Afgelopen maandag was het Blue Monday. Nou vind ik het zelf niet erg motiverend om een dag symbool te stellen voor een neerslachtig en deprimerend gevoel. Maar daar zit natuurlijk een reden achter. Op 1 januari wordt vaak fris gestart met goede voornemens. Vaak houden we dat wel even vol. Na een paar weken komen er wat scheurtjes als je af en toe een dagje overslaat om aan je doel te werken. Voor je het weet zijn je goede voornemens gesneuveld. 

Zelf ben ik niet meer van de goede voornemens. Ik vind het te algemeen en heb ook de ervaring dat het daardoor moeilijk vol te houden is. Daarnaast merkte ik dat het voor mij goed voelde om de laatste weken van het jaar juist naar binnen te keren. Mijn wereldje wat kleiner te maken en terug te kijken op het afgelopen jaar. Inspiratie en energie voor nieuwe ideeën had ik weinig en ik had vooral behoefte aan ontspanning. Daar heb ik ook vooral aan toegegeven en dit heeft me goed gedaan. 

In de podcast ‘Escape the Ratrace’ van Robin van der Aa beschreef zij ook dat eind december – begin januari eigenlijk geen goed moment is voor het stellen en starten van doelen. Dit heeft te maken met het feit dat deze periode staat voor de periode van de winterslaap. We zijn dan van nature geneigd ons terug te trekken.

Inmiddels is het eind januari en begint de inspiratie en nieuwe energie bij mij weer te stromen. Misschien is dit voor jou ook zo en weet je nu beter waar je heen wilt het komende jaar. Of je hebt wel goede voornemens gesteld en kan een extra zetje gebruiken om ze vol te houden. Hoe dan ook: in deze blog geef ik je tips voor het stellen van doelen die je echt gaat behalen. 

Doelen komen altijd voort uit twee redenen: je wordt ergens gelukkig van en wilt er meer van of je wordt ergens ongelukkig van en wilt er minder van.

Maak je doel concreet

Om een doel te behalen is het belangrijk goed voor ogen te hebben wat we precies willen behalen. In mijn geval wil ik het komende jaar meer rust aanbrengen in mijn leven. Als ik kijk naar wat ik dan precies wil doen, hoe ik dat wil doen, waar en wanneer kom ik op een concreet doel uit. Elke week plan ik 1 avond voor mezelf in zonder schermen en met een activiteit die me ontspanning biedt. 

Formuleer je doel positief

Doelen komen altijd voort uit twee redenen: je wordt ergens gelukkig van en wilt er meer van of je wordt ergens ongelukkig van en wilt er minder van. Soms zijn we geneigd ons te richten op het verminderen van de dingen die we ongewenst vinden, in plaats van ons te richten op wat we willen bereiken. Stel dus niet als doel dat je komend jaar minder negatief wilt zijn maar richt je op wat je wel wilt: positief zijn. Maak dit vervolgens concreet. Een voorbeeld kan zijn dat je twee keer per week in een schriftje opschrijft waar je dankbaar voor bent om zo je dankbaarheid te trainen. 

Heb je motivatie helder

Waarom wil je je doel eigenlijk behalen? Wat mis je nu je dit nog niet in je leven geïmplementeerd hebt? En wat zou je ervoor terug krijgen als je dit doel behaald hebt? Vooral in het doorzetten is het belangrijk om goed te weten waarom je je doel wilt behalen. Als jouw doel is om twee keer per week te gaan hardlopen, zul je merken dat wanneer je het even lastig hebt, je ego tegen je zegt; ‘ach 1 keer per week is toch ook prima.’ Als jij je motivatie helder hebt, herken je de stemmetjes in jouw hoofd die je niet verder helpen en lukt het je beter vol te houden. 

Besef je dat groeien met hobbels gaat en dat je meer kan dan je denkt.

Koppel nieuwe gewoontes aan bestaande gewoontes

We zijn allemaal gewoontedieren. We hebben gewoontes die ons dienen en gewoontes die we liever anders zien. Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd en doorzettingsvermogen. Er zijn onderzoeken die zeggen dat we 30 dagen dagelijks iets moeten doen om het tot een gewoonte te maken. Andere onderzoeken geven minstens het dubbele aan. 

Hoe dan ook staat voorop dat een doel makkelijker te behalen is als je het koppelt aan iets dat je al doet. Wil je dagelijks mediteren? Dan is het handig hier een vast moment aan te koppelen, bijvoorbeeld het tandenpoetsen in de ochtend. Jouw brein maakt dan de link tandenpoetsen – mediteren, waardoor je dit steeds makkelijker implementeert. Voor je het weet heb je een nieuwe gewoonte ontwikkeld die je dient. 

Maak je doel visueel

Nog zo’n fijne die je helpt door te zetten. Maak je doel visueel zodat je het voor ogen houdt. Misschien wil jij het komende jaar net zoals wij een financiële buffer opbouwen die symbool staat voor vrijheid die je hierdoor gaat ervaren. Het helpt dan een afbeelding van die vrijheid, woord of notitie die je hieraan herinnert in je zicht te hangen. 

Ik deed dit ook toen we ontdekten dat ik zwanger was. Ik wilde volop van de zwangerschap genieten en vertrouwen op mijn lichaam. Ik stelde een screensaver op mijn mobiel in met de tekst; ‘trust the magic of new beginnings’. 

Zoek iemand die je verantwoordelijk houdt

Samen is fijner dan alleen. Zo werkt het met een heleboel dingen. Als jij zelf aan een doel werkt en anderen hier niet van weten, is de kans dat je afhaakt een stuk groter. Denk maar eens aan de sportschool bezoekjes die samen met een vriend(in) toch een stuk makkelijker vol te houden zijn. Zoek dus iemand die je herinnert aan je doelen. Deze persoon hoeft niet mee te doen aan je doelen. Elkaar een appje sturen als je aan je doel werkt, is ook prima.

Wees lief voor jezelf

Soms zit je in een flow en gaat het je makkelijk af maar zoals het altijd gaat bij groei, zijn er ook momenten waarop je minder vooruit gaat dan je zou willen. Wees dan lief voor jezelf. Verwar dit niet met opgeven. Houdt je doel voor ogen maar stel het plan om het te behalen bij. Besef je dat groeien met hobbels gaat en dat je meer kan dan je denkt!

Ik hoop dat dit je motiveert om aan de slag te gaan met dat wat jij bereiken wilt. Elke dag is een mogelijkheid om te starten met nieuwe gewoontes, daar heb je geen nieuw jaar voor nodig. Als het voor jou nu geen goed moment is om aan doelen te denken, is dat ook helemaal oké. Je lijf en je hoofd geven prima aan wanneer dat voor jou goed voelt, het enige dat jij hoeft te doen is ernaar te luisteren. 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.