De lente komt eraan en we hebben allemaal zin in om op pad te gaan en terrasjes te pakken. Helaas is veel nog niet mogelijk. Toch is het heel belangrijk om erop uit te blijven gaan en vrij te nemen zodat je goed in je vel blijft zitten. En dat is soms best een uitdaging. 

Stop met sparen

Afgelopen jaar spaarden veel mensen hun vakantieuren op. In het begin van 2020 met de hoop later het jaar alsnog op vakantie naar het buitenland te gaan. Toen ook dat niet doorging, werden de overgebleven uren meegenomen naar dit jaar. En ook nu horen we veel mensen zeggen, ‘ik weet nog niet of ik vakantie neem, ik kan toch nergens heen.’ 

Ook nu, of beter juist nu, heeft jouw lichaam en je hoofd vrije tijd nodig

Intussen werken we thuis, voor velen van ons gecombineerd met thuisonderwijs of een huilende dreumes aan je been. Je mist je wekelijkse uitlaatklep in de sportschool en met je vrienden afspreken in de kroeg zit er ook niet in.

Allemaal extra belastingen voor je mind waardoor het in deze tijd niet slim is om je vakantiedagen op te sparen. Ook nu, of beter juist nu, heeft jouw lichaam en je hoofd vrije tijd nodig, afgesloten van je werk. 

Neem vrij

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom legt aan de hand van het DRAMMA-model uit waarom vrije tijd zo belangrijk is. “De zes belangrijke aspecten van vakantie en vrije tijd zijn mentaal afstand nemen (Detachment), ontspanning (Relaxation), autonomie (Autonomy), nieuwe uitdagingen aangaan of dingen leren (Mastery), iets betekenisvols doen (Meaning) en verbondenheid voelen met anderen (Affiliation). Wie het lukt om die aspecten allemaal te integreren, ervaart een hoger welbevinden. Welke activiteiten je precies ontplooit, maakt niet zoveel uit.’’ stukje uit het AD

Voorpret

Naast dat vakantie ontspant en je hierdoor oplaadt, is het vooruitzicht van een vakantie en voorpret misschien wel net zo leuk. Ook al kan je niet naar Frankrijk, Spanje, Thailand of waar je ook heen zou willen. De voorpret voor een pittoreske bed & breakfast in Friesland of een gezellige camping in Limburg maken de aankomende maanden werken een stuk leuker.

Rust tijdens je werkweken

Maar ook tijdens je werkdagen en -weken is het belangrijk om rust te pakken nu de keukentafel ook dient als thuiswerkplek. Klap bewust je laptop dicht en leg deze uit het zicht. Het mooiste is natuurlijk dat je een deur kan dichttrekken na jouw werkdag van de zolder of studeerkamer. Ik schreef een tijdje terug een blog over nog meer tips voor tijdens het thuiswerken

Afgelopen zomer luiden Sanne en ik onze vrije avonden altijd in het zonnetje voor ons huis in na een thuiswerkdag. Met soms een glaasje wijn kom je dan direct los van je werkdag, ook als die nog geen 2 minuten daarvoor was afgelopen. 

Kleine uitjes maken nu het verschil

‘Heb je dit weekend nog wat leuks gedaan?’ ‘Nee, er kan toch niks.’ Waarschijnlijk een bekende vraag en antwoord voor iedereen op dit moment. Maar er kan toch nog zoveel waardoor je weekenden en vrije dagen een stuk leuker worden. Zo plan ik op mijn vrije dinsdagen met Evie altijd uitjes in voor ons samen. Afgelopen week gingen we, nu Evie steeds meer begint buiten te spelen, lekker ravotten in het bos. Maar ook langs de kinderboerderij, een wandeling maken met een vriend, een spelletjesavond met je beste vriendin of een digitale familieborrel maken van je vrije dagen ook echt oplaad-dagen. 

Juist nu is het belangrijk om de juiste balans te zoeken tussen werk en privé, tussen wat wel en wat niet kan, waar je de focus op legt of waar niet. En daarom hebben wij alvast onze zomervakantie geboekt zodat we zo de aankomende maanden al kunnen genieten van de voorpret. 

Hoe creëer jij meer rust in je werkweek en -jaar in deze Corona tijden? 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.