Het voelt gek om nu een blog te gaan schrijven over hoe blij je wel niet bent met het lekkere zonnetje van de afgelopen tijd. Maar wat moet je dan? Je kunt niet de hele dag de NOS liveblog refreshen. Hier wordt niemand beter van. Wat ik kan doen is een bijdrage leveren aan het goede doel. En ik probeer op te hoogte te blijven door maximaal een aantal keer het nieuws te checken.
Maar ook door mijn leven te leiden met respect voor elkaar en voor de natuur. En over die natuur wil ik het in deze blog hebben.
1 maart start traditioneel het moestuin seizoen. De eerste zaden kunnen de (volle) grond in. Vorig jaar ben ik sinds mijn verjaardag (13 mei) bezig met moestuinieren in m’n moestuinbak. En begon ik daarna pas met zaaien. Voor mij is moestuinieren in een moestuinbak de ideale combinatie tussen buiten bezig zijn en overzicht en controle houden.
Ik maakte een paar beginnersfouten door heel moeilijke groenten, die ook nog eens langzaam groeiden, een plek te geven in m’n moestuinbak. Zonde van die ruimte en ook nog eens frustrerend dat ik geen broccoli aan m’n broccoliplant heb gekregen, en dat de prei nooit groter werd dan een bosui.
Ik heb me afgelopen jaar goed verdiept in welke groenten wel en niet geschikt zijn voor een kleine moestuinbak. Daar hielp de site en app van de Makkelijke Moestuin ook goed bij. Bij veel van deze groenten oogst je een gedeelte en groeit de plant weer door, zodat je langere tijd kunt blijven plukken. Ideaal om aan je dagelijkse hoeveelheid sla te komen.
Afgelopen week heb ik veldsla, spinazie, radijs, peultjes, sugar snaps en rucola direct in de volle grond gezaaid. De struikbasilicum staat voorlopig nog binnen.
Afgelopen Kerst heb ik m’n moestuinbak geüpgraded met een klimrek. Hierdoor kan ik dit seizoen ook klimmende courgettes en komkommer gaan kweken. Dit zijn naast paprika’s ook nog eens onze favoriete groenten. Dubbel mooi meegenomen. De paprika’s komen in aparte potten op het balkon. Dus daar kunnen we ook lekker van genieten deze zomer.
Het fijne aan moestuinieren is dat je een goed beeld krijgt wat voor weg die groenten uit de supermarkt heeft afgelegd voordat hij daar komt. En dit wil ik ook graag meegeven aan Evie. Hoe de natuur werkt en dat je er goed voor moet zorgen.
Door te moestuinieren zijn de groenten gezonder, lekkerder en puurder. Je voelt je meer verbonden met je eten omdat je zelf de handen uit de mouwen hebt gestoken. En vaak is het ook nog eens goedkoper.
Naast de aardbeien die Evie vorig jaar al meermaals van de plant trok kijk ik uit naar het nieuwe seizoen met nog meer groen in de moestuinbak.
Heb jij ook groene vingers?
Jurre
Laatste berichten van Jurre (toon alles)
- Duurzaam en makkelijk schoonmaken: mijn tips - 21 april 2024
- Terugblik en vooruitkijken: mijn woord van het jaar 2024 - 31 december 2023
- Een gelukkige moestuin: 3 redenen - 22 oktober 2023