We hebben het vaak over persoonlijke groei in onze blogs. Sowieso vliegen in januari en februari de doelen je om de oren. Maar het kan lastig zijn om te groeien wanneer je basis niet stevig staat. Een hoge woontoren bouwen op een slechte fundering is geen goed idee. Je kunt dan mooie verdiepingen bouwen, maar weet ook dat die elk moment weer kunnen instorten. 

Dus hoe zorg je er nou voor dat je basis goed staat? En waar begin je als je wilt groeien? 

Een goede basis

Het begint allemaal met voor jezelf zorgen. Voldoende slaap, gezond eten, genoeg bewegen en luisteren naar wat je nodig hebt. Je moet een goede balans ervaren in je leven tussen de dingen die belangrijk voor je zijn. Aanvoelen wat je nodig hebt en hier ook actie op ondernemen. 

Ik merk direct wanneer de nachten met Evie wat onrustiger zijn, ik overdag minder ruimte heb voor het werken aan doelen. Niet dat ik dit als excuus ga gebruiken maar het is belangrijk dat je dit zelf herkent. Ja ik ben vandaag wat meer moe dan normaal en dus laat ik mijn eerdere plannen los en ga ik op tijd naar bed. Het heeft geen zin dan actief bezig te gaan met doelen te behalen, als ik me niet in balans voel. 

Laat jezelf zien

Voel je je in balans? Ben je tevreden met jezelf en je huidige situatie? Dan wordt het tijd om je jezelf neer te zetten tegenover anderen zoals je bent. Wees blij en trots op jezelf en laat dat ook aan anderen zien. Je mag er zijn! Precies zoals je bent. Door dit te doen deel je jouw geluk niet alleen maar met jezelf maar straal je ook naar buiten. Wat indirect ook weer terug naar jou straalt. 

Dit onderdeel kan in jouw weg naar persoonlijke groei een lastige stap zijn. Laten zien dat je blij met jezelf en gelukkig bent. Mede omdat je dan al buiten je comfortzone moet stappen als je een introvert persoon bent zoals ik. Daarom vond ik het ook spannend om deze blog te starten. Wij geven letterlijk iedereen die het maar wilt lezen een inkijkje in ons leven.

Een omgeving die inspireert 

Wanneer je jezelf aan anderen laat zien wordt het een stuk makkelijker om te (blijven) groeien. Je neemt je omgeving mee in jouw weg of creëert een omgeving om je heen die je blijft inspireren. Of je dit nou op Instagram doet of daarbuiten maakt in dit geval niet uit. Wanneer je maar persoonlijk contact kan blijven houden. 

Tijd om te groeien 

Oké je hebt nu een stabiele basis en een inspirerende omgeving gecreëerd. Tijd om te groeien! Mij helpt het dan altijd om doelen te stellen. Doelen geven mij houvast en richting. 

Zo stelde ik mezelf als doel om elke dag minimaal 1 bladzijde of blogartikel te lezen over persoonlijke ontwikkeling. Een (hele) kleine stap die je toch iedere dag weer dichter bij mijn doelen brengt. Niet 20 bladzijden verplicht elke dag of 10 blogartikelen maar juist een kleine stap zodat ik altijd de positiviteit ervaar van het behalen van deze stap. Sanne schreef ook een blog met 7 tips om je doelen te bereiken

Persoonlijke groei draait wat mij betreft om de kleine stapjes, een kleine koerswijziging, die op de langere termijn een grote stap heeft veroorzaakt. Met de stabiele basis en haalbare, maar niet te makkelijke doelen ben je klaar om je persoonlijk te blijven ontwikkelen. 

Hoe zorg jij dat je in balans blijft zodat je tot persoonlijke groei kunt komen?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.