vet stimuleren. En kan je door de boost die je stofwisseling krijgt makkelijker afvallen. Daarnaast is koud douchen een natuurlijke manier om je huid en haar gezond te houden omdat je spieren en bloedvaten samentrekken. 

Wat merk ik van koud douchen?

De afgelopen 1,5 maand ben ik aan het koud afdouchen. De eerste week 15 seconden, vervolgens een hele tijd 30 seconden. De laatste week met die extreme kou heb ik soms wel gesmokkeld maar het neemt niet weg dat ik nu weer richting de 45 seconden ga. 

Ik merkte direct al na de eerste keer een echte boost van mijn dag. Ik stap vol energie de douche uit. Hoe slaperig of moe ik daarvoor ook ben. Dat is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik voel me niet meer loom na een warme douche maar ben direct wakker, fris en scherp.

Daarnaast voel ik mezelf onoverwinnelijk als ik onder de koude douche vandaan kom. Dat heb ik maar weer mooi gedaan! Trots! De eerste overwinning van de dag is alweer binnen voordat die goed en wel is begonnen. Zo wil je toch iedere dag starten? 

Hoe kan jij aan de slag met koud douchen?

Fijn Jurre, dat jij zo enthousiast bent van koud douchen maar hoe begin je ermee? 

Ik zou beginnen met een korte periode van koud afdouchen. Ik begon met 15 seconden en heb dit langzaam uitgebouwd. Wat mij betreft gaat het niet om de seconden maar dat je iedere keer net weer buiten je comfortzone komt. En belangrijkste is natuurlijk gewoon beginnen. 5 seconden is de eerste keer ook al winst. 

Het kan ook helpen om de kraan rustig van warm naar koud te draaien of de koude straal eerst over je handen en voeten te laten gaan. Ik gooi zelf altijd de koude kraan in een keer open maar rustig beginnen lijkt me ook een goed begin. 

De eerste overwinning van de dag is alweer binnen voordat die goed en wel is begonnen.

Rustig blijven, rustig blijven! Dat is misschien wel de belangrijkste tip die ik heb voor wanneer je begint met koud douchen. Ik merkte dat ik zelf heel onrustig begon te ademen toen ik de koude kraan de eerste paar keer open draaide. Nu ik wat dieper en rustiger adem is die koude douche een stuk beter te doen. 

Jelle van growthinkers gaf ook aan dat je rustiger wordt onder een koude douche door het zingen van een liedje. Ik bedacht zelf maar dat het dan sowieso een lekkere zomerhit moet zijn. Dus ‘Despacito’ is verschillende keren de revue gepasseerd. 

Nu ik het koude douchen weer helemaal terug in mijn ochtendroutine heb en ik zelf ervaar hoe fijn dit is, heb ik mezelf als doel gesteld om snel richting de 1 minuut te gaan. 

Denk je dat koud douchen wat voor jou is of douche je al koud af? Ik ben benieuwd naar hoe jij omgaat met dit koude maar knallende start van je dag!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.