Je hebt het allemaal goed voor elkaar. Je hebt een vaste baan, een hypotheek, je doet je boodschappen zonder na te denken over de uitgaven. Maar dan opeens. Je wordt ontslagen. Je kunt niet direct een nieuwe baan vinden en je krijgt uiteindelijk een ww-uitkering van 70% van je laatste inkomen. Wat nu? 

Je kunt twee kanten op. 

1) Je knoopt de eindjes aan elkaar en snoept iedere maand een beetje van je spaargeld af
2) Je hebt geen stress want je geeft normaal gesproken al een stuk minder uit dan er iedere maand binnenkomt. 

Zou het jou lukken om met 70% van je huidige inkomsten de eindjes aan elkaar te knopen? Waar zou je op besparen? En welke kosten blijven voor jou noodzakelijk? 

Stel je eens voor dat wanneer het jou lukt om met 70% alles te kunnen doen wat nodig is, je zou kunnen doen wanneer je 100% van je huidige inkomsten binnenkrijgt. Dus de situatie zoals die nu is. Wat doe je met die extra 30%? Geef je het klakkeloos uit of investeer je het slim in tijd, belevenissen, beleggingen en aandacht? 

Genoeg

Door minimalisme heb ik ervaren dat niet alles wat erin komt er ook net zo hard weer uit hoeft. Ik word niet gelukkig van veel spullen kopen en zoveel mogelijk geld uitgeven. Ik word gelukkig van genoeg. Genoeg verdienen, genoeg uitgeven, genoeg sparen, genoeg investeren. Genoeg. Niet te veel en niet te weinig. 

Hierdoor is het ook makkelijker voor mij om (tijdelijk) minder uit te gaan geven. Omdat ik weet waar ik het voor doe. En omdat ik weet dat geld uitgeven vaak niet nodig is. 

Overzicht

Maar zonder overzicht in je financiën wordt het moeilijk om minder uit te kunnen geven. Je weet namelijk niet waar je het meeste geld aan uitgeeft. Wij hebben een maandelijks budget document waarbij we de vaste en variabele lasten, inkomsten en spaarbedragen in hebben staan waar we ons aan proberen te houden. Dat spaarbedrag zien wij als een uitgave die wij aan het begin van de maand automatisch doen zodat we zeker weten dat het bedrag wordt overgemaakt en dus niet uitgegeven wordt.

Het kenmerkende aan variabele lasten is dat ze variabel zijn. Dus ze kunnen iedere maand wisselen. Zo nu en dan maak ik een overzicht van alle variabele uitgaven. En markeer ik in welke categorie deze variabele uitgaven vallen. Zoals boodschappen, uitjes, extra’s of kosten voor ons dochtertje Evie. 

Beknibbelmaand

Vorig jaar schreef ik als eens over onze beknibbelmaand. In deze maand schroefden we onze maandbudgetten flink naar beneden en gaven we alleen geld uit aan de echt noodzakelijke dingen. En we probeerden op iedere uitgave te besparen of een goedkoper alternatief te vinden. 

We wilden ontdekken of we ‘makkelijk’ minder uit konden geven als het echt nodig was. Voor het geval we allebei onze baan zouden verliezen. En vooral om te ervaren dat we het dan nog steeds redden. Dat geeft een vrij gevoel.

Door deze beknibbelmaand is mijn money mindset nog sterker geworden. Ik weet dat mocht het nodig zijn we met nog minder kunnen dan we al doen. Dit gevoel van financiële ruimte is nodig op weg naar financiële vrijheid. Kansen zien en daar ook echt wat mee doen. 

Controle

Door onder je stand te leven kun je financiële klappen een stuk beter opvangen en je zou nog meer kunnen sparen dan je nu al doet. Door slim om te gaan met je financiën houd jij de controle. 

Leef jij onder je stand en zou jij met 70% rond kunnen komen? Welke dromen kun jij realiseren met de 30% die je overhoudt.

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.

Laatste berichten van Jurre (toon alles)