Wanneer deed jij voor het laatst iets echt alleen voor jezelf? Niet per toeval toen je een uurtje vrij overhield, maar bewust gepland? Zonder rekening te houden met een ander, precies te doen waar jij op dat moment zin in had. 

De laatste jaren heb ik geleerd tijd voor mezelf tot prioriteit te maken. Het moederschap speelt daar ook een rol in. Alle moeders en zeker die van jonge kindjes, zullen beamen dat als je niet bewust tijd voor jezelf maakt, het zo opgeslokt wordt door het gezinsleven. En hoeveel ik ook geniet van tijd doorbrengen met mijn gezin, na een dag waarop 52 keer ‘mamaaa!’ is geroepen, is tijd voor mezelf nog zoveel belangrijker. 

Extravert of introvert

Sommige mensen krijgen heel veel energie van veel mensen om hen heen (de extraverten), anderen kost het ook veel energie en zijn graag alleen of in kleinere gezelschappen (de introverten). Jarenlang dacht ik ergens tussen extravert en introvert in te zitten. Ik ben gemakkelijk in de omgang, kan me altijd snel in een ander verplaatsen en contact aangaan. Aan de andere kant kan ik goed alleen zijn, ben ik hooggevoelig en neem ik emoties van de ander snel over. Tijd voor mezelf is letterlijk nodig om dichtbij mezelf te blijven. 

Ik handelde ook naar aan die twee uitersten. Aan de ene kant verjaardagsfeestjes geven met veel mensen tegelijk. Aan de andere kant na veel sociale momenten, me een dag terugtrekken in pyjama met hoofdpijn. Als puber neigde ik naar de extraverte kant, omdat hier ook de avonturen en gezelligheid zat. En onbewust ook omdat dit sociaal wenselijker is. Maar aan de andere kant kostte het me altijd zoveel. 

Nu weet ik dat ik meer naar introvert dan naar extravert neig. Hoewel ik zeker adrem en spontaan kan zijn, zit ik het lekkerst in mijn vel als ik geregeld alleen ben en aan kan rommelen. Van gesprekken in kleine vertrouwde gezelschappen geniet ik meer dan van sociale praatjes in grote groepen. 

Ambivert

Er is ook nog zoiets als ambivert. Dit persoonlijkheidstype valt tussen introvert en extravert in. Kenmerkend is dat je in verschillende situaties overwegend introvert, en in andere situaties overwegend extravert gedrag laat zien. Je kan adrem zijn en in de belangstelling staan en op een ander moment ben je meer op de achtergrond. Je bent niet perse een teruggetrokken persoon, maar vindt het wel fijn je terug te trekken. Je kan goed luisteren maar je bent ook een prater.

Geef jezelf de ruimte

Er is geen goed of fout persoonlijkheidstype, zolang jij maar handelt naar jouw persoonlijkheid. Toch denk ik dat er vaak vooroordelen zijn over introverte mensen. Die zijn zogenaamd niet sociaal of laten te weinig van zich horen. Grote kans dat er meer mensen zijn die zich extraverter gedragen dan ze zich eigenlijk voelen. Dat is wat ik jaren deed. Nu geef ik mijn introverte kant meer de ruimte. Op werkdagen plan ik ‘s avonds weinig sociale activiteiten in, elke week plan ik een avond voor mezelf waarop ik doe waar ik op dat moment zin in heb en volgende week ga ik een weekendje weg met mezelf. Heel benieuwd hoe ik dat ga ervaren.

Zie jij jezelf meer als extravert, introvert of ambivert? 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.