Een week geleden zat ik in de auto gevuld met boodschappen. Op de radio een schreeuwerige reclame over een loterij. ‘Nog maar een paar dagen! Vergeet niet jouw lot te kopen!’ Ik zoek een ander radiostation op. Binnen een paar minuten weer zo’n reclame die de miljoenen onder mijn neus smeert. Ik hoef ze niet, die miljoenen. Ik heb zelfs nog nooit in mijn leven een staatslot gekocht. 

Loterijen beloven je bergen met geld. Bedragen waarmee je van gekheid niet zou weten wat je ermee moet doen. Waar de keuzestress toeslaat als je er alleen al aan denkt om het te winnen. Los van het feit dat je winkans natuurlijk zo minimaal is en dat je al blij mag zijn als je de prijs van je lot ‘terugwint.’ 

Geluksgevoel

Er is volop onderzoek gedaan naar de samenhang tussen inkomen en geluksgevoel. Tot op zekere hoogte maakt geld gelukkig. Maar wanneer je maandelijkse inkomen boven de €4.500 netto uitkomt, blijkt het geluksgevoel juist niet te stijgen. Met rijkdom komt ook keuzestress, weinig tijd en kortstondige voldoening halen uit materiële zaken.

We willen ons allemaal rijk voelen. De meesten van ons willen rijk zijn.

Miljoen

Toch vind ik de vraag ‘wat zou je doen met een miljoen?’ geen gekke vraag. Het daagt je uit kritisch naar je leven te kijken. Wat zou ik anders doen als ik een miljoen had? 

Toen ik zelf over deze vraag nadacht, kwamen er een aantal dingen naar voren. Ik zou ons huis verkopen en een kleiner, duurzaam huis laten bouwen op een natuurlijke plek. Een vakantiehuisje erbij waar familie en vrienden vakantie kunnen komen vieren. Ik zou een paar maanden op reis gaan met ons gezin. Mijn baan zou ik opzeggen om vrijwilligerswerk te doen en voor mezelf beginnen. Wat er dan nog overblijft, gaat naar de spaarrekening, familie en naar goede doelen die me aan het hart gaan. 

De meeste dromen zijn dichtbij

Stuk voor stuk mooie dromen Sanne, maar je hebt geen miljoen. Dat klopt. Maar de vraag die na ‘wat zou ik doen met een miljoen?’ volgt is nog belangrijker: Hoe kan ik die dromen nu al implementeren in mijn leven? 

Als voorbeeld het kleinere huisje in de natuur wat ik zou laten bouwen. Dat is niet iets wat we nu zomaar kunnen doen. Maar als ik kijk naar de reden waarom ik dat zou willen, komen ook de mogelijkheden. De redenen zouden zijn: vrijheid, meer in contact met de natuur en tijd doorbrengen samen als gezin. Zo kan ik dan uitkomen op een doel om vaker te gaan kamperen of als gezin mooie natuurhuisjes te bezoeken.

Of concreter. Als je een miljoen wint zou je een Ferrari kopen. Je ziet jezelf er al helemaal in rondrijden. Waarom wachten tot je een miljoen wint om dat gevoel te ervaren. En dus besluit je om een dagje een Ferrari te huren. Als je vooral voor je ziet hoe hij elke ochtend in je garage staat te blinken, is je garagemuur behangen met Ferrari fotobehang misschien een optie 😉

Wacht niet op een miljoen

Terug naar mijn natuurhuisje. Nee, op de camping staan is niet hetzelfde als een huisje in de natuur bouwen. Maar het gaat om het gevoel van rijkdom. Het gevoel van precies genoeg hebben. Het gevoel van alles uit je leven hebben gehaald wat er uit te halen valt.
Stuk voor stuk kennen we iemand op leeftijd die aangeeft zich zo rijk te voelen met de (klein)kinderen om hun heen. Niemand vraagt dan naar de bankrekening.

Mocht een loterij winnen jou dichterbij je dromen brengen, koop vooral een lot. Maar vergeet niet te kijken naar het gevoel waar je naar streeft als je aan die dromen denkt. Het bereiken van dat gevoel, het gevoel waardoor jij je rijk voelt, ligt vaak dichter binnen handbereik dan je denkt.

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.