Kerst staat voor de deur en velen van ons krijgen bij het aankomende salaris ook een dertiende maand of andere bonus. Of misschien krijg je een ‘kerst uitkering’ van je opa en oma. Wat ga je met dat extra geld doen? Direct uitgeven? Of toch iets langer genieten van je extraatje?

Het voelt een beetje gek om te zeggen maar ervaar dit geld niet als gratis geld. Je geeft het dan namelijk een stuk makkelijker uit. Geef het, wanneer je dat wilt, bewust uit. 

Schulden en rekeningen

Heb je nog openstaande schulden bij vrienden of familie? Dan kun je deze mooi aflossen met je dertiende maand. Of je doet een extra aflossing bij DUO voor je studieschuld. Je betaalt je rekeningen of maakt alvast een potje aan voor jaarlijks terugkerende rekeningen zoals gemeentelijke belastingen.

Heb je al een tijdje een nieuwe bank of wasmachine op je verlanglijstje staan? En lukt het bij elkaar sparen nog niet zo goed? Dan is deze bonus ook een uitgelezen kans om jouw lang gewenste aankoop te doen. Geen impulsaankopen natuurlijk! Maar goed doordachte aankopen. 

Hypotheek aflossen

Dit jaar willen wij voor het eerst gaan kijken of we extra af kunnen gaan lossen op onze hypotheek. Omdat we een annuïteitenhypotheek hebben lossen we maandelijks natuurlijk al een en ander af. Door een extra aflossing dalen je maandlasten direct. Dit verschil in maandlasten stoppen we vervolgens niet in de boodschappen maar houden we juist apart. Zodat we dit ook weer kunnen gebruiken om extra af te lossen. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect. 

Beleggen en investeren

Nadat je jouw belangrijkste schulden en rekeningen hebt betaald, je spaarbuffer hebt aangevuld tot een voor jou gewenst niveau. Kun je nu verder gaan kijken naar hoe jouw bonus voor jou kan gaan werken. En hierbij heb ik het natuurlijk over beleggen of investeren. 

Omdat de spaarrente op dit moment laag staat kun je helaas weinig geld verdienen met het geld op een spaarrekening zetten. Daarom zijn wij afgelopen jaar begonnen met indexbeleggen. We beleggen hierbij maandelijks een vast bedrag bij Meesman. Voor ons de ideale mix tussen rendement en risicospreiding. Wij hebben gekozen voor het beleggingsfonds ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’. Dit fonds bestaat uit bijna 6.000 bedrijven waardoor het risico dus verspreid wordt. 

Daarnaast investeren wij zo nu en dan in duurzame projecten via Lendahand. Deze Nederlandse organisatie is een crowdfundingplatform waarbij je kunt investeren in projecten in ontwikkelingslanden. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt. En je weet van te voren al hoeveel rente je ontvangt. Wil jij ook duurzaam gaan investeren? Gebruik dan de kortingscode: E9PW-UQH6-474D in de checkout. Hierdoor krijg je €25,- korting. Dan heb je direct een mooi rendement te pakken! 

Zoals je leest zijn er genoeg mogelijkheden om zorgvuldig met jouw eindejaarsuitkering om te gaan. Wat doe jij met extraatjes? 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.