De afgelopen jaren kwam met minder spullen in ons huis, meer ruimte voor persoonlijke groei. Vol enthousiasme waren we toen we ons huis geminimaliseerd hadden. Waar we eerder geregeld op de automatische piloot vaarden, waren we nu bewust ons leven aan het bijsturen. Het voelde als een frisse nieuwe start. 

Tijd en energie

We maakten meer ruimte voor wat belangrijk is in ons leven. Activiteiten die ons veel energie kosten minderden we, of schrapten we helemaal. We gingen meer lezen, minder tv kijken en waren meer buiten. En waar Jurre zijn hardlopen weer oppakte, blies ik nieuw leven in mijn creatieve hobby’s. 

Ook verdiepten we ons in duurzaamheid en pasten ons leven daar steeds meer op aan. Al snel aten we geen vlees meer en veranderde ons koopgedrag. Nu drie jaar later, blijven we aanpassingen doorvoeren. Waar vegan voor ons in eerste instantie vooral ingewikkeld klonk, hebben we inmiddels bijvoorbeeld onze yoghurt vervangen voor de soya variant. Voortschrijdend inzicht noem ik dat. 

Ik voelde me soms net een spons, klaar om nieuwe inzichten in me op te nemen.

Blijven leren

Ik ging steeds meer lezen over thema’s als mindset, geluk, vrijheid, duurzaamheid en minimalisme. Wandelen met een inspirerende podcast in mijn oren werd één van mijn favoriete bezigheden, helemaal toen Evie nog een baby was. En mediteren en dankbaarheids oefeningen bleken lang niet zo zweverig als ik jaren terug dacht. Ook leerde ik veel door mee te doen aan een online programma van Sanny zoekt geluk, over een positieve mindset, geluk en succes. Ik voelde me soms net een spons, klaar om nieuwe inzichten in me op te nemen.

Kaizen

Maar ik hoef niet altijd een spons te zijn. Groei gaat soms in grote stappen, maar vaak in kleine. Voor mij werkt het het best om steeds kleine stappen te nemen. ‘Kaizen’ noemen ze dat in Japan. Elke dag in kleine stapjes verbetering aanbrengen. Je stelt een doel en vraagt je af; hoe kan ik dit vandaag 1 procent beter doen dan gisteren? Wanneer je terugkijkt over een langere periode, zul je zien dat je grote veranderingen doorgevoerd hebt.

Sta eens stil

Groei zit ook in stilstaan. In terugkijken op hoe ver je gekomen bent, op evalueren en je plan bijstellen. Helemaal als je gewend bent om door te razen van doel naar doel. Van activiteit naar activiteit. Soms gaan kleine veranderingen zo geleidelijk, dat je het grote verschil moeilijk kan zien. Juist dan kan stilstaan en terugkijken je veel brengen.

Af en toe pakken Jurre en ik een momentje om te evalueren waar we staan in ons leven, wat we bereikt hebben en wat we nodig hebben. En mooie doelen hebben we zeker, net zoals grote dromen. Ik wil blijven leren, groeien en verbeteren. 

Maar er is ook al zoveel moois nu. Ik ben ontzettend trots op ons gezin, onze relatie, ons fijne huis, lieve familie en vrienden om ons heen en de mogelijkheid om elke dag eigen keuzes te kunnen maken. Om me elke dag gezond en positief te kunnen voelen. Vanuit die basis groei ik verder. Soms in grote stappen en soms in kleine stappen die je alleen ziet als je écht even stilstaat.

Wat betekent groei voor jou? Sta jij wel eens stil? 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.