Afgelopen week werden de corona maatregelen opnieuw aangescherpt. Slecht nieuws voor iedereen. De zorgen groeien, de rek raakt eruit. Verdeeldheid gaat geregeld boven verdraagzaamheid. Hoe houd je dan de schouders eronder? Mijn antwoord? Zelfzorg en een krachtige mindset. Ik geef je tips hoe je dit kan toepassen. Niet alleen voor jou, maar ook als houvast voor mezelf. Omdat ik zelf heb ervaren hoeveel het kan brengen.
Alleen nú kun je kiezen wat er gebeurt.
Blijf in het nu
Het is niet gek als je je zorgen maakt. De situatie is onzeker. Mogelijk heb jij zorgen om de gezondheid van jezelf of van je geliefden. Of heb je het op dit moment financieel moeilijk. Dat is niet iets om weg te wuiven. Maar besef je dat de zorgen die je je maakt, gaan over de toekomst. En dat de toekomst nou eenmaal niet te voorspellen is. Sanny van ‘Sanny zoekt geluk’ gaf hierover een mooi inzicht: ‘Nu heb je geen problemen. De problemen die je hebt gaan over vroeger of later.’ Blijf dus met je aandacht in het nu. Zet je zintuigen open, doe iets met volle aandacht, voel hoe het nu met je gaat en handel daarop.
Natuurlijk mag je balen maar verleg daarna je focus weer. Speculeren over wat komt, of klagen of wat was, helpt jou niet verder. Alleen nu kun je kiezen wat er gebeurt.
Ga naar buiten
Zoek de natuur op. Zie hoe alles in de natuur gewoon net als altijd doorgaat. Besef je dat je een klein onderdeel bent van een veel groter geheel. Dat helpt om te relativeren en uit je hoofd te komen. Daarnaast brengt de natuur rust en is het fijn om even niet bezig te zijn met afstand houden tot andere mensen, omdat je al alle ruimte hebt.
Positiviteit
Het is prima als je even wil klagen. Het kan soms zelfs even helpen om een gevoel van onrust of ontevredenheid kwijt te raken. Maar dit is alleen effectief als je je gevoel daarna erkent en het ook weer loslaat. Rem jezelf als je merkt dat je in een klaag-stand blijft hangen. In het online programma van ‘Sanny zoekt geluk’ leerde ik hier drie manieren voor:
- Ga bewegen. Maak een wandeling of spring en dans 1 minuut door de kamer, je voelt je direct anders.
- Praat positief. De woorden die jij gebruikt, bepalen deels hoe jij je voelt. Als je je rot voelt kan je zeggen; ‘ik zit er helemaal doorheen’ of ‘vandaag is niet zo mijn dag, morgen weer een nieuwe dag’
- Wees dankbaar. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. En door dit op te schrijven of uit te spreken, verleg jij je focus naar iets waar je invloed op hebt: tevredenheid.
Een situatie is niet van zichzelf negatief of positief, het heeft meerdere kanten. En je kan er zelf voor kiezen op welke kant je de focus legt.
Verleg je focus
Focus je op wat wel kan in plaats van op wat niet kan. Misschien baal je dat je niet uit eten kan, maar kan je wel een ouderwetse spelletjesavond houden thuis. Misschien vind je het jammer dat je niet kan winkelen, maar bespaar je op deze manier wel geld. Of je baalt van het thuiswerken, maar hebt hierdoor alle tijd voor een gezonde en lekkere lunch. Met meer tijd heb je de mogelijkheid om oude hobby’s op te pakken of bijvoorbeeld meer te wandelen. Je snapt het punt: Een situatie is niet van zichzelf negatief of positief, het heeft meerdere kanten. En je kan er zelf voor kiezen op welke kant je de focus legt.
Beperk prikkels
Wat bij ons goed werkt is een nieuws-dieet. Wij kijken al maanden het nieuws niet meer, alleen de highlights zoals een persconferentie. Natuurlijk is het belangrijk te weten wat er speelt, maar daarvoor is het niet nodig elke dag voor het acht uur journaal te zitten en je nieuwsapps uit te spelen. Ook social media speelt hierin een grote rol in. We hebben allemaal een mening en vooral online wordt deze soms hard verkondigd. Het kan dan best moeilijk zijn om dichtbij jezelf te blijven. Maar alleen jij zelf voelt wat het beste is voor jou. Daar heb je de meningen van anderen niet voor nodig. Deze kunnen je juist van je eigen gevoel afleiden. Dus stel app limieten in, leg je telefoon geregeld weg en kijk alleen het nieuws als dat voor jou extra waarde toevoegt.
Blijf in contact
Ook, of juist als je anderen minder kan zien, is het belangrijk om in contact te blijven. Zorg juist nu voor kwalitatief goed contact in plaats van kwantitatief. Dus geen eindeloze appjes tussendoor, maar met alle aandacht met iemand bellen of samen een wandeling maken. Voer een gesprek met aandacht. Speel met volle aandacht met je kind. Doe attente dingen voor anderen en laat weten dat je aan ze denkt. Geven geeft immers energie.
Zorg goed voor je hoofd En lijf
Naast zorgen dat het mentaal goed met je gaat, is zorgen voor je lichamelijke gesteldheid minstens zo belangrijk. Als je zowel goed voor je lijf als voor je hoofd zorgt, dan versterkt dit elkaar. Dus blijf in beweging. Eet gezond. Slaap genoeg en behoud je ritme. Maak je elke ochtend klaar, ook als je nog niet de deur uit hoeft (hoe je dit doet in combi met thuiswerken lees je hier). En vooral; lach veel. Het leven is er niet om altijd maar serieus te nemen.
Ik besef me dat ik een boel verschillende dingen kort bespreek, waar ik per onderwerp nog veel langer op in kan gaan. Hopelijk kan je er iets uitpikken dat werkt voor jou. Of misschien heb je zelf nog wel tips? Laat het dan even weten in een reactie.
Blijf gezond, zorg goed voor jezelf en je omgeving!
Meer lezen over een positieve mindset en hoe Jurre die inzet? Lees hem hier.
Sanne
Laatste berichten van Sanne (toon alles)
- Hoe zorg je voor een gezonde relatie met spullen? - 7 april 2024
- Wat biedt minimalisme (jonge) kinderen? - 11 februari 2024
- Avontuur, mijn woord van het jaar 2023 - 24 december 2023