Drie jaar geleden begon ons minimalisme avontuur. En dat avontuur duurt nog steeds voort. Minimalisme stopt niet op het moment dat je jouw spullen tot een voor jou acceptabel minimum hebt beperkt. Eigenlijk begint het minimalisme avontuur dan pas echt. Want je gaat je leven inrichten volgens de ‘spelregels’ van het minimalisme: 

Focus op wat echt belangrijk is, afleidingen en obstakels op weg naar jouw doelen elimineren. 

Op dat punt zijn wij dan ook al even. En dit doorlopende proces moet je blijven bijschaven. Blijven evalueren met jezelf. Als je bezig bent met minimalisme kun je namelijk steeds verder en verder willen gaan. Minder spullen, minder afleidingen, minder geld uitgeven, nog minder spullen en nog minder geld uitgeven. Totdat je op een punt komt dat je jezelf bijna tekort gaat doen. Als het gaat wringen weet je dat je op het punt bent dat je jezelf te weinig gunt.

Want door te minimaliseren en geen geld uit te geven aan overbodige dingen houd je geld over voor de dingen die je belangrijk vindt. Niet alleen voor de verre toekomst om ooit over 20 jaar met pensioen te kunnen gaan maar ook voor het nu. De balans vinden kan lastig zijn omdat je in zo’n spiraal van steeds minder terecht bent gekomen. 

Door zo nu en dan kritisch naar jezelf te kijken merk je waar je meer geld aan zou willen uitgeven. In mijn geval zijn dat geen spullen maar zit het eerder in vakanties, uitjes en sporten. Ervaringen die je gelukkig maken en die niemand je meer afpakt. 

Waar ik eerder naar een zo’n goedkoop mogelijke accommodatie keek voor een weekendje of midweekje weg. Betaal ik liever nu een stuk meer voor een plek die perfect is, voldoet aan al mijn wensen en waar ik me helemaal thuis voel. 

Sta jij op het punt om een uitgave te doen maar hoor je stemmetje in je hoofd die zegt dat het zonde is van het geld? Vraag jezelf dan af of je het niet wilt uitgeven omdat je denk dat dat niet zo hoort. Of omdat je het echt niet waard vindt. 

Als minimalist ben je niet op zoek naar minder maar naar wat echt belangrijk is. Dingen die belangrijk voor je zijn (of het nou spullen zijn of belevenissen), zijn het geld sowieso meer dan waard. 

Voor mij was dit nog wel eens lastig omdat ik zo gedreven was om zo weinig mogelijk uit te geven en zoveel mogelijk te sparen. Nu het einde van mijn studieschuld binnen bereikt komt, gun ik me mezelf meer. Een aantal t-shirts met gaten vervangen en een nieuwe duurzame spijkerbroek, een duurder midweekje weg. Twee jaar geleden kon ik mezelf dit een stuk moeilijker gunnen. Toen vond ik het ook zonde om veel geld uit te geven aan een e-bike. Maar die investering is het 100% waard geweest met alle fijne fietstochtjes die we samen met Evie hebben gedaan. Omdat dit mij ook dichter bij mijn doelen brengt. Buiten zijn, genieten van de natuur en van ons fijne gezin. 

Heb jij je de afgelopen tijd vooral gefocust op minder? Dan wordt het tijd dat je ook in gaat zien wat wel belangrijk is. Voor iedereen is dat anders. Het kan in van alles zitten. Het belangrijkste is om het jezelf echt te gunnen. Dus trek zo nu en dan je portemonnee om je doelen te bereiken. Of geniet heel bewust van je groeiende spaarrekening. 

Wat zou jij jezelf meer moeten gunnen? 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.