Twee weken geleden schreven we hoe onze woonwensen de afgelopen jaren veranderd zijn door minimalisme. In plaats van ons geluk te zoeken in groter, meer en duurder, vinden we geluk in kleiner, overzichtelijker en simpeler.
Maar kleiner wonen is allang niet meer alleen voor de mensen die zich minimalist noemen. Het is voor heel veel mensen, om heel veel verschillende redenen een goed idee.
In deze blog zes redenen om kleiner te gaan wonen.
1. Kleiner wonen is beter voor het milieu
Met stip op 1 want oh zo belangrijk. Het gemiddelde woonoppervlakte van een Nederlander is 65m2 per persoon. Dat kan flink minder. Want des te kleiner je woont, des te minder energie je verbruikt. Maar niet alleen vermindering van energieverbruik maakt kleiner wonen duurzamer. Ook het bouwen en verbouwen van je huis gaat gepaard met milieuschade. Denk aan bouwmaterialen, de transport en het energieverbruik bij het bouwen zelf. Dit is aanzienlijk minder bij kleinere huizen gebouwd uit meer duurzame materialen zoals hout.
2. Beter benutten van ruimte
Hoe zonde is het als je ruimtes in je huis hebt, waar je nauwelijks gebruik van maakt maar wel voor betaalt? En hoe fijn zou het zijn als je huis zo bij je past, dat je alle meters optimaal benut? De eerste vraag herkennen wij in ons huidige huis. De tweede vraag wensen wij voor ons volgende huis.
Even terug las ik over een onderzoek waarin bewoners een maand lang gevolgd werden in hun huis om te zien waar ze het meeste tijd doorbrachten. Opvallend was dat gemiddeld maar de helft van het oppervlakte van het huis ook echt dagelijks benut werd. Ook waren er ruimtes waar enkel af en toe doorheen werd gelopen. Hoe zit dat in jouw huis denk je? Bij ons wordt zeker één derde nauwelijks gebruikt.
3. Minder spullen, meer overzicht
In een klein huis passen minder spullen. En een klein huis vraagt om een slimme indeling. Hoe fijn is het om overzicht te hebben in je huis zodat je precies weet wat je hebt, waar dit ligt en dit daadwerkelijk ook goed gebruikt. Wij ervaren dit zelf nu ook, overzicht in je huis geeft rust. Niet alleen in je huis, maar in je hele leven.
4. Klein wonen bespaart tijd
Waar ik vroeger onder de indruk was als ik een groot vrijstaand huis zag, denk ik nu aan het harde werk, de hoge levensstandaard, de druk om die in stand te houden en het werk om alles bij te houden en schoon te maken. Des te kleiner je huis, des te minder tijd je kwijt bent aan onderhoud en schoonmaak. Zo houd je tijd over voor veel leukere dingen.
5. Meer vrijheid door minder kosten
Kleiner wonen staat gelijk aan lagere maandlasten. Niet alleen in je hypotheek, maar ook in je energierekening, verzekeringen en reparaties. Als je met minder geld per maand rond kan komen, heb je de mogelijkheid om minder te werken. Misschien maak je dan de stap om voor jezelf te beginnen. Of stop je zelfs een tijdje met werken. Oftewel; keuzevrijheid. En vrijheid maakt gelukkig.
6. Klein wonen geeft meer focus
Kleiner wonen dwingt je na te denken over wat belangrijk voor je is. Meer gaan leven in lijn met wat je belangrijk vindt, zorgt er voor dat jij je gelukkiger voelt. Je leeft jouw eigen leven in plaats van je (onbewust) aan te passen aan maatschappelijke verwachtingen. Hier kan je natuurlijk ook bij stil staan als je groot woont, maar dit doen we minder snel. In een groot huis zijn vaak meer spullen en verplichtingen die je afleiden van wat belangrijk voor je is. In een klein huis kan je meer kritisch en gefocust zijn, omdat je nou eenmaal niet voor alles kan kiezen.
Tijden veranderen
De huidige woningmarkt is natuurlijk bizar en Nederland barst uit zijn voegen. Dat kan niet eindeloos zo doorgaan. Ontwerper Piet Hein Eik benadrukt dat kleiner wonen de toekomst is.
We gaan vastlopen in onze rijkdomsmoraal. We hebben veel ruimte, veel geld, alles is groots en meeslepend. Maar dit heeft niet gebracht wat we hoopten. Dus de ontwikkeling van kleiner wonen komt ook vanuit bezinning. – Piet Hein Eik
Wat denk jij, is kleiner wonen ook voor jou de toekomst?
Sanne
Laatste berichten van Sanne (toon alles)
- Hoe zorg je voor een gezonde relatie met spullen? - 7 april 2024
- Wat biedt minimalisme (jonge) kinderen? - 11 februari 2024
- Avontuur, mijn woord van het jaar 2023 - 24 december 2023