Ik had het leuk bedacht een week geleden. Mijn laatste blog van het jaar zou gaan over effectief doelen stellen. Op het moment dat ik dit bedacht had ik een hoofd vol inspiratie. Tot ik deze week wilde gaan schrijven. De woorden kwamen niet. Toen volgde de weerstand. Totdat ik me besefte waarom ik het niet op papier kreeg. Het klopte niet met hoe ik me op dat moment voelde.

De donkere dagen

Op het moment dat ik dit schrijf zijn het de donkere dagen voor kerst. Normaal knus en huiselijk. Nu ook confronterend. Het zal de eerste kerst zonder mijn vader zijn. Het gemis is juist nu extra groot. Ik merk het in alles. In onrustige dromen, in weinig kunnen hebben, in vermoeidheid. Het heeft geen zin me tegen dit gevoel te verzetten. Ik voel duidelijk aan wat ik nodig heb: rust en ontspanning. Daar gaat deze blog dan ook over, luisteren naar wat je nodig hebt.

Misschien ben jij ook wel toe aan rust en ontspanning. Misschien heb jij ook wat ingrijpends meegemaakt dit jaar, misschien worden de corona perikelen je soms teveel, misschien maak je je zorgen om iemand. Of heb je het druk gehad en wil je een stap terug doen voor het nieuwe jaar begint. Het maakt eigenlijk niet uit wat de oorzaak is van je gevoel. Wees mild voor jezelf en geef er aan toe.

Als al jouw emoties er mogen zijn, kijk je vanuit positiviteit naar jezelf.

Positieve mindset

Zoals jullie in eerdere blogs kunnen lezen, werken wij actief aan een positieve mindset. Een misvatting daarbij is dat anderen soms zeggen ‘je hoeft niet altijd positief te zijn.’ Dat klopt ook in zekere zin. Sommige gebeurtenissen zijn gewoon moeilijk en oneerlijk. Soms weet je misschien niet eens precies waarom, maar voel je je gewoon even niet zo fijn. 

Alles mag er zijn

Alle gevoelens zijn het waard om gevoeld te worden. Met een positieve mindset doel ik dus niet op het negeren van die gevoelens en het direct ombuigen naar het positieve. Het gaat juist om het accepteren en echt voelen van die gevoelens. Verzet je niet maar accepteer dat je even verdrietig bent en ga naar waar dat vandaan komt. Ga vervolgens na wat je nu nodig hebt. Als al jouw emoties er mogen zijn, kijk je vanuit positiviteit naar jezelf. Hoe vaak drukken we gevoelens niet weg, tot ze als een boemerang in ons gezicht terug komen. 

Rust rituelen

Toen ik merkte dat ik me niet prettig voelde, voelde ik snel waar het vandaan kwam. Ik herkende het gevoel van een eerder moment van gemis van mijn vader dit jaar. Ik besprak dit met Jurre en nam even wat ruimte voor mezelf. Hij was thuis aan het werk en ik was vrij met Evie. In zijn lunchpauze at hij met Evie, zodat ik even de deur uit kon. Ik ben een stuk gaan fietsen, hard ook. Met mijn kop in de wind en verregende haren. Daarna heb ik voor Evie een tent gebouwd met knuffels en boekjes erin. Fijn muziekje aan, thee gezet en voor mezelf een tijdschrift gepakt. Terwijl Evie zich prima vermaakte zat ik ernaast mijn tijdschrift te lezen. ‘s Avonds ging ik vroeg naar bed, nam ik een maskertje en keek ik een fijne serie. 

Alleen al door uit te spreken dat ik me niet fijn voelde, ontstond er ruimte en ging een stukje van dit gevoel al weg. Het fijne is dat als je naar je gevoel luistert, je eigenlijk al snel weet wat je nodig hebt. Waar dit voor mij bijvoorbeeld buitenlucht, bewegen, muziek, iets creatiefs doen of uitgebreid douchen is, kan dit voor iedereen wat anders zijn. Het is helpend om je eigen ‘rust rituelen’ te kennen. De dingen die jou helpen als je je niet prettig voelt. 

Tips

Vind je het lastig om te voelen hoe het echt met je gaat en wat je nodig hebt? Misschien heb je wat aan deze tips.

  • Mediteer. Even letterlijk verstillen, al is het 5 minuutjes, kan enorm helpen om helderder te zien wat je nodig hebt.
  • Wandel of fiets. Door in beweging te zijn en tegelijkertijd je hoofd te ontspannen, ontstaat er vaak al ruimte.
  • Douche. De douche is een ideale plek om rust te vinden als je dat gedurende de dag lastig kan pakken. Je kan letterlijk van je af spoelen wat je niet nodig hebt en onder de douche komen geregeld nieuwe inzichten en ideeën. 
  • Schrijf. Soms kan het lastig zijn je gevoelens onder woorden te brengen als je het aan een ander vertelt. Kies je er voor het op te schrijven, kan het zomaar zijn dat je hoofd ‘leeg stroomt’ op papier.

Ik hoop dat je geniet van de feestdagen, ondanks of juist omdat het anders is dan andere jaren. Wees lief voor jezelf!

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.

Laatste berichten van Sanne (toon alles)