In de meeste van onze blogs over minimalisme hebben we het over de resultaten van het toepassen van minimalisme in ons eigen leven. Bijvoorbeeld hoe we minimalisme toepassen in de kledingkast, in onze financiën of in minder afleidingen en meer structuur. En dan hebben we het vooral over wat dit ons brengt; rust, tevredenheid en meer tijd. 

En hoewel deze voordelen heel belangrijk voor onszelf zijn, dient het een groter geheel. Minimalisme gaat verder dan je eigen leven en je eigen huis, maar heeft grote voordelen voor het milieu. Minimalisme en duurzaamheid gaan hand in hand. 

Dennis Storm beschrijft dit mooi.
‘De minimalistische filosofie toepassen op je leven kan bijdragen aan meer kalmte, helderheid, tevredenheid en gezondheid. Maar die resultaten – hoe mooi ze ook zijn – zijn secundair. Het zijn fijne bijkomstigheden, maar de hoofdreden voor het omarmen van minimalisme is de gezondheid van Moeder Aarde. Zo simpel is het.’ 

In deze blog vertel ik welke duurzame veranderingen bij ons zijn ontstaan na het omarmen van een minimalistische levensstijl.

Koopgedrag

Wanneer je minimalisme hebt omarmt, koop je minder en wanneer je wel iets koopt, maak je bewuste keuzes. Omdat je bewust bent van je aankopen ga je ook ‘achter’ de producten kijken. Waar zijn ze van gemaakt, hoe en door wie worden ze gemaakt en welke impact heeft het materiaal op het milieu?

In het boek ‘de Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn, wordt beschreven waarom spullen zo vervuilend zijn voor het milieu. Het staat zelfs op 1 als je kijkt naar de verborgen impact. Dan gaat het dus niet over het gebruik van het product (de zichtbare impact), maar over de wijze waarop het product gemaakt is, de grondstoffen en uitstoot die daarmee gepaard gaan en het vervoeren van deze producten. 

Wist je bijvoorbeeld dat de 16 grootste containerschepen van de wereld die onze spullen van China naar Europa vervoeren, even vervuilend zijn als alle auto’s van de wereld bij elkaar? En er zijn veel meer containerschepen, meer dan 100.000. 

Wanneer ik nu wat aanschaf, kijk ik naar de impact van het product en kies ik voor kwaliteit. Ik geef liever een stuk meer geld uit aan een duurzame spijkerbroek die gemaakt is met een zo klein mogelijke impact en die lang meegaat, dan voor hetzelfde geld drie spijkerbroeken te kopen die vervuilend zijn en snel stuk gaan. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.

De keuken

Jaren terug was een mixed grill mijn favoriete gerecht in een restaurant. Als we gingen gourmetten, ging het me vooral om het vlees. Als je een gewone biefstuk of een extra grote bestellen kon, ging ik voor de extra grote. Ik denk dat er veel mensen niet verwacht hadden dat ik inmiddels al ruim 2,5 jaar geen vlees meer eet.

Ook dit kwam voort uit het omarmen van minimalisme en het verdiepen in duurzame keuzes. Na het ontspullen besloten we een maand lang minder vlees te gaan eten (nog ongeveer twee keer per week). Al snel ontdekten we veel nieuwe gerechten en lekkere vleesvervangers en voelde het overbodig om die twee keer per week vlees nog aan te houden. We ervoeren de voordelen voor onszelf en het voelde goed om onze impact op het milieu hiermee te verlagen. Tot op de dag van vandaag heb ik de mixed grills niet gemist.

Daarnaast doen we gerichter boodschappen om zo voedselverspilling tegen te gaan. We gaan maar 1 keer per week naar de supermarkt en kopen daardoor ook minder. Het komende jaar willen we ons meer verdiepen in etenswaren die meer passend bij het seizoen zijn. Ook hebben we inmiddels wat familieleden met moestuinen, waar we zelf eten kunnen verbouwen. 

Bewuster reizen

In de tijd dat we begonnen met een minimalistische levensstijl, werkte ik nog op drie kwartier rijden. 5 dagen per week reed ik heen en weer met de auto. Elke dag stond ik in de file. 

Ik besloot over te gaan op reizen met de trein. De reistijd werd iets langer. Maar ik kreeg ook meer tijd om andere dingen te doen onderweg, zoals een boek lezen of podcast luisteren. Daarnaast is treinreizen natuurlijk een stuk duurzamer dan met de auto gaan. Inmiddels werk ik op loopafstand, dus heb ik helemaal geen vervoersmiddel meer nodig om op werk te komen. 

Afgelopen zomer schaften we een elektrische fiets aan. Een comfortabele fiets met een fijn zitje voor Evie. Het was even een investering, maar verdient zich snel terug omdat we hierdoor de auto minder nodig hebben. 

Duurzamer wonen

We wonen in een jaren 60 huis. Niet gebouwd in een tijd dat duurzaamheid voorop stond. Er zijn wel een aantal dingen die we vanaf het begin doen om niet onnodig veel energie en gas te verbruiken. We zijn de verwarming lager gaan zetten (naar 19 graden) en verwarmen alleen de ruimtes waar we ook daadwerkelijk zitten. De slaapkamers en zolderverdieping verwarmen we niet. 

Bij het renoveren van de keuken kozen we bewust niet voor een vaatwasser, vanwege het energieverbruik (en het weinige servies dat we hebben). Ook hebben we geen droger maar hangen we de was gewoon uit. Als een apparaat vervangen moet worden, vervangen we dit voor een meer duurzame optie. Ons oude fornuis hebben we onlangs vervangen voor inductie en onze oude brommende koelkast voor een A+++ variant.

Daarnaast hebben we onlangs de vloer geïsoleerd. Er valt nog wel winst te behalen in de duurzaamheid van ons huis, mogelijk met spouwmuurisolatie of zonnepanelen. Deze opties bekijken we het komende jaar.  

Een betere wereld begint bij jezelf

Waar bij minimalisme vaak vooral wordt gedacht aan het wel of niet hebben van spullen, gaat het juist om terug naar de essentie en het maken van bewuste keuzes. Het omarmen van een minimalistische leefstijl zet een proces in gang waarbij je je bewust wordt van je ecologische voetprint en deze steeds kleiner wil maken. Een betere wereld begint wel degelijk bij jezelf.

Het herstellen van een gezond klimaat is winst voor de wereld en winst voor jezelf. Zo kan Evie later ook genieten van mooie boswandelingen. Wil je meer weten over hoe jij duurzamere keuzes kan maken? De documentaire ‘A life on our planet’ van David Attenborough is een aanrader!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.