Er is veel aan de hand in de wereld. Ik denk dat veel mensen zich hier onrustig onder voelen. Mensonterende beelden vanuit Afghanistan wisselen af met bosbranden, overstromingen en aardbevingen. Er zijn een heleboel mensen hun veiligheid en vrijheid kwijt.

Het voelt niet goed om te schrijven over persoonlijke groei of minimalisme als er in de basis zoveel wankelt. Als er zoveel mensen zijn die niet in vrijheid en veiligheid leven. We beseffen ons goed hoe dankbaar we mogen zijn dat we ons bezig kunnen houden met meer uit ons leven halen, omdat ons leven in de basis al goed, veilig en vrij is. 

Ik oefen vaak in dankbaarheid en vaak vind ik dat in kleine dingen: een wandeling met ons dochtertje, een lekker ontbijt, de zon op mijn gezicht. Maar nu zie ik weer meer in welke grote dingen het ook zit. Een veilig dak boven mijn hoofd. Mijn dochtertje die in een warm bed ligt te slapen en waar ik altijd naar toe kan lopen om haar een knuffel te geven. De liefste mensen dichtbij me. De vrijheid en mogelijkheid om te gaan en staan waar ik wil.

Zet je gevoelens van onrust en onmacht in om iets moois te bereiken.

Het nieuws kijk ik niet vaak. Ik volg de grote lijnen, maar beperk het verder bewust. Het voelt soms als te veel en te intens en ik bereik meer als ik me focus op waar ik invloed op heb. Misschien voel jij dit ook wel. En het is natuurlijk ook helemaal oké om je soms af te sluiten van het nieuws, dat is heel gezond juist. Als we ons maar beseffen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om te kiezen om weg te kijken. En dat het een luxe is dat wij die keuze wel hebben.

Sluit je dus vooral af wanneer het nieuws je overweldigt. Maar voel dan even goed wat je voelt en kom vervolgens weer in beweging. Richt je op waar je invloed op hebt. Zet je gevoelens van onrust en onmacht in om iets moois te bereiken. Doneer wat je kan missen voor Afghaanse vluchtelingen. Doe wat jij nodig hebt om je prettig en positief te voelen. Voel je niet schuldig als je het gevoel hebt dat jij het beter hebt dan een ander. Wees positief waardoor anderen in jouw buurt zich ook positiever gaan voelen. Praat over wat je bezighoudt met de mensen om je heen, zeg wat je vindt én voelt. 

Saamhorigheid en dankbaarheid zijn altijd belangrijk, maar nog belangrijker in onrustige tijden. Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.