Zoals jullie weten tellen wij de laatste zwangerschapsweken af tot de komst van ons tweede meisje. Een bijzondere tijd waarin er ook best weer wat op ons af komt. Een van die keuzes gaat over hoe we ons voorbereiden op de bevalling. Ik kan alvast verklappen dat dit er deze zwangerschap anders uitziet dan in de zwangerschap van Evie.

Vorige bevalling

In de zwangerschap van Evie zag ik de bevalling als iets wat erbij hoorde, waar ik me nog weinig bij kon voorstellen maar ook wel naar uitzag. Ons plan was om als mijn verlof zou starten, een 1 daagse zwangerschapscursus te volgen. We zagen toen al wel het belang van ons samen voorbereiden op de bevalling. Dat liep even anders toen dezelfde avond na mijn laatste werkdag, mijn vliezen braken en Evie 5 uur later werd geboren met een termijn van precies 34 weken. Compleet onverwacht waardoor we deze bevalling blanco in gingen. 

Ik weet nog goed hoe de bevalling zo snel vorderde dat de verloskundige steeds haar verwachte geboorte termijn bij stelde. Hangend over de bank om de weeën op te vangen had ik een moment dat ik besefte, het is nu weerstand tegen een vroeggeboorte of me overgeven aan wat mijn lichaam doet. Gelukkig lukte het me om voor het tweede te kiezen. Het feit dat we volledig in een bubbel gingen en Jurre ook kalm bleef, maakt dat ik goed terugkijk op deze geboorte ervaring. Ik was ontzettend trots op mezelf, op Jurre en mij als team en op Evie die vanaf het begin zo dapper was. Toch was er door de vroeggeboorte ook onrust merkbaar bij de gynaecoloog waardoor we sommige dingen in communicatie en interventies achteraf onprettig vonden. Dat wilden we dit keer anders.

Mom & Co 

Toen Mom & Co ons benaderde om hun online zwangerschapscursus te volgen, waren we dan ook gelijk enthousiast. De cursus van Mom & Co is een super complete cursus met aandacht voor alles wat er bij een zwangerschap, geboorte en de kraamtijd komt kijken. Denk aan de werking van je hormonen, de werking van het zenuwstelsel tijdens de bevalling en het belang van een positieve mindset. De cursus begint met het onderwerp mindset, wat wat ons betreft deze cursus uniek maakt. Pas daarna wordt er ingegaan op wat je kan verwachten bij de geboorte. Eigenlijk heel logisch, want het begint allemaal bij hoe je naar de geboorte kijkt. Pas daarna volgt meer achtergrondinformatie en fijne praktische tools. 

Een positieve mindset

Hoe kijk jij nu naar de bevalling? Welke verhalen zijn jou hierover verteld? Ben je bang voor de pijn of geloof je dat jij het aankan? Het is belangrijk om dit goed van jezelf te weten, omdat een positieve mindset je zo gaat helpen je over te kunnen geven aan de bevalling. 

Voor een positieve geboorte ervaring is vertrouwen in jezelf, vertrouwen in je omgeving en vertrouwen in het proces nodig. Het is niet gek als je angst voor de bevalling voelt, maar wanneer je deze bespreekbaar maakt en jezelf tools aanleert die jou helpen in regie te zijn, zakt die spanning. Daarbij is het ook belangrijk dat degenen die bij jou bevalling aanwezig zijn, weten wat je nodig hebt. Zodat jij erop kan vertrouwen dat jij je helemaal over kan geven aan het moment en er goed voor jou, je kindje en je wensen gezorgd wordt. Jurre en ik hadden al een goed gevoel over de bevalling, maar na deze cursus durf ik echt te zeggen dat we er weer enorm naar uitkijken om dit samen te gaan beleven!

Waarom je voorbereiden op de bevalling

Er zijn vaak twee typen zwangeren merken wij om ons heen. Zwangeren die alles tot in de puntjes willen voorbereiden. En zwangeren die alles op zich af laten komen, zo ook de bevalling. In dit geval ben ik zeker meer van de eerste categorie. Tijdens deze zwangerschap heb ik me veel verdiept in waarom het zo belangrijk is die regie pakken. Heb je geen plan? Dan pas je perfect in het plan van een ander. Wist je dat hoe je terugkijkt op de bevalling vaak niet direct te maken heeft met het letterlijke verloop van de bevalling, maar alles met in hoeverre jij regie ervaren hebt? Het gaat er dus niet om dat het precies gaat zoals je dacht (niets zo onvoorspelbaar als een bevalling) maar om dat jij je gehoord en gezien voelt. 

Vertrouwen

Tijdens een bevalling ben je op je kwetsbaarst. Om een bevalling voorspoedig te laten verlopen is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt, zodat je kan ontspannen. Dat zorgt ervoor dat er natuurlijke hormonen vrijkomen, die de bevalling versoepelen en tegelijkertijd werken als natuurlijke pijnstilling. Hoe mooi is het dat wanneer je meegaat met je lichaam, je lichaam je precies geeft wat jij en je kindje op dat moment nodig hebben!

Tools van Mom & Co

Om tot die ontspanning te kunnen komen, heeft Mom & Co mooie concrete tools in de cursus opgenomen. Deze oefen je allemaal tijdens de cursus. Denk aan ademhalingsoefeningen, affirmaties, visualisaties en massage technieken. Wat wij absoluut een meerwaarde vinden, is dat je deze tools samen oefent. Een partner kan je veel beter ondersteunen in je ademhaling, als hij zelf ook deze ademhalingstechniek geoefend heeft. 

Geboortewensen

En dan natuurlijk de geboortewensen. Door de cursus hebben wij heel bewust samen geboortewensen besproken en uitgeschreven. Daarin hebben we het vooral gehad over welke sfeer en communicatie we helpend vinden en wat mij helpt om met de weeën om te gaan. Hieruit is een plan A voor een thuisbevalling gekomen, maar ook een plan B voor als het toch een vroeggeboorte in het ziekenhuis zal zijn. Beiden plannen hebben wij met de verloskundige besproken. Dat geeft rust en vertrouwen. Ik weet dat hoe het ook loopt, Jurre precies weet wat mij helpt om in een bubbel te kunnen zijn. En dat we het op die manier gaan rocken samen!

Aanrader 

Dat gevoel van rust en vertrouwen gunnen we anderen zwangeren en hun partners ook! Deze cursus is dan echt een aanrader. Fijn samen op je eigen tempo de cursus doorlopen met daarbij aandacht voor alle aspecten van deze bijzondere fase in jullie leven. Maak er net zoals wij datenights van, met een lekker drankje erbij en de kaarsjes aan. Plan een vast moment in en begin niet te laat. Dan heb je na het afronden nog alle tijd om te oefenen met de aangeleerde technieken via de Mom & Co app.

Wij zouden deze cursus niet alleen aanraden aan stellen die hun eerste kindje krijgen. Voor ons zat er ook nog veel nieuwe informatie in en juist bij een tweede kindje (of derde of vierde) is het fijn om een bewust moment te nemen om stil te staan bij de zwangerschap. 

Bubbel en offline

Terugkomend op de bubbel die zo helpend is tijdens de bevalling, is dat minstens zo belangrijk in de laatste weken van de zwangerschap. Toegeven aan de nesteldrang, lekker rommelen in huis, middagdutjes met een schoppende baby in de buik en ons voorbereiden op een moment waarvan ik nu al weet dat het prachtig gaat zijn; de ontmoeting met ons tweede kindje. Dat betekent dat wij na deze week offline gaan om ons helemaal op bovenstaand te kunnen richten. Tot snel!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Mom en co. De inhoud van deze blog is 100% Stelletje Minimalisten. 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.