Heb jij dat ook wel eens? Bij het wakker worden heb je al het gevoel dat deze dag niet de jouwe zal zijn. Je staat met je verkeerde been uit bed, ook nog eens te laat waardoor je moet haasten, je stoot je teen en laat je kommetje met yoghurt over je nieuwe shirt vallen. Hoe ga je hier nu mee? Laat je je schouders hangen en zucht je jezelf door de dag hopend dat die snel voorbij is? Of geef je jezelf een schop onder je kont en probeer je jouw slechte start met een positieve mindset om te buigen tot een mooie dag? 

In deze blog vertel ik je meer over hoe een positieve mindset jou en mij helpt. Dit betekent niet dat je al je problemen weglacht maar je bekijkt ze van een andere objectieve kant. Want iedereen heeft problemen en maakt verschrikkelijke dingen mee, die je dan ook onder ogen moet komen. Maar je kunt deze situaties ook positief benaderen. 

Hoe kun jij je hersenen eenvoudig trainen?

Wij hebben aan de binnenkant van de badkamerdeur een briefje opgehangen met een aantal vragen om een positieve mindset te creëren en onze dag goed te starten. We hebben deze plek gekozen omdat we hier altijd even de tijd kunnen nemen om de vragen te beantwoorden in ons hoofd. Misschien is de keuken of de slaapkamer wel een betere plek voor jou.

Onderstaande vragen hangen op de badkamerdeur: 

  • Wat zou vandaag fantastisch maken?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat is mijn affirmatie?

Wat zou vandaag fantastisch maken? is een simpele en krachtige vraag om de essentie uit die dag te halen. Want je wilt toch dat je dag fantastisch wordt? Heb je een antwoord gegeven? Houd deze dan gedurende de dag in je (achter)hoofd. Sta je voor een keuze? Leg deze dan naast je antwoord en bepaal of je keuze bijdraagt aan het fantastisch maken van je dag.

Van de vraag waar ben je dankbaar voor? word ik altijd direct blij. Ik denk bijvoorbeeld aan Evie en hoe goed ze het doet en er verschijnt bij mij een glimlach van oor tot oor. Ben je niet zo lekker wakker geworden of is het nog vroeg? Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent en je zult merken dat je de dag direct positief start. Het is niet nodig dat dit hele grote dingen zijn. Je kunt ook dankbaar zijn voor het zonnetje dat schijnt, voor het lekkere ontbijt of de leuke film die je gisteren hebt gekeken. Door je dankbaarheden op te schrijven kun je je ze nog eens teruglezen. Hierdoor lees je hoeveel dingen je wel niet hebt meegemaakt die voor positiviteit in jouw leven hebben gezorgd. Dit is iets wat ik (nog) niet doe. Heb jij tips hoe ik dit in mijn dag kan inbouwen? 

In een affirmatie schets je hoe je vandaag zou willen zijn. Letterlijk betekent affirmatie bevestiging of bekrachtiging. Door de gedachte een aantal keer te herhalen zullen je hersenen op een gegeven moment gaan geloven dat dit zo is. Een krachtig begin van je dag zou kunnen zijn: ik ben vol zelfvertrouwen of ik sta voor mezelf. 

Primaire emotie of negatieve gedachte? 

Wist je dat een primaire emotie maar 90 seconden in je lichaam blijft? Alles wat je daarna voelt zijn slechts gedachten die vanuit je hersenen worden ‘bedacht’. Na die 90 seconden van primair verdriet kun jij dus zelf bepalen hoe je je er verder onder zult voelen. Laat je jouw schouders zakken en is alles te veel? Of stap je eroverheen en probeer je er het beste van te maken door middel van een positieve mindset? Aan jou de keus! 

Alles wat je na 90 seconden voelt is geen primaire emotie maar zijn slechts jouw gedachten.

Daarnaast is het goed om te bedenken dat negatieve gedachten slechts gedachten zijn. Het is niet de waarheid, het is niet in beton gegoten, alleen jouw hersenen die aan de haal gaan met een gebeurtenis. 

Kom in beweging

Wanneer ik een ‘bleh’ gevoel heb en m’n telefoon pak om door Instagram te scrollen of Netflix aanzet om te bingewatchen heb ik daarna nog steeds hetzelfde gevoel. Wat voor mij helpt is om in beweging te komen, te gaan hardlopen, squashen of in de tuin onkruid wieden en te snoeien. Je zou denken dat deze activiteiten mij energie kosten maar ik krijg er juist energie van! Voor jou hoeft het niet in beweging te zitten. Al is het goed voor iedereen om een boswandeling te maken maar het kan voor jou ook in creativiteit of lezen zitten. Het blijft alleen lastig, ook voor mij, om op het moment dat je het nodig hebt jezelf een schop onder je kont te geven om naar buiten te gaan en niet op de bank neer te ploffen. 

Dat positieve gevoel kan je in een ‘flow’ brengen waardoor je nog meer energie krijgt om iets te ondernemen. 

Je kunt er ook voor kiezen om direct een kleine taak te gaan doen waarvan je 100% zeker weet dat je hem gedaan krijgt. Denk vooral niet te groot, je kunt bijvoorbeeld de was doen, je bed opmaken of de afwas doen. Nadat je deze taak hebt volbracht voel je je een stuk positiever over jezelf. Dat positieve gevoel kan je in een ‘flow’ brengen waardoor je nog meer energie krijgt om iets te ondernemen. 

Mediteren kun je leren

Door meditatie leer je om gedachten te herkennen en met rust te laten. Ik heb zelf een aantal maanden fanatiek gemediteerd met de app Balance en ik merkte al na zo’n korte periode dat je anders naar gedachten gaat kijken. De laatste tijd is mediteren er helaas een beetje bij ingeschoten dus ik kom hier later nog uitgebreid op terug. Je hoeft trouwens geen gebruik te maken van een app. Je kunt je ook gewoon richten op je ademhaling met je ogen gesloten. Iedere keer dat er een gedachte in je opkomt merk je deze op en laat je die vervolgens weer gaan. Zet van te voren een timer zodat je gedwongen blijft om in ieder geval voor die periode te mediteren. Ik begon zelf met drie minuten en uiteindelijk kwam ik tot 10 minuten. Elke minuut meditatie kan jou al helpen met aan een positieve mindset. 

Een oefening voor een positieve mindset

Johan Cruijff zei het al: elk nadeel heeft z’n voordeel. Zo kun je het ook bekijken met je mindset. De meeste negatieve situaties hebben namelijk ook positieve kanten. Probeer maar eens vijf positieve kanten te bedenken van een negatieve situatie in jouw leven. Je zult merken dat die er zeker zijn. Misschien zelfs wel meer dan vijf. 

In deze blog heb ik slechts een aantal handvatten beschreven voor een positieve mindset. De ene methode zal beter voor je werken dan de andere maar ik er van overtuigd dat ook jij invloed hebt op jouw mindset. Laat je in een reactie weten welke methode voor jouw positieve mindset werkt? Ik ben benieuwd!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.