Afgelopen week hebben wij genoten van een midweekje vakantie in Drenthe. Even loskomen van de dagelijkse sleur en genieten van elkaar. Voor mij is vakantie daarom de ideale periode om mij te richten op de dingen die ik belangrijk vind.

Je hebt meer tijd dan wanneer je aan het werk bent en doordat je afstand hebt tot je dagelijkse leven kun je op vakantie makkelijker bepalen wat belangrijk is voor jou. Zonder afleidingen kun je nu reflecteren. Hoe vind je dat het gaat? Wat zou je willen veranderen? En zou ik die verandering hier waar ik nu ben al kunnen toepassen?

Mijn nieuwe gewoontes

De afgelopen week realiseerde ik me dat ik mijn telefoon nog minder zou willen gebruiken. Vooral op momenten dat het niet echt ‘nodig’ is en dat ik meer mijn tijd aan het vullen ben. Ik heb mijn schermtijd al beperkt via het schermtijd onderdeel op mijn iPhone maar ik wilde toch nog een stapje verder gaan. Via Instagram zag ik bij @daanouthere dat hij zijn telefoon weglegt tussen 21:00 en 09:00 uur. Van 9-9 dus. Dit leek me een goed idee om eens te gaan testen en te bekijken of dit wat voor mij is. 

Mijn telefoon wegleggen om 21:00 uur ging best vanzelf. Dit is precies een tijd dat Evie al een tijdje op bed ligt. We hebben gegeten, al wat op TV/Netflix gekeken als we daar zin in hebben en Instagram ook wel eens uitgespeeld is. In plaats van verder op mijn telefoon te scrollen wanneer ik even niks te doen had koos ik er nu voor om te lezen, een spelletje te spelen of te gaan puzzelen. Sanne en ik daagden elkaar zelfs uit om zo snel mogelijk een Tectonic puzzel op te lossen. We werden er steeds beter in.

Van 21:00 tot 09:00 je telefoon wegleggen, ik koos er nu voor om te lezen, een spelletje te doen of te gaan puzzelen.

Omdat Evie ‘s ochtends altijd voor 09:00 wakker is en ik me wel aan de 9-9 tijd wilde houden pakte ik ‘s ochtends niet direct mijn telefoon erbij om door Instagram te scrollen of het laatste sportnieuws te checken. In plaats daarvan ging ik wat lezen of genoot ik van het gekraai en het lekkere spelen van Evie. 

En nu thuis doorzetten

Nu eenmaal thuis probeer ik de 9-9 tijden aan te blijven houden. ‘s Avonds lijkt dit geen problemen te gaan veroorzaken. Ik ben wel benieuwd hoe ik dit ‘s ochtends ga ervaren, wanneer ik weer aan het werk ben. Nu pak ik vaak mijn telefoon wanneer ik op de bank een bakje yoghurt met granola eet maar nu ga ik dat dus niet meer doen. Dus geen Instagram meer voor mij voordat ik ga werken. 

Eén of twee nieuwe gewoontes testen en aanleren op vakantie is wat mij betreft maximaal. Je kunt beter één of twee dingen goed doen dan een heleboel half. Ik koos ervoor om naast het minder gebruiken van mijn telefoon me ten doel te stellen om iedere dag minimaal een half uur te gaan wandelen. Vanaf ons vakantiepark liep je binnen een paar minuten het bos in dus niks kon me tegenhouden! Nu de herfst nu toch echt steeds dichterbij komt is het makkelijk om elke avond op de bank neer te ploffen en niet meer naar buiten te gaan. Maar ik wil het heerlijke gevoel van buiten in de natuur zijn vasthouden. Want er bestaat geen slecht weer alleen slechte kleding. 

Je kunt beter één of twee dingen goed doen dan een heleboel half.

Omdat je op vakantie meer tijd hebt kun je je ook alvast bedenken hoe je jouw nieuwe gewoontes in het dagelijkse leven gaat toepassen. Misschien heb je nu wel de tijd om iedere dag een half uur te gaan wandelen maar wanneer je weer aan het werk gaat niet. Kies er dan bijvoorbeeld voor om met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto of iedere lunchpauze een rondje te lopen van 10 tot 15 minuten. 

Op deze manier bedacht ik me al dat ik op werkdagen ‘s ochtends tijdens mijn ontbijt in plaats van door mijn telefoon te scrollen nu mijn ontbijt aan tafel zal gaan eten, eventueel met een puzzeltje Tectonic. 

Naast dat ik nieuwe gewoontes heb getest wil ik ook het vakantiegevoel blijven vasthouden. Dit beschreef ik al eerder in een blog

Welke nieuwe gewoontes zou jij willen testen op vakantie om vervolgens toe te passen in het dagelijkse leven?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.