Gelukkig nieuwjaar! De tijd van goede voornemens is weer aangebroken. Ook in 2022 staat gezondheid en/of afvallen weer in top van goede voornemens. Zeker nu de Corona kilo’s blijven toenemen. Afgelopen jaar stond voor mij ook in het teken van gezondheid. Gestructureerd sporten en beter op mn slaap letten. 

Waar het squashen mooi structureel in m’n week is verweven, zonder lockdowns dan, is hardlopen dat nog niet helemaal. Beter slapen heb ik wel goed toegepast. Ik heb mijn gezondheid al verbeterd door onder andere eerder naar bed te gaan, m’n telefoon het laatste uur voor het slapen niet te gebruiken en m’n ochtendroutine tegen het licht te houden.

Structureel sporten gaat goed komen met een goede planning. Goed slapen zit er dit jaar wat minder in met een kleine op komst. Dit jaar ga ik me focussen op gezonde en bewuste voeding. 

De juiste voeding is de brandstof van je lichaam. De brandstof die je nodig hebt om persoonlijke groei door te maken. Stop je er de juiste dingen in dan krijg je er ook sneller en makkelijker de juiste dingen uit. 

Gezonde doelen

Na het koken van verschillende kersthapjes, bedacht ik me dat ik met meer aandacht wil gaan koken. De kleine hapjes die ik met aandacht maakte smaakten een stuk beter dan kant-en-klare hapjes. Ze zijn ook nog eens een stuk gezonder. Je hebt zelf volledig in de hand wat je erin doet. En vooral ook wat je er niet in doet. 

Dit wil ik onder andere gaan doen door weekmenu’s ruimer van te voren te maken en niet meer vlak voordat we naar de supermarkt gaan. Anders kom je al snel uit op je bekende favorieten. Maar door wat meer tijd te nemen en online op zoek te gaan naar lekkere en gezonde recepten ontdek je veel meer mogelijkheden. 

Daarnaast wil ik tussendoortjes voor Evie en onszelf ook meer zelf gaan maken. Dingen creëren geeft energie. Of dit nou tussendoortjes zijn of knutselwerkjes. Door in deze tussendoortjes bijvoorbeeld al groenten en fruit te stoppen krijgt Evie (en wij) ook nog wat extra vitamines binnen. 

Bewuster omgaan met eten en koken is het doel. En daardoor wil ik me gezonder gaan voelen en beter in m’n vel. Meer energie hebben wanneer de nachten wat korter worden door de kleine. En dus niet terugvallen in slechte snacks zoals ik in de volgende twee alinea’s omschrijf.

Eten als excuus

Je kent het wel. Je voelt je niet zo lekker, hebt een lange dag achter de rug en geen zin om te koken. Je bestelt een pizza waar je echt zoveel zin in hebt. Bij het eerste stuk denk je nog: ‘oh dit is lekker’. Na 4 stukken begint je maag van al het vet al wat tegen te sputteren. En wanneer je de hele pizza op hebt, denk je bij jezelf: ‘had ik dit maar niet gedaan’. 

De wens naar comfort food is een bekende reactie van ons lichaam op stress en vermoeidheid. Het is dan juist de kunst om voor een gezond alternatief te gaan. Maak een smoothie of trek jezelf van de bank en maak een gezonde maaltijd. Hierna voel je je een stuk beter dan na die lekker ‘makkelijke’ pizza.  

Minimalisme in de koelkast

Eerder beschreef ik al hoe je minimalisme toepast in de koelkast. Alles wat ik doe in mijn leven doe ik met een minimalisme bril op. Hoe kan ik het overbodige elimineren? In dit geval betekent dat onder ander dat ik me ga focussen op gezonde gerechten waarvoor je niet 35 verschillende ingrediënten nodig hebt. Want die heb ik niet de kast staan. En kies ik voor gerechten en tussendoortjes die redelijk snel te maken zijn. Ik wil natuurlijk niet de halve dag in de keuken staan. Want dat staat weer andere doelen in de weg. 

Kook jij bewust? Of kies je liever voor makkelijk?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.